Άδειες σε σχολεία και γήπεδα αραιοδομημένων περιοχών ζητάει η ΚΕΔΕ

Σε συζήτηση που έγινε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ σχετικά με την ανάγκη συμπλήρωσης της ισχύουσας νομοθεσίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε δημοτικές ιδιοκτησίες που περιλαμβάνουν σχολικές ή αθλητικές υποδομές σε αραιοδομημένα σχέδια πόλης πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής το ΔΣ αποφάσισε να καταθέσει τροπολογία.

Την πρόταση έφερε ο Δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα η σχετική νομοθεσία προβλέπει την έκδοση αδειών μόνο για τις ιδιοκτησίες σε πυκνοδομημένα τμήματα των πολεοδομικών μελετών. Όμως, πολλές δημοτικές ιδιοκτησίες με σχολικές και αθλητικές υποδομές βρίσκονται σε αραιοδομημένα σχέδια πόλης, στα οποία η πράξη εφαρμογής δεν έχει ακόμα κυρωθεί. Ως αποτέλεσμα, δήμοι που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αναγκαίες προσθήκες κτιρίων ή εγκατάσταση ελαφρών ή βαρέων τύπου προκατασκευασμένων κατασκευών για κάλυψη εκπαιδευτικών και αθλητικών αναγκών δεν μπορούν να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες.
Το θέμα βέβαια αφορά στις εγκαταστάσεις που τοποθετήθηκαν μετά το 2011, καθώς μέχρι τότε υπήρχε η δυνατότητα νομιμοποίησης. Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία δεν καλύπτει πλέον τέτοιες περιπτώσεις, δημιουργώντας εμπλοκές στη λειτουργία σχολικών και αθλητικών δομών, αλλά και σε τεκμηρίωση που θα χρειαστεί άμεσα σε πολλά προγράμματα.

Η προτεινόμενη τροποποίηση
Σύμφωνα με τον κ. Καστρινό, η λύση θα ήταν η τροποποίηση του άρθρου 8 του Νόμου 1337/1983 (ΦΕΚ 33Α/1983) με την προσθήκη παραγράφου 14. Η προτεινόμενη ρύθμιση θα επιτρέπει τη χορήγηση οικοδομικών αδειών και για τις δημοτικές ιδιοκτησίες με σχολικές ή αθλητικές υποδομές σε αραιοδομημένα σχέδια πόλης, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν ήδη για τις ιδιοκτησίες σε πυκνοδομημένες περιοχές. Η κύρια προϋπόθεση παραμένει η τακτοποίηση των υποχρεώσεων εισφοράς σε γη και χρήμα, όπως προβλέπεται και για τις πυκνοδομημένες περιοχές.

Ο πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του, προτείνοντας να συμπεριληφθούν και κοινωνικές υποδομές, όπως παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ, τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα αδειοδότησης. Ωστόσο, ο κ. Καστρινός πρότεινε η ρύθμιση για τις κοινωνικές υποδομές να εισαχθεί σε διαφορετικό νομοσχέδιο, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υιοθέτηση της τροποποίησης για τις σχολικές και αθλητικές υποδομές.

Επείγουσα ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι η αδυναμία αδειοδότησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία σχολείων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Ειδικά ενόψει νέων απαιτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης, η προτεινόμενη τροποποίηση θα επιτρέψει στους δήμους να προχωρήσουν απρόσκοπτα σε αναγκαίες επεμβάσεις.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συμφώνησε ότι η ρύθμιση πρέπει να ενταχθεί άμεσα σε νομοσχέδιο, ανεξαρτήτως του υπουργείου που θα το προωθήσει, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να κατατεθεί το σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε το video στην 1 ώρα και 16 λεπτά