Έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις προκάλεσε το Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την επισκευή των σχολικών μονάδων, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Το βασικό ζήτημα που ανέκυψε αφορά τη διαδικασία προεπιλογής των σχολικών μονάδων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στους Δήμους λίστες με σχολεία που είχαν προεπιλεγεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των δημοτικών αρχών. Τόνισε ότι πολλές από τις προεπιλεγμένες σχολικές μονάδες δεν είχαν ουσιαστικές ανάγκες επισκευής, ενώ άλλες που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων αποκλείστηκαν.
Μετά από επικοινωνία του Προέδρου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, ακολούθησε διορθωτική οδηγία από το Υπουργείο, η οποία διευκρινίζει ότι επιτρέπεται στους Δήμους να υποβάλλουν αιτήματα αντικατάστασης των προεπιλεγμένων σχολείων με άλλα, συνοδευόμενα από σχετική τεκμηρίωση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ωστόσο, η ασφυκτική προθεσμία που δόθηκε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2025 κρίνεται από την ΚΕΔΕ ανεπαρκής, με τους δημάρχους να ζητούν επέκταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025.
Δανιηλίδης: Ζήτημα Διοικητικής Αυτονομίας των Δήμων
Ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εξέφρασε έντονη αντίθεση στη δομή του προγράμματος, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην επιστολή που μοίρασε στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζει ότι το κράτος επιλέγει να επιστρέψει σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης, όπου οι ανακαινίσεις των σχολικών μονάδων θα δημοπρατούνται και θα επιβλέπονται κεντρικά από την ΚΤΥΠ ΑΕ, παρακάμπτοντας τους Δήμους.
Ο ίδιος τόνισε ότι, βάσει του άρθρου 102 του Συντάγματος και των σχετικών νομοθετικών διατάξεων (Ν. 3463/2006, Ν. 3852/2010), η συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτιρίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων. Ωστόσο, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τους ΟΤΑ με τους απαραίτητους πόρους και προσωπικό, επιλέγει να αφαιρέσει αυτήν την αρμοδιότητα, αναθέτοντάς την σε κεντρικές υπηρεσίες με αμφίβολη αποτελεσματικότητα.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δανιηλίδης ανέδειξε και το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των Δήμων. Ανέφερε ότι, ενώ το 2009 οι πόροι για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων από τη ΣΑΤΑ ανέρχονταν σε 49 εκατ. ευρώ, σήμερα έχουν περιοριστεί στα 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις, καθιστώντας αδύνατη την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολικών μονάδων.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κατήγγειλε ότι η κατανομή των πόρων του προγράμματος γίνεται χωρίς σαφή και αντικειμενικά κριτήρια, αφήνοντας περιθώρια για πολιτικές παρεμβάσεις. Όπως ανέφερε, επανέρχεται η πρακτική όπου τοπικοί βουλευτές και υπουργοί παρεμβαίνουν στη διαδικασία ένταξης σχολικών μονάδων, ανακοινώνοντας προγράμματα με κριτήρια που δεν βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων.
Προτάσεις και Αίτημα Αναθεώρησης του Προγράμματος
Η ΚΕΔΕ προτείνει την αναθεώρηση του προγράμματος, ώστε:
• Να εφαρμοστεί σε συνεργασία με τους Δήμους, που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των σχολικών μονάδων τους.
• Να υπάρξει σαφής και δίκαιη κατανομή των πόρων, με βάση κριτήρια όπως η ηλικία των σχολείων, ο αριθμός των μαθητών και η γεωγραφική θέση.
• Να παραμείνει η ευθύνη της επισκευής και συντήρησης των σχολείων στους Δήμους, με αντίστοιχη χρηματοδότηση.
• Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, ώστε οι Δήμοι να προλάβουν να καταθέσουν ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Δείτε εδώ την επιστολή Δανιηλίδη με τα στοιχεία που περιλαμβάνει
Δείτε και video στο 53ο λεπτό.