Συνέντευξη της Δρ. Σταυρούλας Καβούρη στη Verde.tec: Το μέλλον της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στους δήμους

Στην έκθεση Verde.tec, η Δρ. Σταυρούλα Καβούρη, υπεύθυνη έρευνας και ανάπτυξης της Polyeco, παραχώρησε συνέντευξη στον διευθυντή του MyOTA.gr, Χάρη Κουγιουμτζόπουλο, εστιάζοντας στις νέες υποχρεώσεις των δήμων σχετικά με την επίβλεψη και διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Η συζήτηση ανέδειξε τις προκλήσεις, το νομικό πλαίσιο και τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η Polyeco.

Οι νέες υποχρεώσεις των δήμων στη διαχείριση αποβλήτων
Η Δρ. Καβούρη τόνισε ότι οι δήμοι πλέον δεν περιορίζονται μόνο στη συλλογή των αποβλήτων, αλλά έχουν και την ευθύνη της επίβλεψής τους. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι μικρές ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται στους δήμους πρέπει να ενταχθούν σε ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα παραμένει ασαφές, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να τρέχει πιλοτικά προγράμματα που εξετάζουν διάφορες λύσεις.

Πιθανά μοντέλα συλλογής και διαχείρισης
Οι πιθανές λύσεις που δοκιμάζονται περιλαμβάνουν:
• Συλλογή σε πράσινα σημεία όπου οι πολίτες θα αποθέτουν μικρές ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων.
• Πόρτα-πόρτα συλλογή από εξουσιοδοτημένους φορείς του δήμου.
• Επιστροφή σε καταστήματα που πωλούν προϊόντα όπως χρώματα, βερνίκια και σπρέι.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η κ. Καβούρη, η Ελλάδα δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ένα ενιαίο μοντέλο διαχείρισης. Η βέλτιστη λύση μπορεί να είναι ένας συνδυασμός μοντέλων, καθώς κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Η συμβολή της Polyeco στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων
Η Polyeco, πρωτοπόρος στη διαχείριση βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες ανάκτησης, επιτρέποντας τη μετατροπή άνω του 80% των επικίνδυνων αποβλήτων της χώρας σε εναλλακτικές πρώτες ύλες ή καύσιμα. Όμως, όπως σημείωσε η κ. Καβούρη, κάποια απόβλητα, όπως ο αμίαντος, δεν έχουν μέθοδο ανάκτησης και πρέπει να διατίθενται σε εξειδικευμένους χώρους υγειονομικής ταφής.
Αναφορικά με τα απόβλητα των δήμων, υπογράμμισε ότι οι ποσότητες είναι μικρές συγκριτικά με τα βιομηχανικά απόβλητα, γεγονός που σημαίνει ότι η διαχείρισή τους σε πανελλαδικό επίπεδο είναι εφικτή.

Ποια είναι τα επικίνδυνα απόβλητα από τους δήμους;
Επικίνδυνα απόβλητα που παράγονται σε δημοτικό επίπεδο περιλαμβάνουν:
• Χρώματα, βερνίκια και οι συσκευασίες τους (ειδικά αν δεν έχουν αδειάσει πλήρως).
• Σπρέι και αερολύματα (spray cans).
• Φάρμακα και οι συσκευασίες τους.
• Θερμόμετρα υδραργύρου.
• Οικιακά απορρυπαντικά και διαλύτες.
• και βέβαια ο αμίαντος
Όπως τόνισε η κ. Καβούρη, η ακατάλληλη διαχείρισή τους μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο ρόλος του βιοαερίου και της κομποστοποίησης
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, όπου η επιθυμητή λύση είναι η κομποστοποίηση ή η παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας χώνευσης. Στην Ευρώπη, η τεχνολογία αυτή είναι ανεπτυγμένη, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν λιγότερες από 100 μονάδες βιοαερίου.
Για να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά το οργανικό απόβλητο, απαιτείται σωστή διαλογή στην πηγή, καθώς οι εγκαταστάσεις αναερόβιας χώνευσης δεν μπορούν να διαχειριστούν υλικά όπως πλαστικά και ξύλα.

Οι δήμοι και η Polyeco: Συνεργασία για βιώσιμες λύσεις
Η Polyeco μπορεί να παρέχει τεχνογνωσία και λύσεις στους δήμους σε τομείς όπως:
• Συλλογή και διαχείριση αμιάντου.
• Επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων (χρώματα, σπρέι, φάρμακα κ.λπ.).
• Συμβουλευτική για τη δημιουργία συστημάτων συλλογής.
Όπως επισήμανε η κ. Καβούρη, η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμα εγκατάσταση τελικής διάθεσης αμιάντου, με αποτέλεσμα οι ποσότητες να εξάγονται στο εξωτερικό, αυξάνοντας το κόστος.

Συμπέρασμα
Η συνέντευξη ανέδειξε την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στους δήμους. Η Polyeco, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο συνεργάτη στην ορθολογική διαχείριση αυτών των αποβλήτων.
Η εξέλιξη των νομοθετικών και τεχνολογικών λύσεων θα καθορίσει την πορεία της χώρας προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, με ασφαλέστερο περιβάλλον για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Δείτε εδώ το video της συνέντευξης