Εκπαιδεύτηκαν στην τηλεματική εφαρμογή οι οδηγοί και το προσωπικό των απορριμματοφόρων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Παράδειγμα κακής πρακτικής στην καθαριότητας ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης που επενδύει στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών προς του πολίτες, δίνοντας στο προσωπικό του τα απαραίτητα εργαλεία για να τον υλοποιήσουν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων και το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας εκπαιδεύτηκαν στον χειρισμό και τη λειτουργία της τηλεματικής εφαρμογής που διαθέτει πλέον στον Δήμο μας.
Είναι ένα πρώτο βήμα καθώς μια μελέτη μηχανικής έργου στην καθαριότητα μπορεί να δώσει σύμφωνα με τους ειδικούς από 30-60% εξοικονόμηση πόρων σε κόστος και ανθρώπινο δυναμικό. Για να γίνει όμως μια σωστή μελέτη χρειάζεται ένα διάστημα συλλογής δεδομένων. Πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης του στόλου τους όμως δεν συλλέγουν δεδομένα και ουσιαστικά παράγουν ψηφιακά σκουπίδια και απλά προκαλούν οικονομικές απώλειες.
Η συλλογή δεδομένων με το Data Analysis και το Internet of Thinks μας επιτρέπει να κάνουμε διαπιστώσεις που δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να τις προσεγγίσουμε εμπειρικά.
Το σύστημα βέβαια πρέπει να συμπληρωθεί με συλλογή δεδομένων πληρότητας κάδων και μετακίνησης των εργαζομένων ειδικά των καθαριστών σε δρόμους και πάρκα και πλατείες. Και να συνδυάζεται και με τις εφαρμογές για κινητό όπου οι πολίτες ειδοποιούν για δυσλειτουργίες στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους και με τα TOKEN στα Social Media στα τοπικά groups. Όλα αυτά τα συστήματα για να έχουν προστιθέμενη αξία πρέπει να διαλειτουργούν και να δημιουργούν μητρώα δεδομένων.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι υπεύθυνοι της διαχειριστικής αρχής δέχονται μόνο ένα μέρος του συστήματος ως επιλέξιμο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και στον τομέα της τηλεματικής. Δέχεται δηλαδή το λογισμικό επεξεργασίας των δεδομένων, αλλά όχι τους αισθητήρες, ως επιλέξιμη δαπάνη.

Στον δήμο Λυκόβρησης Πεύκης λοιπόν εγκαταστάθηκε στα απορριμματοφόρα ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο οι οδηγοί τους με το πάτημα ενός κουμπιού ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο για τα σημεία στα οποία βρίσκουν πράσινα, μπάζα και ογκώδη απορρίμματα. Με αυτό τον τρόπο οι πληροφορίες φτάνουν αυτόματα στο Γραφείο Κίνησης και στην επόμενη βάρδια, έτσι ώστε αυτή να κάνει την απαραίτητη αποκομιδή τους.
Σίγουρα μπορεί να αναπτυχθεί ένα πολύ πιο προηγμένο σύστημα χωρίς να χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση

Παράλληλα στα απορριμματοφόρα του δήμου λειτουργούν ειδικοί αισθητήρες οι οποίοι θα καταγράφουν στην εφαρμογή όλους τους κάδους που βρίσκονται στον Δήμο, ανά ρεύμα (πράσινους, μπλε, κίτρινους, καφέ). Ταυτόχρονα θα δίνουν πληροφορίες χωροθέτησης και μελλοντικά και τις ποσότητες κάθε κάδου.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριος Ψυχάλης αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Ο Δήμος μας καινοτομεί και στην καθαριότητα με τη σύγχρονη τηλεματική εφαρμογή που εγκατέστησε και χρησιμοποιεί στα απορριμματοφόρα. Στο μέλλον οι εφαρμογές αυτές θα εμπλουτίζονται ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μίας σύγχρονης πόλης».
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας Μαρίνα Μαγκουρίλου τόνισε: «Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας που εφαρμόζουμε βοηθά στον καλύτερο προγραμματισμό των εργασιών και επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απόδοση με μικρότερη δαπάνη σε εργατοώρες και καύσιμα».

Τονίζουμε όμως ότι αξία έχει η επεξεργασία των δεδομένων και με το συγκεκριμένο σύστημα γίνεται συλλογή με εκατομμύρια συνδυασμούς φίλτρων.
Σημειώνουμε ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει τον εξοπλισμό και την διαχείριση των δεδομένων στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης είναι η Dot Soft που θεωρείται μια από τις πιο αξιόπιστες και άρτια ενημερωμένες εταιρείες στο χώρο και παρέχει πλήρες πρόγραμμα με απόλυτη ευελιξία στην διαμόρφωσή του.