Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος κατέθεσε την εισήγηση που υιοθετήθηκε από την ΚΕΔΕ σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά τη διαχείριση, αξιοποίηση και δημοσίευση ανοιχτών δεδομένων (open data) από τους δημόσιους φορείς, με ιδιαίτερη έμφαση στους δήμους.
Όπως ανέφερε το νομοσχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή ενός ενιαίου πλαισίου και format για τη συλλογή, οργάνωση και δημοσίευση των ανοιχτών δεδομένων από όλους τους δημόσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των δήμων. Ο κ. Μαμάκος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη συνεπάγεται μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και τεκμηρίωσης των δήμων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Η προτυποποίηση των ανοιχτών δεδομένων και η δημιουργία ενός ενιαίου format προϋποθέτει όχι μόνο οικονομική ενίσχυση, αλλά και ενίσχυση σε ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους. Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε από τους υποστελεχωμένους δήμους να υλοποιήσουν ένα τόσο απαιτητικό έργο χωρίς ενίσχυση».
Η ανάγκη για προγραμματική σύμβαση με καθαρό οδικό χάρτη
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων πρότεινε την υπογραφή τριμερούς προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα:
- στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
- στο Υπουργείο Εσωτερικών,
- και στην ΚΕΔΕ,
με αντικείμενο την οργανωμένη και υποστηριζόμενη μετάβαση των δήμων στην εποχή των open data.
Μέσω αυτής της συμφωνίας θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης, τα στάδια υλοποίησης, τα εργαλεία υποστήριξης, καθώς και οι δείκτες αξιολόγησης. Ο στόχος είναι η συστηματική και ουσιαστική ενσωμάτωση των open data στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, με τρόπο που να μην επιβαρύνει δυσανάλογα τους ήδη πιεσμένους δήμους.
Ο κ. Μαμάκος επεσήμανε ότι τα ανοιχτά δεδομένα, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη, τη διαφάνεια, την προσβασιμότητα της πληροφορίας, ακόμα και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Όποιος έχει τη δυνατότητα διαχείρισης και αξιοποίησης αυτών των δεδομένων, θα έχει στα χέρια του ένα ανεκτίμητο εργαλείο. Δεν μιλάμε μόνο για διαφάνεια, αλλά για νέα γνώση και υπηρεσίες που μπορούν να προκύψουν από την ανάλυση των δεδομένων».
Ανοιχτά δεδομένα όπως στοιχεία δρομολογίων απορριμματοφόρων, άδειες επιχειρήσεων, πορεία τεχνικών έργων, στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια, μπορούν να γίνουν η βάση για:
- έξυπνες εφαρμογές,
- ακαδημαϊκή και ερευνητική χρήση,
- συμμετοχικές πλατφόρμες διαβούλευσης,
- αλλά και για βελτιστοποίηση των υπηρεσιών του δήμου.
Ωστόσο, χωρίς επαρκή υποδομή και ενιαίο σύστημα, αυτά τα δεδομένα είτε παραμένουν ανεκμετάλλευτα, είτε δημιουργούνται χωρίς συνέπεια και διαλειτουργικότητα.
Ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη να διατεθούν σύγχρονα εργαλεία και εκπαιδευτικά προγράμματα στους δήμους. Οι περισσότεροι ΟΤΑ δεν διαθέτουν ούτε το κατάλληλο λογισμικό, ούτε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για τη διαχείριση open data.
Ζήτησε από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει την ψηφιακή ωριμότητα των δήμων ως εθνική υπόθεση, συνδέοντάς την με τη στρατηγική ψηφιακής διακυβέρνησης της χώρας.
Το εργαλείο MyStreet και ο ρόλος της ΚΕΔΕ
Ένα από τα κεντρικά θέματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο Λαρισαίων ήταν και η εφαρμογή MyStreet, η οποία αφορά ζητήματα κατάληψης και διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων. Ο κ. Μαμάκος υπογράμμισε ότι «η ΚΕΔΕ πρέπει να συμμετέχει άνευ όρων στην ανάπτυξη της εφαρμογής», καθώς οι δήμοι γνωρίζουν τις διαδικασίες παραχώρησης και ελέγχου καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο φορέα.
Η εφαρμογή αναμένεται να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες, ανεβάζοντας φωτογραφίες για παράνομες καταλήψεις, αλλά και να ελέγχουν ψηφιακά τις άδειες που έχουν εκδοθεί για συγκεκριμένα σημεία. Έτσι, θα ενισχυθεί η διαφάνεια και η προσβασιμότητα στον δημόσιο χώρο, με σκοπό – όπως τόνισε – να μπορούν όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με κινητικά προβλήματα, «να κινούνται άνετα και με ασφάλεια».
Απάντηση σε απαξιωτικά σχόλια βουλευτή
Ο κ. Μαμάκος έκλεισε την εισήγησή του με αναφορά σε σχόλια που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια ακρόασης φορέων στη Βουλή, από βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία χαρακτήρισε το MyStreet «εργαλείο χαφιεδισμού» και άφησε υπονοούμενα για μίζες από δημάρχους κατά την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων.
Ο δήμαρχος καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές, τις οποίες χαρακτήρισε προσβλητικές και αβάσιμες, σημειώνοντας ότι απορρίφθηκαν «μετά βδελυγμίας» τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαριστερίου, ο οποίος έχει διατελέσει και ο ίδιος δήμαρχος. Αντίθετα, ανέφερε ότι οι υπόλοιποι βουλευτές όλων των κομμάτων διατύπωσαν λογικές και εποικοδομητικές απορίες για το νομοσχέδιο.
Τέλος, έκανε αναφορά και στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, κα Κωνσταντοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο είχε εκφραστεί με σεβασμό και εκτίμηση προς το έργο των δημάρχων, γεγονός που καταδεικνύει τη διαφορά ύφους και στάσης μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων.
Το myota έχει δημιουργήσει Συλλογή άρθρων για τα ανοιχτά δεδομένα στους Δήμους.
Δείτε την τοποθέτηση του κ. Μαμάκου στο 2:04