Η ενημέρωση του Προεδρείου της ΚΕΔΕ

Την καθιερωμένη ενημέρωση για τα εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού έκανε και στο σημερινό ΔΣ το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Στην αρχή τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος κ. Κυρίζογλου ο οποίος άρχισε από τα καλά και ενημέρωσε ότι βγήκε η έκτη δόση ΚΑΠ 145 εκ. ευρώ, δόθηκαν 696.000 ευρώ για το πάρκο Αντώνης Τρίτης, μεταβιβάστηκαν 5 εκ για την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ 2 και 3 εκ. αντίστοιχα, εγκρίθηκαν και 36,5 εκ ευρώ για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων για τα έτη 24-25 και βγήκαν και οι 4η 5η και 6η δόση ΣΑΤΑ ύψους 35.2000.000. Τόνισε όμως ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν

Επίσης ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΚΕΠ με την οποία επισημαίνεται η παρερμήνευση του νόμου 4555/18 και συγκεκριμένα του άρθρο 260 για την σύνταξη των νέων οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίες των Δήμων.

Εχει προηγηθεί και σχετικό υπόμνημα της ΠΟΕ ΟΤΑ στο Υπ. Εσωτερικών για το ίδιο θέμα.
Το άρθρο αναφέρει ότι προϊστάμενοι στα ΚΕΠ μπορούν να γίνουν Υπάλληλοι ΠΕ και ΤΑ του κλάδου διεκπεραίωσης υποθέσεων των πολιτών ή άλλων κλάδων και Ειδικοτήτων που έχουν Αποκλειστική και πραγματική εμπειρία Σε ΚΕΠ διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών με τα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις θέσεις ευθύνης ΚΕΠ.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κυρίζογλου βγήκαν δύο εγκύκλιο οι οποίες κάνουν ερμηνεία του νόμου το οποίο απαγορεύεται και ερμηνεύουν ως «εν ελλείψει» την διάζευξη. Διευκρίνισε όμως ότι αν ο νόμος ήθελε να εννοηθεί «εν ελλείψει» θα το έγραφε. Ετσι η ΚΕΔΕ συντάχθηκε με την ΠΟΕ ΟΤΑ και τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ.
Ο κ. Κυρίζουγκου είναι συγκεκριμένα: «Τα ΚΕΠ ανήκουν στους δήμους. Δεν γίνεται να υπάρχει κράτος εν κράτει. Τσαλακώνουν κυριολεκτικά τις νομικές μας γνώσεις. Δεν μπορεί να γίνει δεκτό διότι αντιστρατεύεται την αρχή της ισότητας και απορρίπτεται ομοφώνως.

Στο σημείο αυτό παρενέβει ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Δανιηλίδης και συμπλήρωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς οι αποκεντρωμένες διοικήσεις ακυρώνουν οργανισμούς και αντίστοιχο σοβαρό θέμα υπάρχει και ως προς τις πολεοδομίες και τις τεχνικές υπηρεσίες.

Στην συνέχεια ο κ. Κυρίζογλου ενημέρωσε ως προς τις εξελίξεις στο θέμα του ΝΟΚ.
Δικαιώθηκαν είπε πάρα πολλοί δήμοι αλλά εμείς δεν επιδιώκουμε την ένταση ούτε με το Υπουργείο, ούτε με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Όμως συμπλήρωσε, δεν μπορεί το Τεχνικό Επιμελητήριο με δύο επιστολές να μας λέει ότι ούτε τα δικαστήρια ξέρουν, ούτε οι δήμοι έχουν τέτοιο δικαίωμα να παρεμβαίνουν. Και το Σύνταγμα είπε, μιλάει για τις τοπικές υποθέσεις και ο 3463 και ο 3852 του 2010. Για αυτό και το ΣτΕ δικαιώνει τους δήμους και οι αποφάσεις ακύρωσης του εντέλλεσθε από την αποκεντρωμένη πέφτουν και η ΚΕΔΕ θα δώσει δικαστική συνδρομή στους δήμους που έχουν προσφύγει και την ζητούν.

