Ενημέρωση Κυρίζογλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις και τοποθετήσεις που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην αρχή της ενημέρωσης ο κ. Κυρίζογλου συνεχάρη τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, για τη διαχρονική του προσφορά στην Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, η ΚΕΔΕ απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναγνωρίζοντας τη στήριξή της στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε και στον κ. Τασούλα που επίσης προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που επεσήμανε αφορά την υπόθεση του Τέλους Ταφής, με τις τελευταίες εξελίξεις να προέρχονται από τη δικαστική οδό. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σε άλλο οικείο τμήμα και ενδέχεται τελικά να οδηγηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε εκφράσει αισιοδοξία για την επίλυση του ζητήματος, ωστόσο, η προσφυγή 164 δήμων και η εμπλοκή του θέματος καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του θέματος και το δίκαιο του αιτήματος των Δήμων. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζεται η θετική συνδρομή του Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Λιβάνιου, καθώς και η διεξαγωγή συσκέψεων με τους υπουργούς κ. Πετραλιά, κ. Σκυλακάκη και κ. Κοντογιώργη, όπου τελικά, συμφωνήθηκε ότι παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα καταβληθούν 105 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις, με χρηματοδότηση από ΚΑΠ και επιπλέον 70 εκατ. ευρώ. Αυτά φορούν τις πληρωμές του 2025. Ο πρόεδρος εξέφρασε και μια γνώμη αποδοχής του μεριδίου 15% με 85% υπέρ των δήμων καθώς όπως είπει υπάρχουν και παράνομες ενέργειες από τους δήμους που χρειάζονται αποκατάσταση.

Ενημέρωσε επίσης ότι η ΚΥΑ για την διευθέτησης της είσπραξης του ΤΑΠ δεν έχει βγει ακόμη.


Ο πρόεδρος τόνισε και το μεγάλο πρόβλημα της μείωσης του προσωπικού των δήμων τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα:
Από το 2010 έως το 2023, το προσωπικό μειώθηκε από 120.000 σε 81.000 κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων. Δηλαδή αποχώρησαν 32.290 εργαζόμενοι. Ενδεικτικά ενέφερε ότι το 2022 αποχώρησαν 3.000 εργαζόμενοι από τους δήμους και το 2015 είχαν αποχωρήσει 4.000 εργαζόμενοι.
Η ΚΕΔΕ ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα στην κυβέρνηση, ζητώντας προσλήψεις για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων.

Ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε επίσης ότι σε εκδήλωση παρουσιάστηκαν επτά νέα προγράμματα, εκ των οποίων τα τρία αφορούν άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
Ενεργειακή αναβάθμιση ΔΕΥΑ: Προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ, με επιλέξιμες παρεμβάσεις σε αντλιοστάσια και στρατηγικές μελέτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτά είναι άλλα από τα 200 εκ με την συμμετοχή των δήμων, διευκρίνισε.
Ενεργειακή απόδοση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων.
Και Δημοτικά προγράμματα «Φοίβος» και «Αθηνά»:
o 12,4 εκατ. ευρώ για παιδικούς σταθμούς.
o 37,3 εκατ. ευρώ για νηπιαγωγεία και σχολικές μονάδες.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 28 Φεβρουαρίου αλλά ο πρόεδρος έστειλε επιστολή με την οποία ζητάει παράταση έως τις 31 Μαΐου 2025. Ωστόσο, και τα διαθέσιμα κονδύλια όπως σημείωσε κρίνονται ανεπαρκή για τις ανάγκες των δήμων.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρώτη κατανομή ΚΑΠ Ιανουαρίου 2024 που όπως είπε συμπεριέλαβε το 0,9%, αυξάνοντας το ποσό από 145 σε 156 εκατ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του ΣτΕ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), η οποία όμως όπως διευκρίνισε δεν έχει δημοσιευθεί πλήρως.

Θύμισε επίσης ότι ο Πρότυπος Κανονισμός δεν είναι δεσμευτικός αλλά λειτουργεί ως μπούσουλας για την Αυτοδιοίκηση.

Τέλος ανακοίνωσε ότι στις 11 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή της ΚΕΔΕ για τον νέο Κώδικα. Παραμονή του επόμενου ΔΣ.