ΚΕΔΕ: Έφυγε από τους δήμους το πρόγραμμα “Μαριέτα Γιαννάκου”

Σοβαρές αντιδράσεις και βαθύς προβληματισμός εκφράστηκαν στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος «Μαριέτα Γιαννάκου», το οποίο αφορά την αναβάθμιση και επισκευή σχολικών μονάδων ανά την επικράτεια. Δήμαρχοι και αιρετοί όλων των βαθμίδων έθεσαν ζήτημα ουσιαστικού αποκλεισμού των δήμων από τη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος, ενώ ασκήθηκε σφοδρή κριτική τόσο στην ΚΤΥΠ όσο και στο Υπουργείο Παιδείας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία που ακολουθείται με αποκλεισμένους του δήμους, οδηγεί σε επισκευές δευτερεύουσας σημασίας την ίδια ώρα όπου άλλα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας. Έντονος είναι ο προβληματισμός και για τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατανομή μεταξύ των δήμων.

Κωνσταντέλλος: «Ούτε τροχονόμοι δεν είμαστε πλέον»
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την έλλειψη συντονισμού και την παραγκώνιση των δήμων:
«Είχαμε την εντύπωση ότι θα κάνουμε απλά τον τροχονόμο. Σήμερα δεν κάνουμε ούτε αυτό. Η ΚΤΥΠ έχει προσλάβει μηχανικούς που επισκέπτονται τα σχολεία και συνεννοούνται με τους διευθυντές, χωρίς να ενημερώνεται κανείς από τον δήμο. Το πρόγραμμα εκτελείται χωρίς κανέναν έλεγχο ή συμμετοχή μας. Αυτό δεν είναι πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο, εκτός αν παρέμβουμε καταλυτικά.»

Παπαναστασίου: «Πρέπει να αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών »
Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παναστασίου, επισήμανε ότι η ανάθεση του προγράμματος στην ΚΤΥΠ και όχι στο Υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί θεσμικό λάθος:
«Το Υπουργείο Εσωτερικών όφειλε να ηγείται του προγράμματος. Η ΚΤΥΠ υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών. Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την επιλογή; Δεν μπορεί οι διευθυντές, χωρίς τεχνικές γνώσεις, να καθορίζουν την επικινδυνότητα των κτιρίων. Πρέπει να επιστρέψει η ευθύνη στους δήμους ή να φύγει εντελώς από εμάς και να την αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΚΤΥΠ.» Ο κ. Παπαναστασίου μάλιστα επεσήμανε και «το κόλπο» των διευθυντών να επικαλούνται λόγους επικινδυνότητας για επισκευές πολυτελείας.

Καφαντάρης: «Αγνοηθήκαμε και δεν έχουμε τα στοιχεία»
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, ανέφερε ότι υπήρξε απευθείας επικοινωνία μεταξύ ΚΤΥΠ, Υπουργείου Παιδείας και διευθυντών, αποκλείοντας πλήρως τους δήμους. Εχει σταλεί όμως επιστολή από την ΚΕΔΕ και αναμένεται σύντομα απάντηση για να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία.
«Ούτε γνωρίζουμε ποιοι δήμοι συμμετέχουν, ούτε με ποια κριτήρια. Περιμένουμε επίσημη απάντηση και πλήρη καταγραφή των δεδομένων ώστε να διαμορφώσουμε ξεκάθαρη θέση και να το συζητήσουμε στο επόμενο ΔΣ.» ανέφερε.

Δούκας: «Άλλα είπαμε, άλλα γράφτηκαν»
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επέκρινε την αναντιστοιχία μεταξύ τοποθετήσεων και των πρακτικών και αποφάσεων που συντάσσονται από την ΚΕΔΕ. Σημείωσε ότι η παράταξή του δεν είχε συναινέσει σε προηγούμενη απόφαση σχετικά με το θέμα, όπως αποτυπώνεται στα πρακτικά.
«Δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε για τον αποκλεισμό μας από το πρόγραμμα και στα πρακτικά να φαίνεται ότι δίνουμε συγχαρητήρια στον υπουργό» είπε.

Ανδρεάδου: «Υπέδειξαν σχολείο που είναι κλειστό!»
Η Δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, δήλωσε ότι στο δήμο της επελέγη για ένταξη σχολική μονάδα η οποία είναι κλειστή λόγω στατικής ακαταλληλότητας, γεγονός που υπογραμμίζει την προχειρότητα στην επιλογή των κτιρίων.

Δανιηλίδης: «Καταλύονται τα ιερά και τα όσια της αυτοδιοίκησης»
Ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ήταν ιδιαίτερα καυστικός, ζητώντας την απόσυρση της ψήφου της παράταξής του από την ομόφωνη απόφαση της 12ης Φεβρουαρίου 2025:
«Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά τα όσα ειπώθηκαν. Δεν καταγγέλλει ότι καταλύεται η διοικητική αυτοτέλεια. Δεν αποτυπώνει τη διαμαρτυρία μας για τις γκρίζες διαδικασίες, την έλλειψη διαφάνειας, τις άνισες κατανομές έργων. Εμείς είπαμε να σταματήσει το πρόγραμμα και να περάσει εξ ολοκλήρου στην αυτοδιοίκηση.»
Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «κρατικό εργαλείο επιστροφής στον κρατισμό», καταγγέλλοντας ότι οι πόροι για τη συντήρηση των σχολείων μειώνονται δραματικά ενώ ζητείται από τους δήμους να καλύψουν ανάγκες χωρίς χρηματοδότηση. Σημείωσε δε ότι ορισμένοι συχνά ξεχνάνε σε πιοιους ανήκει ιδιοκτησιακά το σχολείο.

Η συζήτηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα «Μαριέτα Γιαννάκου» ανέδειξε πλήθος θεσμικών, τεχνικών και δημοκρατικών ζητημάτων. Οι περισσότεροι δήμαρχοι συμφώνησαν στην ανάγκη:
• Να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια επιλογής των σχολικών μονάδων.
• Να επιστραφεί η διαχείριση του προγράμματος στο Υπουργείο Εσωτερικών ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ισονομία και συμμετοχή των ΟΤΑ στην ιεράρχηση των αναγκών.

Η τελική θέση της ΚΕΔΕ θα διαμορφωθεί στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν και αναμένεται να έχουν κατατεθεί τα επίσημα στοιχεία από την ΚΤΥΠ και το Υπουργείο Παιδείας.