Η Συνέντευξη του Dr.-Ing. Α. Υφαντή Sychem: Οι Προκλήσεις και οι Λύσεις για τη Διαχείριση του Νερού στην Ελλάδα

Στην έκθεση VERDETEC, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για την καινοτομία και τις πράσινες τεχνολογίες, ο Dr.-Ing. Α. Υφαντής, Διευθύνων Σύμβουλος της Sychem, παραχώρησε συνέντευξη στον διευθυντή του myota.gr, Χάρη Κουγιουμτζόπουλο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κρίσιμα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της αφαλάτωσης, των θεσμικών προβλημάτων και των βιώσιμων μοντέλων λειτουργίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Υφαντής τόνισε ότι το ζήτημα της διαχείρισης του νερού αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα που οι κυβερνήσεις μεταθέτουν από τη μία στην άλλη, καθώς είναι πολύπλοκο και δύσκολο να επιλυθεί. Οι οικονομικές δυσκολίες των ΔΕΥΑ (Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης), το υψηλό κόστος παροχής νερού στα νησιά και οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λειτουργική Πληροφόρηση και Διαχείριση του Νερού (ΛΠΔ) ασκούν επιπλέον πίεση στους δήμους και τους τοπικούς φορείς.
Η Sychem και η Εξαγωγική της Δραστηριότητα
Η Sychem είναι 85% εξαγωγική, δραστηριοποιούμενη σε 30 χώρες, με εξειδίκευση στην αφαλάτωση και την παραγωγή νερού μέσω τεχνολογίας αντίστροφης όσμωσης. Ο κ. Υφαντής επισήμανε ότι η εταιρεία δεν εξάγει νερό, αλλά τεχνολογίες και ολοκληρωμένες λύσεις για την αφαλάτωση, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε διαχείριση και λειτουργία.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η Sychem είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα που όχι μόνο κατασκευάζει μονάδες αφαλάτωσης, αλλά και τις λειτουργεί, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό νερού από αφαλάτωση στη χώρα.

Το Θεσμικό και Ρυθμιστικό Πρόβλημα στην Ελλάδα
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που ανέδειξε ο κ. Υφαντής είναι το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπου οι αναθέτουσες αρχές (Δήμοι, ΔΕΥΑ) δεν αναλαμβάνουν οι ίδιες τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, στην Ελλάδα αγοράζουν τις υποδομές χωρίς να διασφαλίζουν τη βιώσιμη λειτουργία τους.
Αυτό οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα, καθώς:
• Υπάρχουν εκατοντάδες μονάδες αφαλάτωσης εγκατεστημένες στη χώρα, αλλά πολλές είναι απαξιωμένες λόγω κακής διαχείρισης.
• Δεν υπάρχει σχέδιο μακροχρόνιας συντήρησης και λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να απαξιώνονται πολύ πιο γρήγορα από τον φυσικό κύκλο ζωής τους.
• Η διαδικασία των διαγωνισμών δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος λειτουργίας, αλλά μόνο το χαμηλότερο κόστος αγοράς του εξοπλισμού, κάτι που μακροπρόθεσμα αυξάνει το συνολικό κόστος.

Το Βιώσιμο Μοντέλο Διαχείρισης του Νερού
Ο κ. Υφαντής πρότεινε ότι το βιώσιμο μοντέλο για τη διαχείριση του νερού στην Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα:

  • Η επένδυση και η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης πρέπει να πηγαίνουν πακέτο.
  • Οι αναθέτουσες αρχές (Δήμοι, ΔΕΥΑ) δεν πρέπει να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των μονάδων, αλλά να προκηρύσσουν διαγωνισμούς που να περιλαμβάνουν και τη λειτουργία.
  • Οι συμβάσεις πρέπει να έχουν περιορισμένη διάρκεια (μέγιστο 10 έτη), ώστε να αποφεύγονται δεσμεύσεις που καθιστούν ασύμφορη την τεχνολογική αναβάθμιση.
  1. Αξιοποίηση Υφάλμυρων Υδάτων και Μικρής Κλίμακας Αφαλάτωσης
    o Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος
    o Άμεση εφαρμογή σε νησιά και άνυδρες περιοχές
    o Ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα
  2. Επαναχρησιμοποίηση του Επεξεργασμένου Νερού από τους Βιολογικούς Καθαρισμούς
    o Σήμερα, το νερό που καθαρίζεται καταλήγει στη θάλασσα, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άρδευση ή ακόμα και για ύδρευση.
    o Η τεχνολογία υπάρχει και εφαρμόζεται ήδη διεθνώς.

Όπως τόνισε, σε όλο τον κόσμο, ο μειοδότης δεν είναι αυτός που προσφέρει το φθηνότερο μηχάνημα, αλλά αυτός που εξασφαλίζει το χαμηλότερο συνολικό κόστος λειτουργίας.

Αλλαγή Νοοτροπίας και Επενδύσεις στο Μέλλον
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε έναν οργασμό επενδύσεων στον τομέα της διαχείρισης του νερού, με έργα αφαλάτωσης και εκσυγχρονισμού δικτύων. Ωστόσο, η λανθασμένη αντίληψη ότι το φτηνότερο είναι πάντα το καλύτερο οδηγεί σε κακές επιλογές.
Ο κ. Υφαντής ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα το φράγμα Αποσελέμη στην Κρήτη, το οποίο κόστισε 350 εκατομμύρια ευρώ και δεν μπορεί να αποδώσει τα κυβικά νερού που είχαν προβλεφθεί. Αντίθετα, η αξιοποίηση υφάλμυρων υδάτων σε σημεία όπως ο Αλμυρός ποταμός στο Ηράκλειο, με αφαλάτωση χαμηλού κόστους, θα μπορούσε να εξασφαλίσει νερό με πολύ χαμηλότερη επένδυση και χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Το Μέλλον της Διαχείρισης Νερού στην Ελλάδα
Ο κ. Υφαντής ανέδειξε δύο κρίσιμες κατευθύνσεις για το μέλλον:

Η συνέντευξη του κ. Υφαντή στη VERDETEC ανέδειξε τις τεράστιες προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα. Με σωστό θεσμικό πλαίσιο, βιώσιμα μοντέλα λειτουργίας και επένδυση στην τεχνολογία και την εξειδίκευση, η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει επάρκεια και ποιότητα νερού για τις επόμενες δεκαετίες.
Η συνέντευξη αποτελεί σημαντική τροφή για σκέψη για τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα, θα καθορίσουν το υδάτινο μέλλον της χώρας.

Δείτε εδώ το video της συνέντευξης