Για το θέμα των ΔΕΥΑ:
Ενημέρωσε ότι υπήρξε επίσκεψη ειδικού συνεργάτη του Υπουργού κυρίου Σκυλακάκη στην ΚΕΔΕ.
Ο Υπουργός επιπλέον έχει καλέσει το προεδρείο επισήμως για να παρουσιάσει το σχέδιο όπως διαμορφώθηκε.
Για τους δήμους που δεν έχουν ΔΕΥΑ θα υπάρξει μακρά μεταβατική απογραφής δύο ετών ώστε τελικά να ενταχθούν στις ΔΕΥΑ με κίνητρα οικονομικά.
Μια ΔΕΥΑ ανά νομό και ίσως και δεύτερη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε νομού.
ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑΘ επέκταση τους γύρω δήμους ή και νομούς
Εθελοντικές συνενώσεις ΔΕΥΑ με κίνητρα
Εξολοκλήρου η διοίκηση θα ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού (αποσύρεται η αρχική πρόταση συμβούλων). Θα μετέχουν και κοινωνικοί φορείς όπως ισχύει και σήμερα.
Τα 250 εκατομμύρια ισχύουν για οφειλές προς αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.
Σε όλα τα νησιά θα μείνουν οι ΔΕΥΑ ως έχουν όπως και στην Κρήτη με συντονιστή τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και τα νησιά
Οι ΔΕΥΑ δεν διαλύονται αλλά υφίσταται
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι θα υπάρξει πιο λεπτομερής ενημέρωση όταν πάρει το σχέδιο γραπτώς και συγκεκριμένα.

Για τα οικονομικά μιλώντας ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασε την ανησυχία του καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δήμων που παίρνουν προκαταβολές από τους ΚΑΠ και οι δήμοι όπως είπε κοκκινίζουν. Θύμισε ότι επίκειται συνάντηση μεταξύ του κ. Λιβάνιου, της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να βρεθεί ένας τρόπος να βγουν οι δήμοι από το οικονομικό αδιέξοδο.

Για την στελέχωση των ορεινών και νησιωτικών δήμων ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Βουλή με τον Υπουργό Υγείας κύριο Γεωργιάδη για την αντιμετώπιση του προβλήματος στελέχωσης των δομών υγείας στα νησιά και στους μικρούς ορεινούς δήμους.
Θα πραγματοποιήσει είπε άλλη μια τέτοια συνάντηση στο πλαίσιο της Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής όπου εκεί θα μπουν κι άλλα ζητήματα όπως η υδροδότηση και η υποστελέχωση γενικώς των ορεινών και νησιωτικών δήμων.

Τέλος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ότι επίκειται και συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη όπου η ΚΕΔΕ θα βάλει το θέμα του Πράσινου Ταμείου για τις χρηματοδοτήσεις και ων χρημάτων που προορίζονται για την Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού έτσι ώστε να προσδιοριστεί αν θα δοθούν, πότε και με ποιόν συγκεκριμένο τρόπο. Στην ίδια συνάντηση θα μπει και το θέμα του ΕΟΑΝ και των χρημάτων που μαζεύει από το τέλος ταφής.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντέλλος Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ο κ. Κωνσταντέλλος ξεκίνησε με τα στοιχεία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου που δείχνουν ότι δεν είναι δυνατή η εκτέλεση των προϋπολογισμών και αυτό όπως είπε είναι το καμπανάκι ότι χρειάζονται 3 ακόμη δόσεις ΚΑΠ. Θύμισε επίσης ότι δεν έχει βγει καμία πρόσκληση από κανένα ΠΕΠ πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι δήμοι δεν έχουν χρηματοδοτήσεις έργων. Αναφέρθηκε επίσης στον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό» όπου πέραν Των μεγάλων δήμων δεν υπάρχει καμία έγκριση και διευκρίνισε ότι κάποιοι δήμοι έχουν ενταχθεί, αλλά δεν έχει εγκριθεί κανένα έργο. Εδώ ο κ. Κυρίζογλου ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη ια πραγματοποιηθεί συνάντηση με Λιβάνιος και Παπαστεργίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Για το θέμα του ΝΟΚ ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στην δημοσίευση του άρθρου του κ.
Στασινού με το οποίο ανακοίνωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης να μεταφερθούν οι ΥΔΟΜ στο Υπουργείο. Ο κ. Κωνσταντέλλος επεσήμανε ότι κάθε φορά που οι δήμοι καταφέρνουν να στήσουν μια οργανωμένη δομή τότε ανοίγει η όρεξη των Υπουργών να τις αναλάβουν εκείνοι όπως και πρόσφατα για τους Παιδικούς Σταθμούς και μεταβιβάζουν στους δήμους ότι μπορεί να τους στείλει στο δικαστήριο όπως την πυροπροστασία και τους ναυαγοσώστες.

