Πώς θα μεθοδευθεί η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων

Σε μια πλήρη αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κράτους και της Διοικητικής διάρθρωσης της χώρας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προσανατολίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης σύμφωνα με όσα περιέγραψε από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης κ. Ιωάννης Φουστανάκης.

Ο κ. Φουστανάκης αναφέρθηκε αρχικά στον νόμο 5013/2023 και στις προβλέψεις του για το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.
Ανέφερε ότι με συστηματικό τρόπο το κράτος έχει αρχίσει και καταγράφει σε μια ενιαία ψηφιακή πύλη έτσι ώστε να υπάρχουν σε ένα σημείο συγκεντρωμένες, όλες οι αρμοδιότητες.
Σε αυτό ακολουθείται συγκεκριμένη μεθοδολογία που ταξινομούνται οι δημόσιες πολιτικές για να εξεταστούν τα επίπεδα άσκησής τους. Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό. Είναι είπε ένα Αποθετήριο αρμοδιοτήτων από το οποίο με επιστημονικά δεδομένα θα ληφθούν οι αποφάσεις

Ο κ. Φουστανάκης ανέφερε και τα όργανα που έχουν θεσμοθετηθεί για την Διοικητική Μεταρρύθμιση: Συντονιστής είναι ο Υπ. Εσωτερικών.
Η ΓΓ Δημόσιας Διοίκησης είναι το σημείο αναφοράς όπου συμμετέχουν και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς και οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ
Το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης είναι γνωμοδοτικό όργανο.

Αναφερόμενος στην μεθοδολογία, είπε ότι οι αρμοδιότητες καταγράφονται με συγκεκριμένο τρόπο και 4 επίπεδα.
1ο επίπεδο οι λειτουργικές περιοχές και τα ευρύτατα πεδία δημόσιων πολιτικών
2ο επίπεδο οι λειτουργικοί τομείς ως υποσύνολα των λειτουργικών περιοχών
3ο επίπεδο τα θεματικά αντικείμενα
4ο επίπεδο συγκεκριμένες αρμοδιότητες που αντιστοιχίζονται στα θεματικά αντικείμενα.

Θεσπίστηκε και το Επιχειρησιακό Κέντρο πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.
Εκεί καταγράφονται οι αρμοδιότητες του συνόλου των φορέων.
Γίνεται ο έλεγχος των νομοθετικών διατάξεων και των κανονιστικών πράξεων που σχετίζονται με την οργάνωση και τις αρμοδιότητες των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.

Υπάρχει είπε και μια εισήγηση για την ανακατανομή και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων είτε σε ένα ή περισσότερα επίπεδα για την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης

Οι αρμοδιότητες ταξινομούνται σε πέντε βασικές κατηγορίες
Επιτελικές
Εκτελεστικές
Υποστηρικτικές
Ελεγκτικές
Παρακολούθησης και ελέγχου των αποτελεσμάτων.

Ο κ. Φουστανάκης ενημέρωσε ότι ένα πληροφοριακό σύστημα θα τεθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε λειτουργία για να υποστηρίξει το σύστημα και εκεί οι φορείς θα κληθούν να καταγράψουν τις οργανικές μονάδες και τις αρμοδιότητές τους και τις δικές τους οργανικές διατάξεις που αφορούν την άσκηση των αρμοδιότητές τους.
Η πλατφόρμα αυτή θα αποτελέσει την βάση για την επέκταση των οργανωσιακών δεδομένων της δημόσιας διοίκησης, για να τροφοδοτήσει το σύστημα με τεκμηριωμένα δεδομένα και εκεί τόνισε είναι απαραίτητη η συμβολή και των δήμων.

Στην δεύτερη φάση όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, προβλέπεται η καταγραφή πόρων όπως τα ακίνητα, ο εξολισμός και το ανθρώπινο δυναμικό που είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες.

Τέλος ο κ. Φουστανάκης τόνισε ότι σκοπός του Υπουργείου είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη καταγραφή των αρμοδιοτήτων με την πραγματική αξία, δηλαδή το ποιός μπορεί να ασκήσει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες καλύτερα.

Είναι σίγουρο ότι η τοποθέτηση του κ. Φουστανάκη αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Μια υπόθεση που ταλανίζει τους τρείς βαθμούς κρατικής διοίκησης εδώ και είκοσι χρόνια, αρχίζει να προβάλει ένα φως στο τούνελ αφού για πρώτη φορά ορίστηκε με σαφή τρόπο η μεθοδολογία. Μέχρι σήμερα το εγχείρημα αυτό επιχειρείτο να διεκπεραιωθεί με πολιτικές ισορροπίες και διαπραγματεύσεις, όμως σήμερα για πρώτη φορά στην εξίσωση μπαίνει η επιστημονική τεκμηρίωση και η ανάλυση δεδομένων.