Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), σε συνέχεια της λογιστικής μεταρρύθμισης που θεμελιώθηκε με το Π.Δ. 54/2018, προχωρά στην κατάρτιση των πρώτων πιλοτικών Ενοποιημένων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Γενικής Κυβέρνησης.
Με βάση εγκύκλιο, επιλεγμένες οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης (οι λεγόμενες «πιλοτικές οντότητες») καλούνται να αποστείλουν αναδιατυπωμένα οικονομικά στοιχεία για το έτος 2023, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση ενοποιημένων καταστάσεων βάσει των αρχών του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ).
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ορόσημο για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συνδέεται με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Οι πιλοτικές οντότητες έχουν επιλεγεί έπειτα από αξιολόγηση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας και κατονομάζονται στο Παράρτημα Θ’ της εγκυκλίου. Η συμμετοχή τους περιορίζεται μόνο στην πιλοτική περίμετρο ενοποίησης και δεν αφορά το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Οι συμμετέχοντες φορείς οφείλουν να αναδιατυπώσουν τις βασικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους – δηλαδή τον Ισολογισμό και την Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσεως – σύμφωνα με το ΛΠΓΚ. Η αναδιατύπωση πραγματοποιείται βάσει ειδικών πινάκων (templates) που παρέχονται στο Παράρτημα Α’ της εγκυκλίου.
Τα αρχεία με τα αναδιατυπωμένα στοιχεία πρέπει να έχουν ανέβει στην πλατφόρμα SharePoint έως το τέλος Ιουλίου 2025, με ευθύνη των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) των εποπτευόντων Υπουργείων.
Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, οι φορείς μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ενοποίησης Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων του ΓΛΚ στη διεύθυνση:
📧 [email protected].
Στις «πιλοτικές οντότητες» για την κατάρτιση των πιλοτικών Ενοποιημένων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεωνπεριλαμβάνονται και δήμοι.
Συγκεκριμένα, στο Παράρτημα Θ’ της εγκυκλίου περιλαμβάνεται κατάλογος των φορέων που συμμετέχουν στο πιλοτικό έργο και σε αυτόν περιλαμβάνονται και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ βαθμού, δηλαδή δήμοι.
Οι δήμοι που συμμετέχουν επιλέχθηκαν με βάση:
- την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα,
- την εμπειρία τους σε προηγούμενες δράσεις λογιστικής αναβάθμισης,
- και την αντιπροσωπευτικότητά τους σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η εγκύκλιος περιλαμβάνει υποδείγματα πινάκων (templates) που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους φορείς στην αναδιατύπωση των οικονομικών τους καταστάσεων με βάση το Λογιστικό Πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ).
Συγκεκριμένα, στο Παράρτημα Α’ της εγκυκλίου περιλαμβάνονται:
Υπόδειγμα 1 – Ισολογισμός (Balance Sheet)
Οι φορείς καλούνται να παρουσιάσουν την οικονομική τους κατάσταση την 31η Δεκεμβρίου 2023, με ανάλυση σε κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού, παθητικού και καθαρής θέσης σύμφωνα με το ΛΠΓΚ.
Υπόδειγμα 2 – Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσεως (Statement of Financial Performance)
Προβλέπεται η παρουσίαση των εσόδων, εξόδων, και αποτελέσματος (πλεόνασμα ή έλλειμμα) της χρήσης, επίσης βάσει του ΛΠΓΚ.
Υπόδειγμα 3 – Αναλυτικός Πίνακας Αναδιατύπωσης (Reconciliation Table)
Πρόκειται για πίνακα που αποτυπώνει την ανασύνδεση των δεδομένων που είχαν υποβληθεί στο ΟΠΣ Δημοσιονομικών Αναφορών με τα νέα, αναδιατυπωμένα στοιχεία που απορρέουν από το ΛΠΓΚ. Αυτός ο πίνακας είναι κρίσιμος για να εξηγηθούν οι αποκλίσεις και οι αναμορφώσεις.
Υπόδειγμα 4 – Επεξηγηματικές Σημειώσεις (Notes)
Αποτελεί συνοδευτικό έγγραφο στο οποίο οι φορείς πρέπει να τεκμηριώσουν τις λογιστικές επιλογές, παραδοχές και προσεγγίσεις που χρησιμοποίησαν για τη μετατροπή των οικονομικών τους στοιχείων.
Κατεβάστε από εδώ την εγκύκλιο
https://diavgeia.gov.gr/doc/96%CE%9D0%CE%97-%CE%A4%CE%91%CE%A3?inline=true