Με τις δραματικές εικόνες της Βαλένθια ξεκίνησε την ομιλία του ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ» και Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, υπογραμμίζοντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των δήμων για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που έρχονται. Τα προβλήματα είναι σύνθετα είπε και είναι θέμα χρόνου να δούμε αντίστοιχες εικόνες και στην χώρα μας και με τις πυρκαγιές και με ένα πιθανό δελτίο νερού.
Σημείωσε όμως ότι ενώ είμαστε στο σκληρό πυρήνα τη Ε.Ε., απέχουμε πολύ στην 22η θέση από τους 27 στην αποκέντρωση και την οικονομική αυτονομία και χαρακτήρισε κενό γράμμα για την Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε, είναι ο μόνος τομέας που βρίσκεται ακόμη στο σκληρό μνημόνιο ιδιαίτερα στις προσλήψεις, στα οικονομικά πλαφόν και στους ελέγχους σκοπιμότητας.
Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει την αποκέντρωση και ό,τι δεν το ελέγχει, το απορρίπτει με ένα μοντέλο συγκεντρωτικού κράτους και ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ετσι αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις με το νερό, την ενέργεια, τα απορρίμματα και τους αποκλεισμούς από όρους σύνδεσης.
Στη Ελλάδα είπε χρειάζεται να προσφεύγουμε στην δικαιοσύνη για να προστατεύουμε τις πόλεις μας, αναφερόμενος στον ΝΟΚ στο Τέλος Ταφής κλπ.
Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του Υπουργού κ. Θ. Λιβάνιου για τον Κώδικα σημειώνοντας ότι αυτά όλα που παρουσιάστηκαν, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητήθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο και απασχολούν τους Δήμους.
Οι αιρετοί βάζουν είπε, συγκεκριμένα θέματα που είναι υπαρξιακά, όπως οι προσλήψεις, το τέλος ταφής, η ενέργεια τα απορρίμματα και οι ΔΕΥΑ και ξαφνικά παρουσιάστηκαν εκλογικά σύστημα από το πουθενά.
Ο δεύτερος γύρος σημείωσε είναι θέμα δημοκρατίας και όχι κόστους.
Εμείς εδώ δεν μαζευτήκαμε είπε, για διαχειριστικού τύπου ζητήματα, αλλά για τις αναγκαίες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να ενισχύσουμε την αυτονομία μας και γι αυτά «δεν άκουσα τίποτα».
Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ΓΣ της ΠΕΔΑ όπου ακούστηκε ο Υπουργός Επικρατείας να διατυπώνει την άποψη «να μεταφερθεί στην Αυτοδιοίκηση ότι είναι αναγκαίο». Άρα είπε, να φύγουμε από το ίδιο το Σύνταγμα που μας δίνει την αρμοδιότητας όλων των τοπικών υποθέσεων και σημείωσε ότι ρόλος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει σταθμό και να υπερασπιστεί την μεταρρύθμιση.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΩΡΑ τόνισε ότι δεν άκουσε τίποτα για το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση των προσλήψεων και πως οι υπηρεσίες θα ανταπεξέλθουν σε τομείς όπως η πολιτική προστασία, χωρίς προσλήψεις.
Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε ο κ. Δούκας και για την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου, να μηδενιστεί το θέμα των παρακρατηθέντων και να υπάρξει μια νέα αρχή.
Ο κ. Δούκας σημείωσε το κρίσιμο ζήτημα του επικείμενου κρατικού προϋπολογισμού όπου από τα 450 εκ θα πάμε στα 53 εκ ή τα 100 και αναρωτήθηκε:
«Να παραιτηθούμε από το 8,3 δις του 3852 και να πάμε σε νέο μείγμα των ΚΑΠ από το 2024, δηλαδή στο 40% του 3852; Να παραιτηθούμε και από τα 900 εκ από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων; Και από τα 400 του Ταμείου Ανθεκτικότητα; Και από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα;
Και κατέληξε ότι το Συνέδριο πρέπει να υπερασπιστεί τα ομόφωνα ψηφίσματα και την δύναμη της ενότητας για διεκδίκηση. Να πάρει το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να εμπιστευτεί την αποκέντρωση. Δεν μπορεί είπε το συνέδριο να ολοκληρωθεί με την σύνταξη ενός καταλόγου δίκαιων αιτημάτων, ούτε με έναν ακόμη γύρο υποσχέσεων. Πρέπει να ολοκληρωθεί με κόκκινη γραμμή.
Δείτε εδώ την τοποθέτηση του κ. Δούκα στις 5 ώρες και 26 λεπτά.
https://www.youtube.com/live/tRDN1meJQ_U