17 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων

Η έκθεση παγκόσμιας κατάστασης για την οδική ασφάλεια, που κυκλοφόρησε από τον ΠΟΥ τον Δεκέμβριο του 2018, υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των ετήσιων θανάτων από τροχαία ατυχήματα έφτασε τα 1,35 εκατομμύρια. Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι πλέον η κύρια αιτία θανατου ατόμων ηλικίας 5-29 ετών. Το φαινόμενο βαρύνει δυσανάλογα τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους μοτοσυκλετιστές, ιδίως εκείνους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η πρόοδος για την επίτευξη του στόχου 3.6 του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) – ο οποίος απαιτεί μείωση κατά 50% του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2020 – παραμένει κάθε άλλο παρά επαρκής.

Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα αφορούν ευάλωτους χρήστες του δρόμου: πεζούς, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές. Οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι αναβάτες μηχανοκίνητων 2 και 3 τροχών και οι επιβάτες τους είναι γνωστοί ως «ευάλωτοι χρήστες του δρόμου» και ευθύνονται για τους μισούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα σε όλο τον κόσμο. Ένα υψηλότερο ποσοστό ευάλωτων χρηστών του δρόμου πεθαίνει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος από ό,τι στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Η προέλευση και η σημασία της Ημέρας

Από την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Τροχαίων, σύμφωνα με το ψήφισμα 60/5 της Γενικής Συνέλευσης, ο εορτασμός εξαπλώθηκε σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών σε κάθε ήπειρο. Καθιερώθηκε να γιορτάζεται την Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Η Ημέρα έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Προσφέρει μια ευκαιρία να επιστήσουμε την προσοχή στο μέγεθος της συναισθηματικής και οικονομικής καταστροφής που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα και να αναγνωρίσουμε τον πόνο των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων και το έργο των υπηρεσιών υποστήριξης και διάσωσης.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Τροχαίων είναι να παράσχει μια πλατφόρμα για τα θύματα τροχαίων και τις οικογένειές τους:

θυμηθείτε όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους.

αναγνωρίζουν το κρίσιμο έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης·

Εφιστά την προσοχή στη γενικά ασήμαντη νομική απάντηση σε υπαίτιους θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία

Συνηγορεί υπέρ της καλύτερης υποστήριξης για τα θύματα τροχαίων και τις οικογένειες των θυμάτων·

Προωθεί ενέργειες που βασίζονται σε τεκμήρια για την πρόληψη και τελικά τον τερματισμό περαιτέρω θανάτων και τραυματισμών από τροχαία τροχαία.

Ένας ειδικός ιστότοπος κυκλοφόρησε για να κάνει την Ημέρα ευρύτερα γνωστή και να συνδέσει τις χώρες μέσω της κοινής χρήσης κοινών στόχων και της μνήμης των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ατυχήματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα A/RES/74/299 «Βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας»,που κηρύσσει τη δεκαετία της δράσης για την οδική ασφάλεια 2021-2030, με φιλόδοξο στόχο την μείωση τουλάχιστον κατά 50% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. και τραυματισμούς έως το 2030. Ο ΠΟΥ και οι περιφερειακές επιτροπές του ΟΗΕ, σε συνεργασία με άλλους εταίρους στη Συνεργασία Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, έχουν αναπτύξει ένα Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης.


Επίσης, για να τονίσει τη δυστυχία των παιδιών στους δρόμους του κόσμου και να δημιουργήσει δράση για την καλύτερη διασφάλιση της ασφάλειάς τους, ο ΟΗΕ διοργανώνει την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.