Μελέτη που δημοσίευσε ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σκοπεύει στο να αναδείξει πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει επανάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ. Η έκθεση υπογραμμίζει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τις αλληλεπιδράσεις των πολιτών σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα βασικές προκλήσεις.
Προμήθειες AI
Οι λύσεις με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζουν μια νέα σειρά υπηρεσιών που μπορούν να προμηθευτούν οι δημόσιοι φορείς. Η κοινότητα Procurement of AI σχηματίστηκε για να συγκεντρώσει τις αναθέτουσες αρχές ώστε να μοιραστούν τη γνώση και την τεχνογνωσία για να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους από τη χρήση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης και να συνεργαστούν σε ελέγχους και ισορροπίες για την ασφαλή εφαρμογή τους, αναπτύσσοντας τυπικές ρήτρες προμηθειών.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεγάλες δυνατότητες, προκλήσεις όμως όπως οι περίπλοκες προμήθειες, η κατακερματισμένη διαχείριση δεδομένων και η κανονιστική αβεβαιότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η έκθεση παρέχει στρατηγικές συστάσεις, όπως αυξημένη χρηματοδότηση, διαφάνεια, διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων και σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο. Δίνοντας προτεραιότητα σε ανθρωποκεντρικές, αξιόπιστες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, η ΕΕ στοχεύει να ηγηθεί στην ανάπτυξη ηθικής τεχνητής νοημοσύνης για τον δημόσιο τομέα.
Η μελέτη της ΕΕ ζητά την υιοθέτηση στρατηγικής τεχνητής νοημοσύνης για τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπογραμμίσει τις σημαντικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) να βελτιώσει τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η έκθεση τονίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει τις αλληλεπιδράσεις πολιτών-και διοικητικών αρχών, στο να ενισχύσει τις αναλυτικές ικανότητες και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα σε βασικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κινητικότητα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η εκπαίδευση. Αυτοί οι τομείς προσδιορίζονται ως από τους πιο έτοιμους για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, με εφαρμογές που κυμαίνονται από αυτόνομα οχήματα και έξυπνα συστήματα κυκλοφορίας έως λύσεις υγειονομικής περίθαλψης και τεχνολογίες εκπαίδευσης που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, η μελέτη σκιαγραφεί επίσης αρκετές προκλήσεις που εμποδίζουν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα. Αυτές περιλαμβάνουν περίπλοκες διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, δυσκολίες στη διαχείριση δεδομένων, έλλειψη κανονιστικής σαφήνειας και ανησυχίες για μεροληψία στη λήψη αποφάσεων AI. Σε απάντηση, η έκθεση παρέχει μια σειρά από συστάσεις πολιτικής με στόχο την επιτάχυνση της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση της χρηματοδότησης και των πόρων για την τεχνητή νοημοσύνη στις δημόσιες υπηρεσίες, τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, την προώθηση της διασυνοριακής ανταλλαγής δεδομένων και την ευθυγράμμιση των προσδοκιών της βιομηχανίας και του δημόσιου τομέα.
Συνιστάται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, να δώσει προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη εφαρμογή και να προωθήσει ανθρωποκεντρικές, αξιόπιστες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, η ΕΕ στοχεύει να τοποθετηθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη αξιόπιστων και βιώσιμων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τον δημόσιο τομέα.
Κατεβάστε τη μελέτη και την εκτελεστική περίληψη και διαβάστε περισσότερα για τα ευρήματα.
Σημείωση: Η μελέτη εκπονήθηκε πριν από την έγκριση του νόμου περί AI και την έναρξη ισχύος του την 1η Αυγούστου 2024.