Εγκύκλιο με ΑΔΑ: ΨΠ1046ΜΤΛ6-Σ2Λ εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα: Συμμετοχή δημοσίων υπηρεσιών και παρουσίαση καλών πρακτικών εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) στο 10th European
CAF User΄s Event στη Βαρσοβία, 10/04/2025.
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος Το ΚΠΑ, από τα πρώιμα βήματά του το 2000 έως σήμερα, έχει διαδοθεί ευρέως στον δημόσιο τομέα των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν αναληφθεί πολλές δραστηριότητες για την προώθηση και την υποστήριξη της χρήσης αυτού του κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου για τη βελτίωση των δημόσιων διοικήσεων.
Μία από τις σημαντικότερες δράσεις σε αυτό το πλαίσιο αποτελούν τα European CAF User΄s Events. Πρόκειται για εκδηλώσεις οι οποίες καθιερώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης (EUPAN) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (EIPA) και το Δίκτυο των Εκπροσώπων των κρατών μελών για το ΚΠΑ (CAF National Representatives Network) και πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια.
Βασικό αντικείμενο των εν λόγω εκδηλώσεων είναι η δικτύωση και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των χρηστών του ΚΠΑ και η παρουσίαση και διάδοση καλών πρακτικών εφαρμογής του ΚΠΑ στα κράτη-μέλη.
Το επόμενο CAF User΄s Event1, το δέκατο από την έναρξη αυτού του θεσμού το 2003, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία, στις 10 Απριλίου 2025 και διοργανώνεται από τη Πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πόρων για το ΚΠΑ (European CAF Resource Center) και το Δίκτυο των Εκπροσώπων των κρατών μελών για το ΚΠΑ. Στόχος της εν λόγω εκδήλωσης είναι να προωθήσει τη συζήτηση σχετικά με το ΚΠΑ ως ένα από τα εργαλεία διαχείρισης της ποιότητας που μπορούν να υποστηρίξουν τις οργανώσεις του δημόσιου τομέα στη δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας, ψηφιακού μετασχηματισμού και «πράσινης» μετάβασης στη δημόσια διοίκηση.
Θεματικές κατηγορίες υποψήφιων Διοικητικών Πρακτικών
To 10th CAF User΄s Event θα παρουσιάσει τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με τη χρήση του ΚΠΑ στη διαρκή βελτίωση των αποτελεσμάτων των δημοσίων διοικήσεων των κρατών μελών και τη συνεισφορά του προτύπου στην προσαρμογή του δημόσιων οργανώσεων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνουν το σύγχρονο περιβάλλον. Ο κύριος στόχος είναι να καταδειχθεί πώς αυτό το εργαλείο υποστηρίζει τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα στην εφαρμογή καινοτόμων, πολιτοκεντρικών δράσεων και υποστηρίζει τη συνεχή τους επιδίωξη για αριστεία.
Το κύριο θέμα της εν λόγω εκδήλωσης είναι το ΚΠΑ ως εργαλείο διαχείρισης
ποιότητας που μπορεί να υποστηρίξει τους φορείς του δημόσιου τομέα να
ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών μέσω:
- της ανάπτυξης κουλτούρας καινοτομίας που διευκολύνει αποτελεσματικά την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στο δημόσιο τομέα,
- της υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ηθικής χρήσης των νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης,
- της προώθησης της «πράσινης» μετάβασης στις δημόσιες οργανώσεις, καθιστώντας τη δημόσια διοίκηση πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Το 10th CAF User΄s Event θα επικεντρωθεί στις εξής θεματικές ενότητες:
• Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού (δίνεται έμφαση στη συν-
δημιουργία, συναπόφαση) π.χ.: διαγενεακή ανταλλαγή γνώσεων (η κοινή μάθηση ή η μάθηση μεταξύ ατόμων διαφορετικών ηλικιών για την απόκτηση δεξιοτήτων, αξιών, και γνώσεων), ελκυστικότητα του δημόσιου τομέα, ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, ευζωία των εργαζομένων, σαφή αντίληψη της ηγεσίας για το τι συμβαίνει στον ευρύτερο οργανισμό , συμμετοχή των πολιτών.
• Μετασχηματιστικές διαδικασίες π.χ.: «πράσινη» μετάβαση στη δημόσια διοίκηση (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ευθύνης, πρότυπο ρόλου του δημόσιου τομέα), ψηφιακός μετασχηματισμός και καινοτομία, νέες τάσεις, διαδικασίες διαχείρισης της γνώσης, ακεραιότητα και καταπολέμηση της διαφθοράς, προσβασιμότητα.