Πολύ σημαντική επισήμανση του κ. Κωνσταντέλου που αναφέρθηκε στην 3η απόφαση του ΣτΕ με προσφυγή του δήμου Αλίμου που κρίνει αντισυνταγματική και κατασκευή των ΕΛΚΕΡ και των παταριών. Τόνισε ότι η απόφαση βάζει νέα δεδομένα αφού στο σκεπτικό της που παραπέμπεται στην ολομέλεια βάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε θέματα κατεδαφίσεων.

Ενημέρωσε επίσης ότι το δισέλιδο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση που είχε δεσμευτεί ο κ. Γραφάκος δεν τους έχει παραδοθεί ακόμη και τόνισε ότι στο θέμα των ΔΕΥΑ το πρόβλημα δεν είναι το πόσες θα φτιαχτούν αλλά το ποιο νομικό καθεστώς θα έχουν. Επεσήμανε ότι αν οι ΔΕΥΑ πάρουν την μορφή Α.Ε. τότε ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης και θα πούμε το νερό νεράκι.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου και Β’ Αντιπροεδρος της ΚΕΔΕ. Ο κ. Παπαναστασίου αναγνώρισε ότι η νέα πρόταση του Υπουργείου για τις ΔΕΥΑ είναι σαφώς βελτιωμένη από το αρχικό σχέδιο αναρωτήθηκε όμως αν είναι το τυράκι και που βρίσκεται η φάκα. Επεσήμανε ότι τα 250 εκ είναι μόνο για φέτος και είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν να απορροφηθούν. Επεσήμανε επίσης ότι βάζουν στο παιχνίδι τους δημάρχους που έχουν υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ και περιμένουν εναγωνίως τον νόμο ενώ θύμισε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης που δεν έχουν ΔΕΥΑ δεν είναι χαρτογραφημένες.
Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι ύστερα από όλα τα χρόνια της αυτοδιοικητικής εμπειρίας οι δήμαρχοι πρέπει να είναι καχύποπτοι και να κρατάνε μικρό καλάθι και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του προγράμματος «Απόλλωνα». Ενημέρωσε ότι ενώ εδώ και 2,5 χρόνια περιμένει την έγκριση του ενεργειακού χώρου (όρους σύνδεσης) για την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου που έχει ιδρύσει, πληροφορήθηκε ότι την ίδια στιγμή ιδιώτες έλαβαν έγκριση. Πρόσθεσε ότι ούτε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δίνει χρηματοδότησης σε Ενεργειακές Κοινότητες Δήμων.

Τέλος ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε και στη τραγική οικονομική κατάσταση των δήμων που έχει ξεφύγει όπως είπε από κάθε έλεγχο και σημείωσε ότι: «από τον Σεπτέμβριο πρέπει να μπούμε σε κατάσταση έντασης και αγώνα».

Δείτε εδώ το video της συνεδρίασης

https://www.youtube.com/live/69gvz43fvYw