Τι σημαίνει η εκλογή Τραμπ για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση;

American USA flag. Vector illustration. EPS10

Και ενώ όλα δείχνουν ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Ντόναλτ Τραμπ κάθε πολίτης ή φορέας στον πλανήτη ,αναλογίζεται το τι σημαίνει γι αυτόν αυτή η εκλογή.
Ηδη το CNN δίνει 95% πιθανότητες στην εκλογή Τραμπ. Κλείδωσε και τη Τζόρτζια, με τους 16 εκλέκτορές της, κλείδωσε την αμφίρροπη πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, καθώς στο 89% της ενσωμάτωσης, προηγείται με διαφορά 3% έναντι της Κάμαλα Χάρις και στην κρίσιμη πολιτεία Πενσιλβάνια (19 ψήφοι στο σώμα των εκλεκτόρων) με καταμετρημένο το 70,6% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με 51% έναντι 48% της Κάμαλα Χάρις.

Προβάδισμα όμως διατηρούν οι Ρεπουμπλικανοί και στα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτω σώμα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Σε σύνολο 435 εδρών, που ανανεώνονται άπασες κάθε δύο χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν ήδη 177 βουλευτές, έναντι 146 των Δημοκρατικών.

Στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών περνά και η Γερουσία των ΗΠΑ καθώς ελέγχουν 51 έδρες σε σύνολο 100
Στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών περνά η Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, καθώς πλέον ελέγχουν 51 έδρες και δεν επηρεάζονται από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος.

Όπως όλοι οι χώροι λοιπόν έτσι και ο χώρος της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το myota.gr κάνουν μια πρώτη εκτίμηση του τί σημαίνει η εκλογή Τράμπ για το μέλλον.
Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, προφανώς θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρώπη και ειδικότερα για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Με την προοπτική μιας νέας διακυβέρνησης Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να αναγκαστεί να επανεξετάσει τον προϋπολογισμό της, δίνοντας αυξημένη έμφαση στην άμυνα και την ασφάλεια. Τέτοιες αλλαγές ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές προσαρμογές στους στόχους των προγραμμάτων συνοχής και ανάπτυξης που αποτελούν τον πυρήνα της στήριξης για τις τοπικές κοινωνίες στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.

Πιθανές Αλλαγές στη Στρατηγική της Ε.Ε.
Μια δεύτερη θητεία του Τραμπ φέρνει την Ε.Ε. σε μια θέση όπου θα χρειαστεί να ενισχύσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα, δεδομένου του ότι ο Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική στη στρατιωτική εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Καθώς οι αμυντικές δαπάνες και η αυτονομία της Ε.Ε. στο ζήτημα αυτό είναι πιθανό να αυξηθούν, η Ε.Ε. θα χρειαστεί να ανακατανείμει πόρους, περιορίζοντας ίσως τους προϋπολογισμούς που αφορούν τη σύγκλιση και συνοχή των κρατών-μελών της.

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα προγράμματα που συμβάλλουν στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών, και έτσι να μειωθεί η οικονομική στήριξη για τις ελληνικές περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Ευρωπαϊκοί Πόροι
Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση έργων που αφορούν την ανάπτυξη υποδομών, την πράσινη ανάπτυξη, την ενίσχυση της καινοτομίας, καθώς και την κοινωνική συνοχή.

Εάν οι πόροι αυτοί μειωθούν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις στην εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για έργα που ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη και μειώνουν την ανισότητα. Τα έργα αυτά καλύπτουν ζωτικούς τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η οδική ασφάλεια, και η προστασία του περιβάλλοντος, που συμβάλλουν άμεσα στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Επιδείνωση των Ανισοτήτων
Εάν η Ε.Ε. αναγκαστεί να περικόψει κονδύλια από τις πολιτικές σύγκλισης και συνοχής, οι ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών και των περιφερειών θα μπορούσαν να αυξηθούν. Για την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, αυτό σημαίνει ότι οι περιφέρειες θα δυσκολευτούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και να αναπτυχθούν οικονομικά. Ως εκ τούτου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και να προσαρμόσει τις στρατηγικές της, για να διατηρήσει την πορεία της ανάπτυξης.

Η Αυξημένη Σημασία των Διακρατικών Συνεργασιών
Σε περίπτωση που η Ε.Ε. περιορίσει τις δαπάνες για σύγκλιση, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ελλάδας θα αναγκαστούν να στραφούν περισσότερο σε διακρατικές συνεργασίες και κοινοτικά προγράμματα που προωθούνται ανεξάρτητα από τον κεντρικό προϋπολογισμό. Προγράμματα όπως το Interreg, που προάγουν τη διακρατική συνεργασία, θα κληθούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στη στήριξη αναπτυξιακών έργων σε τοπικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας στις ελληνικές περιφέρειες την συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές και να υλοποιήσουν κοινά έργα.

Η Πρόκληση της Αυτοχρηματοδότησης και της Καινοτομίας
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να ενισχύσει τις δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης και να επενδύσει σε καινοτόμες λύσεις, όπως τα Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η χρήση έξυπνων τεχνολογιών. Αναγκαστική αύξηση των ίδιων πόρων θα οδηγήσει τις τοπικές αρχές να στηρίξουν την ανάπτυξη χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επιπλέον, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω “πράσινων” έργων και επενδύσεων μπορεί να προσελκύσει και ιδιωτικά κεφάλαια που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της πράσινης οικονομίας. Αυτό θα δημιουργήσει περεταίρω συγκρούσεις χωροταξικού ενδιαφέροντος με τις τοπικές κοινωνίες.

Ετσι η εκλογή Τραμπ σημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα χρειαστεί να αναπτύξει νέες στρατηγικές συνεργασίας, καινοτομίας, και αυτοχρηματοδότησης, προκειμένου να διατηρήσει την πορεία της ανάπτυξης και να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ένα άλλο ανησυχητικό κομμάτι αφορά στο μεταναστευτικό. Οι σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας και στο θέμα της Παλαιστίνης και στο θέμα της Ουκρανίας λόγω της ιδιοσυγκρασίας των δύο ανδρών ίσως φέρει οξύτητα μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ με αποτέλεσμα ο πρώτος να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο με πολύ μεγαλύτερη ένταση το μεταναστευτικό, κάτι που θα φέρει πολλά προβλήματα και υποχρεώσεις στην ακριτική Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.