Με έντονο ενδιαφέρον και καθολική συναίνεση συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ το θέμα της αναγκαίας επαναφοράς της θεσμικής συμμετοχής των δήμων στον καθορισμό των σχολικών περιφερειών, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το Ιστορικό και οι Θεσμικές Μεταβολές
Η εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, βασίστηκε στην αναφορά στο άρθρο 5 του Π.Δ. 79/2017, το οποίο προβλέπει ότι κάθε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο έχει σαφώς ορισμένη σχολική περιφέρεια. Ωστόσο, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, η ευθύνη καθορισμού αυτών των περιφερειών ανήκει αποκλειστικά στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, χωρίς καμία θεσμοθετημένη εμπλοκή των ΟΤΑ.
Στο παρελθόν, όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος, οι δημοτικές αρχές, μέσω των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετείχαν ενεργά και θεσμικά στη διαδικασία. Η κατάργηση αυτής της συναρμοδιότητας – κατά πολλούς “αδικαιολόγητη” – οδήγησε σε φαινόμενα ανορθολογικής κατανομής του μαθητικού πληθυσμού, επιβαρύνοντας σχολικές μονάδες και δημιουργώντας τεχνητές ανάγκες σχολικής στέγης.
Η Παρέμβαση Κυρίζογλου
Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής του ρόλου των δήμων, τονίζοντας ότι «θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση αυτής της αρμοδιότητας των ΟΤΑ» και πρότεινε την επαναφορά των ρυθμίσεων που προέβλεπαν θεσμικό ρόλο των ΟΤΑ α’ βαθμού σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπως και την καθιέρωση διαδικασίας γνωμοδότησης από τα Δημοτικά Συμβούλια, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας.
Η ίδια επιχειρηματολογία ιυοθετήθηκε και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με πρόταση για θεσμική γνωμοδότηση των Δήμων στην κατανομή μαθητών και τον καθορισμό των ορίων των Γυμνασίων και Λυκείων, με στόχο την αποτροπή υπερπληθυσμού ή υπολειτουργίας σχολείων.
Η Παρέμβαση Δανιηλίδη: “Το 2017 έγινε μια παροχή στο συνδικαλιστικό κατεστημένο”
Με ιδιαίτερα φορτισμένη παρέμβαση, ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, έδωσε συγχαρητήρια στο προεδρείο για την επαναφορά του θέματος, χαρακτηρίζοντας την κατάργηση της συναρμοδιότητας των Δήμων το 2017 ως «μια παροχή προς το συνδικαλιστικό κατεστημένο». Ο ίδιος παρέθεσε παραδείγματα από τη Θεσσαλονίκη, όπως το χαρακτηριστικό περιστατικό στο 1ο Δημοτικό Νεάπολης, όπου παιδιά αναγκάζονταν να φοιτούν μακριά από το σπίτι τους, ενώ το σχολείο της γειτονιάς τους παρέμενε σχεδόν άδειο, προκειμένου να διατηρηθεί η “οργανικότητα” άλλων σχολικών μονάδων. Αποκλείονται μέχρι και παιδιά που διαμένουν ακριβώς απέναντι από το σχολείο τους.
Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι η τότε κυβέρνηση «για να μη θίξει τις σχέσεις της με τους συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης», δεν προχώρησε σε επανεξέταση της απόφασης, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.
Στην συζήτηση ο τ. Δήμαρχος Αιγαλέου, κ. Δημήτρης Μπίρμπας, σχολίασε ότι η βασική αιτία των ρυθμίσεων είναι οι συνεχείς συγχωνεύσεις σχολείων και η έλλειψη δημιουργίας νέων μονάδων, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πάσχει διαχρονικά στο θέμα της σχολικής στέγης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου, τόσο για την Πρωτοβάθμια όσο και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανοίγοντας τον δρόμο την θεσμική επαναφορά του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό του σχολικού χάρτη της χώρας.