Με την απόφαση Αριθμ. οικ. 2/112937/ΔΛΤΠ(Α), οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέτουν το πλαίσιο για τη χορήγηση χρηματικής προκαταβολής ύψους 818,3 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ Α.Ε., έναντι των συνολικών υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για την εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κατά το έτος 2025. Η απόφαση στοχεύει στην αποτελεσματική κάλυψη αυτών των δαπανών, διασφαλίζοντας τη συνέπεια πληρωμών και την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.
Βασικά Σημεία της Απόφασης
- Προσδιορισμός Ποσού Προκαταβολής**: Το ποσό υπολογίζεται με βάση τη συνολική δαπάνη του προηγούμενου έτους, μειωμένο κατά τις εκπτώσεις που ισχύουν για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
- Παροχή Εκπτώσεων από τη ΔΕΗ:
- 7% για εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης.
- 2% για εγκαταστάσεις μέσης τάσης.
Οι εκπτώσεις εφαρμόζονται επί της τελικής αξίας χρέωσης προμήθειας.
- Πληρωμές και Επιστροφές
- Οι λογαριασμοί εξοφλούνται μέσω δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού.
- Τα εισπραχθέντα ποσά επιστρέφονται στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου με ειδική αιτιολογία.
- Διαδικασία σε Περίπτωση Αλλαγής Προμηθευτή: Αν κάποιος φορέας αλλάξει προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ υποχρεούται να επιστρέψει το αναλογούν ποσό προκαταβολής στο Δημόσιο.
- Αναφορά και Διαφάνεια: Η ΔΕΗ υποχρεούται να υποβάλει μηνιαίες αναφορές με λεπτομέρειες για φορείς που καθυστερούν τις πληρωμές, παρέχοντας στοιχεία όπως το ποσό, την ημερομηνία λήξης πληρωμής και τον κωδικό RF.
- Τελική Εκκαθάριση: Κάθε διαφορά μεταξύ της προκαταβολής και των επιστροφών εκκαθαρίζεται έως τις 30 Απριλίου 2026.
- Ημερομηνία Έναρξης Ισχύος: Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημασία της Απόφασης
Η συγκεκριμένη απόφαση εξασφαλίζει την ομαλή εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ενισχύοντας την οικονομική διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση πόρων. Επιπλέον, οι προβλεπόμενες εκπτώσεις συμβάλλουν στη μείωση των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων φορέων, ενώ η αυστηρή διαδικασία διαχείρισης των προκαταβολών διασφαλίζει την οικονομική τάξη.