Μια νέα δυναμική πρωτοβουλία για την πόλη της Θεσσαλονίκης έχει έρθει στο προσκήνιο, υπό τον τίτλο «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο». Πολίτες, επιστημονικοί φορείς, αρχιτέκτονες, δημοτικές κινήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις συνενώνουν τις φωνές τους με στόχο τη μετατροπή του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου.
Για το θέμα έχουν πάρει υποστηρικτική θέση και δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια των όμορων δήμων όπως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λ Κυρίζογλου και ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σ. Δανιληλίδης.
Η πρόταση αυτή, που εδώ και χρόνια επανέρχεται δυναμικά στον δημόσιο διάλογο, αποκτά εκ νέου ισχύ ενόψει των κυβερνητικών σχεδίων ανάπλασης της ΔΕΘ με επίκεντρο τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου, διατηρώντας όμως σε μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη δόμηση.
Δεν είναι όμως ένα τοπικό θέμα μόνο, καθώς η συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει και έχει λάβει σαφώς διαστάσεις κινήματος μπορεί να οδηγήσει σε τοπικό δημοψήφισμα για πρώτη φορά ουσιαστικά στην Ελλάδα.
Τι προβλέπει ο νόμος για τα δημοτικά δημοψηφίσματα;
Όπως ανέλυσε σε ομιλία του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και Συντονοστής του κόμματος Πράσινοι -Οικολογία που πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία:
“Απαντώντας στα νομικά κ.α. ζητήματα που προέκυψαν στη συζήτηση για τον θεσμό του τοπικού δημοψηφίσματος, έχω να σημειώσω τα εξής:
Τα τοπικά δημοψηφίσματα διενεργούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 133-151 του νόμου 4555/2018. Σε επίπεδο Δήμου αποφασίζονται:
(α) κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του, είτε
(β) μετά από αίτηση αριθμού εγγεγραμμένων εκλογέων, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 10% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων εκλογέων του δήμου και, κατόπιν, έγκριση του δημοτικού συμβουλίου:
• Η αίτηση κατατίθεται στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και εισάγεται εντός μηνός στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ελέγχει τις νόμιμες προϋποθέσεις και εγκρίνει με απλή πλειοψηφία (Άρθρο 134).
Ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος ως αποφασιστικού ή συμβουλευτικού καθορίζεται στην απόφαση προκήρυξής του. Σε κάθε περίπτωση, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα το τοπικό δημοψήφισμα εάν το αντικείμενό του δεν ανάγεται στην αποφασιστική αρμοδιότητα του δήμου ή της περιφέρειας που το προκηρύσσει.
Ο Νόμος 4555/2018 στο Κεφάλαιο Η’ για το Τοπικό Δημοψήφισμα, εκτός από τα άλλα εμπόδια, στο Άρθρο 149 επιβεβαιώνει ότι:
«6. Έγκυρο θεωρείται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εφόσον στην ψηφοφορία συμμετείχε το σαράντα τοις εκατό (40%) των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους».
Στην προηγούμενη ρύθμιση, στον Νόμο 3463/2006 – ΦΕΚ 114/Α’/8.6.2006, που κύρωσε τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, προβλεπόταν ως προϋπόθεση εγκυρότητας η συμμετοχή του 50% (άρθρο 216, παρ. 6).
Θυμίζω ότι το 2023 η συμμετοχή στις εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν 40,95% και την Β’ Κυριακή ήταν 32,67%.
Η πρόβλεψη του ν. 4555/2018 μπήκε στον πάγο με το άρθρο 11 παρ.1 του Ν.4674/2020, ΦΕΚ Α 53/11.3.2020, που όρισε ότι «αναστέλλεται η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν. 4555/2018 (Α133) καθ
όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου”.
Η ηγεσία του υπουργείου εσωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ επικαλέστηκε σοβαρούς λόγους εθνικού συμφέροντος και ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν αναθεωρηθεί, οπότε το 10% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι πλασματικό.