Κριτήρια Αξιολόγησης Υποψήφιων Πρακτικών
Οι πρακτικές που θα υποβληθούν, προκειμένου να αξιολογηθούν και να επιλεγούν οι καλύτερες που θα παρουσιαστούν στο 10th CAF User΄s Event, θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
• Συνάφεια: Οι πρακτικές θα πρέπει να αποτυπώνουν με σαφήνεια την επίτευξη υψηλού επιπέδου απόδοσης της δημόσιας οργάνωσης με την εφαρμογή του ΚΠΑ, στο δρόμο προς την ωριμότητα και την εμπέδωση των αρχών της αριστείας, καθώς και να εντάσσονται με σαφήνεια σε κάποια από τις ανωτέρω θεματικές ενότητες.
• Εφαρμοσιμότητα: Θα πρέπει να αναδεικνύεται η επίτευξη
προγραμματισμένων στόχων και ο αντίκτυπος των αποτελεσμάτων που
παράγονται από την υλοποίηση των ανωτέρω πρακτικών.
• Βιωσιμότητα: Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά την υλοποίηση των πρακτικών αυτών είναι μακροχρόνια και μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον.
• Καινοτομία / Προσαρμογή / Διάχυση / Μεταφορά: Η πρακτική θα πρέπει
να είναι καινοτόμα και να αποτελεί ένα καλό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να υιοθετηθεί από άλλες δημόσιες οργανώσεις για τους ίδιους ή διαφορετικούς λόγους. Καινοτόμες πρακτικές στον τομέα της πράσινης μετάβασης στη δημόσια διοίκηση και του ψηφιακού μετασχηματισμού θα επιβραβευθούν επιπλέον.
Οι καλές πρακτικές που θα παρουσιαστούν κατά τις εργασίες του 10th CAF User΄s Event, θα επιλεγούν από τη συντονιστική επιτροπή της διοργάνωσης της εν λόγω εκδήλωσης μεταξύ αυτών που θα αποσταλούν από τις εθνικές δημόσιες διοικήσεις. Η συντονιστική επιτροπή της εκδήλωσης αποτελείται από εκπροσώπους της πολωνικής Προεδρίας, του Κέντρου Πόρων για το ΚΠΑ και του Δικτύου εθνικών ανταποκριτών για το ΚΠΑ.
Κάθε κράτος μέλος έχει δικαίωμα να αποστείλει έως τέσσερις (4) καλές πρακτικές, έως την 15η Οκτωβρίου 2025, οι οποίες θα επιλεγούν μεταξύ όσων οργανώσεων καταθέσουν τις προτάσεις τους στους αρμόδιους εθνικούς φορείς.
Στο τελικό στάδιο, θα επιλεγούν 18 βέλτιστες πρακτικές από όσες κατατεθούν στην Πολωνική Προεδρία από τα κράτη μέλη βάσει των ανωτέρω κριτηρίων, οι οποίες θα ανακοινωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου 2025.
H Οργανωτική Επιτροπή θα ζητήσει από τις επιλεγμένες δημόσιες οργανώσεις να υποβάλουν μια πλήρη περιγραφή των καλών πρακτικών τους καθώς και τη σχετική παρουσίαση PowerPoint μέχρι την 1η Μαρτίου 2025.
Σημειώνεται ότι η πολωνική Προεδρία παρέχει στέγαση για έναν παρουσιαστή κάθε μιας βέλτιστης πρακτικής.
Συμμετοχή Ελληνικών Δημοσίων Υπηρεσιών
Δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας έχει το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών κάθε επιπέδου διοίκησης (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό).
Οι υπηρεσίες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα προκειμένου να παρουσιάσουν μια καλή πρακτική τους στο 10th CAF User΄s Event, θα πρέπει να συμπληρώσουν (στην αγγλική γλώσσα) και να αποστείλουν τη συνημμένη αίτηση (Application Form – Good Practice Cases), σε ηλεκτρονική μορφή (pdf), με καταληκτική ημερομηνία την 10η Οκτωβρίου 2024, στo Τμήμα Ποιότητας και Προτύπων του Υπουργείου Εσωτερικών ([email protected]).
Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που θα περιέλθουν στην υπηρεσία μας και η επιλογή των πρακτικών που θα υποβληθούν, ως καλύτερες υποψηφιότητες της χώρας μας, στη Πολωνική Προεδρία θα γίνει, βάσει των κριτηρίων που περιγράφονται ανωτέρω, από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.
Καθίσταται προφανές ότι η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία αποστολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων φορέων προς την υπηρεσία μας (δηλ. 10/10/2024) είναι απολύτως δεσμευτική, προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί από τους διοργανωτές του 10th CAF User΄s Event και ως εκ τούτου πέραν αυτής δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις.
Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού παρακαλούνται να κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την παρούσα εγκύκλιο σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς. Η Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης παρακαλείται για την άμεση κοινοποίηση της παρούσας στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Η παρούσα εγκύκλιος καθώς και το σχετικό υπόδειγμα αίτησης βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου μας (www.ypes.gr), στη διαδρομή: Έργο & Δράσεις→ Δημόσια Διοίκηση → Ποιότητα και Αποδοτικότητα
(https://www.ypes.gr/dimosia-dioikisi/category–poiotita-kai-apodotikotita).