Την εκ νέου σφοδρή και ομόφωνη αντίθεσή τους στον σχεδιασμό για ενοποίηση των τριών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της Θεσσαλίας σε έναν, εξέφρασαν οι Δήμαρχοι των 10 Δήμων της δυτικής Θεσσαλίας.
Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση – με πλήρη απαρτία, διά ζώσης ή διαδικτυακώς – των μελών του Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ) την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024, στο Gisemi hub – κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της e-trikala AE.
Ο πρόεδρος της διαδημοτικής εταιρείας και Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς εισηγήθηκε το θέμα, που αφορούσε στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» που κατέθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σχετική διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024.
Ομόφωνα οι δυτικοθεσσαλοί Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον συγκεκριμένο σχεδιασμό, που ενοποιεί την ΠΑΔΥΘ, με τον «Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας» και τον «Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Μαγνησίας», μέσω της κατάργησης των δύο φορέων της ανατολικής Θεσσαλίας και της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους από την ΠΑΔΥΘ.
Οι Δήμαρχοι ζητούν και προτείνουν, να παραμείνει ως έχει ο φορέας της δυτικής Θεσσαλίας, συνεχίζοντας να ασκεί το έργο του,
- της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ που βρίσκεται κοντά στα Τρίκαλα,
- της ανακύκλωσης με το εργοστάσιο (ΚΔΑΥ) που βρίσκεται κοντά στο Αρτεσιανό και, βεβαίως,
- τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΔΥΘ εξυπηρετεί περίπου 250.000 κατοίκους από 10 Δήμους, ενώ ήδη υλοποιεί έργο αναβάθμισης του ΧΥΤΑ, μέσω της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Η επόμενη κίνηση των δυτικοθεσσαλών Δημάρχων είναι η αποστολή – άμεσα – επιστολής στους Υπουργούς, Υφυπουργούς και βουλευτές όλης της Θεσσαλίας. Σε αυτή θα περιγράφονται αναλυτικά όλοι οι λόγοι (χωροταξικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί κ.α.) που οδηγούν τους αιρετούς στην έκφραση αυτής της ομόφωνης αντίθεσης. Σε περίπτωση, δε, που το νομοσχέδιο εγκριθεί, θα υπάρξει συζήτηση για τον ανασχεδιασμό των κινήσεων των εκπροσώπων των δυτικοθεσσαλών πολιτών.
Το ΔΣ απαρτίζουν οι 10 Δήμαρχοι των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, δηλαδή οι Δήμαρχοι Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής , Πύλης Κώστας Μαράβας, Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος, Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος,καθώς και δύο αντιδήμαρχοι του Δ. Τρικκαίων, εν προκειμένω οι κ. Παζαΐτης και Παππάς. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας Γιάννης Γεωργολόπουλος και ο διευθυντής της διαδημοτικής εταιρείας κ. Χρήστος Μπραζιτίκος.