Από την έναρξη της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2024, ήταν πλέον δυνατή η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων. Όμως στις 9-02-2024 το ΥΠΕΣ εξέδωσε εγκύκλιο (Αρ. Εγκυκλίου 162 Α.Π.: 12261/9-02-2024) όπου αναφέρεται:
«Δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη των μελών του εθνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών ή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο. Δημοψήφισμα δεν επιτρέπεται, επίσης, να διεξαχθεί κατά το ημερολογιακό έτος της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών.
Το δημοψήφισμα προκηρύσσεται με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Με την απόφαση αυτή προσδιορίζεται επίσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία και οι εναλλακτικές απαντήσεις που θα τεθούν υπόψη των εκλογέων, η ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ο χαρακτήρας του προκηρυσσόμενου δημοψηφίσματος ως αποφασιστικού ή συμβουλευτικού, το ύψος της προκαλούμενης δαπάνης, η οποία βαρύνει το δήμο που προκηρύσσει το δημοψήφισμα, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα. Τέλος, η απόφαση για την προκήρυξη δημοτικού δημοψηφίσματος κοινοποιείται στον Υπουργό Εσωτερικών, καθώς και στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό».
Τέλος, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο του υπουργείου εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- και ότι «Τοπικό δημοψήφισμα δύναται να διεξαχθεί μετά από αίτηση του ενός τρίτου (1/3) των δημοτών». Επίσης, στο ΔΤ του ΥΠΕΣ την πρώτη μέρα του συνεδρίου αναφέρεται μόνον ότι θα προβλεφθούν «Αποκλειστικά ηλεκτρονικά τοπικά δημοψηφίσματα για θέματα αρμοδιότητας των δήμων», κάτι που τώρα δεν προβλέπεται.
Στο Ψήφισμα της ΚΕΔΕ δεν αναφέρεται τίποτε για το θέμα, προφανώς γιατί δεν επιθυμούν να υπάρχει το τοπικό δημοψήφισμα ως εργαλείο.
Με βάση εκτιμήσεις πιο έμπειρων για τον χρόνο που θα ολοκληρωθεί και θα ψηφιστεί ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να είναι πιο σύντομος από τον Σεπτέμβριο του 2015.
Καταλαβαίνετε ότι τα εμπόδια για να γίνει και να κερδηθεί το δημοψήφισμα είναι πολλά. Παρόλα αυτά, μπορούμε και πρέπει να το υποστηρίξουμε.”
Τι ζητούν οι υπογράφοντες:
Οι πολίτες που συμμετέχουν στη συλλογή υπογραφών:
• αντιτίθενται στην κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου εντός του υφιστάμενου χώρου της ΔΕΘ,
• ζητούν την πλήρη απόδοση του χώρου ως μητροπολιτικού πάρκου,
• και κυρίως ζητούν να τεθεί το ζήτημα σε τοπικό δημοψήφισμα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για θέματα σημαντικού τοπικού ενδιαφέροντος.
Η πρωτοβουλία στηρίζεται στο επιχείρημα ότι πρόκειται για μια απόφαση με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών, και επομένως η κοινωνία της Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει τον τελικό λόγο.
Η συλλογή υπογραφών γίνεται:
• μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (π.χ. change.org ή αντίστοιχης σελίδας της πρωτοβουλίας),
• σε εκδηλώσεις και δράσεις της καμπάνιας, όπως παρεμβάσεις σε γειτονιές, πάρκα και πλατείες,
• και σε φυσικά σημεία συλλογής, όπως στέκια συλλογικοτήτων ή συνεργαζόμενα καταστήματα.
Το όραμα της πρωτοβουλίας
Η «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο» δεν αντιτίθεται στην ανάγκη για ανανέωση των εκθεσιακών υποδομών, αλλά προτείνει μια εναλλακτική κατεύθυνση, προσανατολισμένη στην οικολογική και κοινωνική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η ΔΕΘ, με έκταση περίπου 176 στρεμμάτων, αποτελεί τον τελευταίο ελεύθερο χώρο στην καρδιά της πόλης που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πνεύμονα πρασίνου — κατά τα πρότυπα των μητροπολιτικών πάρκων άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Οι υποστηρικτές της πρότασης τονίζουν πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Το αίτημα είναι σαφές: να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για βιώσιμη αστική ανάπτυξη υπέρ των πολιτών, των παιδιών, του μικροκλίματος της πόλης και της δημόσιας υγείας.
