Εν αναμονή νομοθετικής ρύθμισης η απόφαση της ΠΕΔΑ για τον ΕΔΣΝΑ

Σε χαμηλή πτήση αντίδρασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία 6/10 να κινηθεί η ΠΕΔ Αττικής για το Τέλος Ταφής του ΕΔΣΝΑ ,αφού από την μία ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι με επιστολή του στην ΔΕΗ αναμορφώνει στο 50% τις απαιτήσεις και από την άλλη ο κ. Λιβάνιος υποσχέθηκε (ανεπίσημα) ότι θα υπάρξει μείωση της τάξης του 30%-35%.

Αυτό βέβαια σημαίνει τελική επιπλέον αύξηση στα τέλη και στις εισφορές. που θα συνεχίσει να βγάζει εκτός προϋπολογισμού τα ύψη των δημοτικών τελών. Η ΠΕΔ Αττικής αποφάσισε να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής μόνο αν δεν υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που διαρρέουν χωρίς δηλώσεις η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος που έχει ανακύψει με τα υψηλά ποσά του «τέλους ταφής» που απαιτεί ο ΕΔΣΝΑ από τους δήμους της Αττικής. Σύμφωνα με πηγές, η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στις έντονες πιέσεις της Αυτοδιοίκησης και τις μαζικές αντιδράσεις των δήμων.

Στην αντίθετη κατεύθυνση όμως πιέζει το Ελεγκτικό Συνέδριο για κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΔΣΝΑ για να μην υπάρξουν καταλογισμοί.
Η σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπει μείωση κατά 30-35% στα ποσά που θα καταβάλουν οι δήμοι για το 2025. Συγκεκριμένα, θα πληρώσουν μόνο τα τέλη του δεύτερου εξαμήνου του 2024 και του πρώτου εξαμήνου του 2025, αποφεύγοντας την επιβάρυνση και για το δεύτερο εξάμηνο του 2025, όπως προβλέπει η απόφαση του ΕΔΣΝΑ. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να μειώσει τους προϋπολογισμούς για την καθαριότητα, με συνολική μείωση περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων, αντί για τα αρχικά 35 εκατ. ευρώ, που χρεώθηκε να πληρώσει, τελικά θα πληρώσει περίπου 26 εκατ.

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δεσμεύτηκε να προωθήσει τη ρύθμιση, ενώ ζήτησε από τη ΔΕΗ να παγώσει την απόφαση του ΕΔΣΝΑ για την παρακράτηση των αυξημένων τελών. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, όπου θα συζητηθεί αναθεώρηση της απόφασης.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να παραμείνει ενωμένη, κατηγορώντας όσους προσπαθούν να την αποδυναμώσουν με πολιτικά κριτήρια. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο ΕΔΣΝΑ είναι υποχρεωμένος να ενσωματώσει την κυβερνητική ρύθμιση, ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στον προϋπολογισμό του για το 2025.

Μεγάλο ζήτημα βέβαια τίθεται και με τον ΕΟΑΝ που ενώ έχει εισπράξει 270 εκατομμύρια από το Τέλος Ταφής, δεν το έχει αποδώσει για τον εκσυγχρονισμό της ανακύκλωσης και κάνει καθυστερήσεις σχεδιασμών που παραπέμπει στο 2026. Αυτή η τακτική εγείρει πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις και τους πραγματικούς σχεδιασμούς.

Θέσεις και Προτάσεις
Οι δήμοι, από την πλευρά τους, ζητούν από τον ΕΔΣΝΑ να λάβει υπόψη τις δικές τους θέσεις και προτάσεις. Η ΚΕΔΕ έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας την κατάργηση του «άδικου» τέλους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν επιστραφεί στους ΟΤΑ τα χρήματα που τους οφείλονται. Αν όπως λένε το ΣτΕ τελικά δεν δικαιώσει τους δήμους, τότε η Κυβέρνηση μπορει να κατεβάσει το Τέλος Ταφής στα 10 ευρώ (αφού αποτελεί αιρεσιμότητα για το Ταμείο Ανάκαμψης)

Η πρωτοβουλία αυτή επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας «προσωρινή ανάσα» στους δήμους και εξομαλύνοντας τις σχέσεις τους με τον ΕΔΣΝΑ. Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση παραμένει: η διαχείριση των απορριμμάτων και η εξυγίανση του ΕΔΣΝΑ, που, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

Γι αυτό και υπάρχουν πιέσεις οι δήμοι της Αττικής να αναλάβουν τον ΕΔΣΝΑ όπως ισχύει για τους υπόλοιπους ΦΟΔΣΑ στις άλλες Περιφέρειες χωρίς τον διορισμό του ΔΣ από τον Περιφερειάρχη.

Η έκβαση της συνεδρίασης της 16ης Ιανουαρίου, καθώς και το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου του ΕΔΣΝΑ, που αναμένεται στις 20 Ιανουαρίου, θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Όλα αυτά βέβαια είναι εντελώς προσωρινά και όπως πάντα αποτελούν αναβολές στο μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ανακύκλωση στην Ελλάδα.