Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), συζητήθηκε το ζήτημα της προσφυγής του ΟΤΕ κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου σχετικά με την αποκατάσταση τομών στο οδικό δίκτυο από εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ασκήσει παρέμβαση υπέρ του Δήμου Ηρακλείου, ενισχύοντας τη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στις πρακτικές των μεγάλων εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο Δήμος Ηρακλείου, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου του, εξέδωσε την απόφαση υπ’ αριθ. 350/2024, η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την εκτέλεση εργασιών από εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον δημόσιο χώρο και την υποχρέωσή τους να αποκαθιστούν τις τομές στις οδούς και τα πεζοδρόμια. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θεωρήθηκε νόμιμη.
Ωστόσο, ο ΟΤΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αμφισβητώντας τη δυνατότητα των Δήμων να εκδίδουν τέτοιες κανονιστικές αποφάσεις. Ο Δήμος Ηρακλείου υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της απόφασης, τονίζοντας πως αποτελεί άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιοίκησης στη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Η απόφαση της ΚΕΔΕ
Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, παρέμβαση έκανε ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιώργος Σισαμάκης ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά συνολικά την αυτοδιοίκηση, καθώς παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλους Δήμους της χώρας. Πολλές δημοτικές αρχές είπε, έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχες αποφάσεις, ζητώντας αυστηρότερο έλεγχο των εργασιών και καλύτερη αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ Κυρίζογλου, τόνισε ότι το πρόβλημα των πλημμελών αποκαταστάσεων των οδοστρωμάτων από εταιρείες όπως ο ΟΤΕ είναι διαχρονικό και πως οι Δήμοι καλούνται να καλύψουν το κόστος της αποκατάστασης από τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Σημείωσε όμως ότι εκείνος μέσω του κανονισμού καθαριότητας επιβάλει πρόστιμα και οι εργολάβοι το γνωρίζουν και έτσι κάνουν καλύτερα την δουλειά τους. Τόνισε δε ότι άλλο είναι να μην χρειάζεται άδεια και άλλο η υποχρέωση σωστής αποκατάστασης του οδοστρώματος.
Ο κ. Σισαμάκης πρότεινε, , να σταλεί ενημέρωση σε όλους τους Δήμους της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηρακλείου και να θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες.
Επεσήμανε ότι το αίτημα του ΟΤΕ στο ΣτΕ θίγει τον πυρήνα της υπόθεσης, καθώς υποστηρίζει ότι οι Δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να εκδίδουν κανονιστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τη χρήση του δημόσιου χώρου.
Ανέφερε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να τεθούν αυστηρότεροι κανόνες, ώστε οι εταιρείες που επεμβαίνουν στο οδικό δίκτυο να αποκαθιστούν τις ζημιές πλήρως και άμεσα». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ηρακλείου δεν αποτρέπει την ανάπτυξη υποδομών νέας τεχνολογίας, όπως κάποιοι προσπαθούν να προβάλουν, αλλά διασφαλίζει ότι αυτές θα γίνονται με όρους που προστατεύουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Παπαναστασίου πρόσθεσε ότι, στην πράξη, οι εταιρείες παραβιάζουν ακόμη και τις ελάχιστες προδιαγραφές, δημιουργώντας κακοτεχνίες που με την πρώτη βροχή μετατρέπονται σε επικίνδυνες λακκούβες. Είπε ακόμη ότι όταν γίνεται φραζάρισμα 8 πόντων αποκαλύπτονται δίκτυα που έπρεπε σύμφωνα με τις προδιαγραφές να βρίσκονται στους 40 πόνους βάθος. Πρότεινε δε την επιβολή αυστηρών προστίμων στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή αποκατάσταση των οδοστρωμάτων.
Η σημασία της υπόθεσης για την αυτοδιοίκηση
Το ζήτημα που τέθηκε δεν αφορά μόνο τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά όλους τους Δήμους της χώρας. Αν η προσφυγή του ΟΤΕ γίνει δεκτή από το ΣτΕ, θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο που θα περιορίσει την ικανότητα των Δήμων να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τις εργασίες των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ενέργειας στους δημόσιους χώρους.
Για τον λόγο αυτό, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να στηρίξει το δικαίωμα των Δήμων να καθορίζουν τους όρους χρήσης του δημοτικού οδικού δικτύου. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους Δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηρακλείου και να θεσπίσουν ανάλογες κανονιστικές ρυθμίσεις.
Δείτε εδώ και την ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου μετά την απόφαση της ΚΕΔΕ
Δείτε εδώ και τον Νέο Κανισμό του Δήμου Ηρακλείου
Δείτε και το video της συζήτησης στην 1 ώρα και 26 λεπτά.