Άρχισε η πρακτική άσκηση νέων με αναπηρία στο πλαίσιο του προγράμματος “Jobshadowing”

Στέλιος Μαμαλάκης: Τέτοια προγράμματα προωθούν την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της ισότητας στην κοινωνία μας

O Δήμαρχος, Στέλιος Μαμαλάκης και η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Ελένη Κοντόγγονα υποδέχθηκαν στο ΚΕΠ της οδού Ασημακοπούλου, μαθητές του ΕΕΕΚΚ Αγίου Δημητρίου, κατά την έναρξη του προγράμματος πρακτικής άσκηση νέων με αναπηρία στο πλαίσιο υλοποίησης του “Jobshadowing”.
Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει ότι κάθε νέα/ος -στο πλαίσιο μαθητείας- παρακολουθεί σε πραγματικές συνθήκες έναν εργαζόμενο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Όπως τόνισε ο Στέλιος Μαμαλάκης: “Τα οφέλη αυτής της συνεργασίας είναι πολλαπλά καθώς εκτός από την γνώση και την εμπειρία που προσφέρουν στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, προωθούν την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της ισότητας στην τοπική κοινωνία”.
Μάλιστα ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί στα παιδιά που συμμετέχουν στην πρακτική εκπαίδευση, σχετική βεβαίωση πιστοποίησης.

Η εκκίνηση του προγράμματος “Jobshadowing” για την εκπαίδευση των μαθητών του ΕΕΕΚΚ, έγινε από το ΚΕΠ της Ασημακοπούλου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοτικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης νέων με αναπηρία στο πλαίσιο υλοποίησης του “Jobshadowing” έχει ως στόχο να προωθήσει την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την καθημερινότητα ενός επαγγελματία στον χώρο εργασίας του.
Μέσα από τη διαδικασία της παρακολούθησης (“σκιάς”) ενός επαγγελματία, οι συμμετέχοντες αποκτούν:
• εμπειρία και γνώσεις για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας,
• κατανόηση των απαιτήσεων ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος,
• ενίσχυση αυτοπεποίθησης και δεξιοτήτων,
• ενώ παράλληλα ενισχύεται η ευαισθητοποίηση των εργοδοτών ως προς την ένταξη ατόμων με αναπηρία.

Το πρόγραμμα λειτουργεί ως γέφυρα μετάβασης από την εκπαίδευση στην απασχόληση και εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτικών για την ίσες ευκαιρίες και την κοινωνική ένταξη. Συνήθως υλοποιείται με τη συνεργασία δημόσιων φορέων, ΟΤΑ, ιδιωτικών επιχειρήσεων και κοινωνικών οργανώσεων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται συνήθως από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους, ανάλογα με τη χώρα και τον φορέα υλοποίησης.
Στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από:
• Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, ειδικά στα σκέλη που αφορούν την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση των διακρίσεων.
• Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ή άλλοι φορείς υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εφόσον το “Jobshadowing” πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus+.
• ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ, σε περίπτωση που το πρόγραμμα συνδέεται με δράσεις απασχόλησης ατόμων με αναπηρία.
• ΜΚΟ ή ενώσεις ατόμων με αναπηρία, οι οποίες χρηματοδοτούνται από ιδρύματα ή διεθνείς οργανισμούς για συγκεκριμένες δράσεις ένταξης.