Εναλλακτική χωροθέτηση της ΔΕΘ
Η πρωτοβουλία προτείνει μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός του κέντρου, σε περιοχή με καλύτερη πρόσβαση και δυνατότητα ανάπτυξης σύγχρονων εγκαταστάσεων (π.χ. δυτικά, κοντά στο αεροδρόμιο ή στον άξονα του ΟΣΕ). Έτσι, ο υφιστάμενος χώρος θα μπορούσε να αποδοθεί αποκλειστικά σε χρήση πρασίνου, αναψυχής και ελεύθερων κοινωφελών δραστηριοτήτων.
Συμμετοχή και κινητοποιήσεις
Η καμπάνια «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο» έχει λάβει συμμετοχικό χαρακτήρα, με ανοιχτές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς και συλλογή υπογραφών. Παράλληλα, επιδιώκει να αναδείξει την περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτισμική διάσταση του ζητήματος μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης, δημοσιεύσεων και εκδηλώσεων.
Το ζήτημα της βιώσιμης ανάπλασης
Από την πλευρά τους, οι αρχές και οι υποστηρικτές του υπάρχοντος σχεδίου ανάπλασης υποστηρίζουν ότι θα δημιουργηθεί ένας συνδυασμός εκθεσιακών χώρων με αυξημένο πράσινο. Ωστόσο, οι πολίτες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία τονίζουν πως δεν πρόκειται για πραγματικό πάρκο, αλλά για «πράσινες νησίδες» εντός δομημένων εκθεσιακών εγκαταστάσεων.
Το διακύβευμα είναι ευρύτερο: πώς σχεδιάζουμε το μέλλον των πόλεών μας; Ποια προτεραιότητα δίνουμε στην ποιότητα ζωής, τη βιωσιμότητα και το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο;
Ένα ζήτημα που αφορά όλους
Η Θεσσαλονίκη καλείται να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα για τις επόμενες γενιές: θα επιλέξει ένα ακόμη μεγάλο οικοδομικό έργο ή θα κάνει το άλμα προς μια πιο πράσινη και ανθεκτική πόλη;
Η πρωτοβουλία «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο» δεν ζητά τίποτα λιγότερο από αυτό που έχουν κερδίσει ήδη πολλές μεγαλουπόλεις στον κόσμο: ένα μεγάλο, ελεύθερο, δημόσιο πάρκο στο κέντρο της πόλης, ανοιχτό για όλους.
Για το θέμα είχαμε και επεισόδιο και ανακοίνωση του Δήμου Νέαπολης Συκεών:

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, η δημιουργία καταπράσινου μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για να τίθενται στην κρίση όσων δεν αντέχουν αντίλογο δύο λεπτών
♦Η αντίδραση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στη βίαιη διακοπή του ντιμπέιτ που οργάνωσε η Parallaxi, με συνδιοργανωτή το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ-Γραφείο Θεσσαλονίκης, για τη μετεγκατάσταση ή όχι της ΔΕΘ εξαιτίας των βίαιων αντιδράσεων μερίδας του κοινού, κυρίως στελεχών και εργαζομένων της ΔΕΘ που λειτούργησαν υπό την ανοχή του προέδρου της ΔΕΘ Τάσου Τζήκα
♦Πρόσκληση για ενίσχυση της συλλογής υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΘ κατόπιν της σχετικής ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών
«Στο όνομα της ΔΕΘ κάποιοι (υποτίθεται) θεσμικοί εκφραστές της δεν αντέχουν και δεν επιτρέπουν τον αντίλογο στην εμμονική υποστήριξη του φαραωνικού σχεδίου δήθεν ανάπλασής της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έναντι 370 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπερταμείου, κόντρα στην προοπτική για τη δημιουργία ενός καταπράσινου μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο που θα δώσει ανάσα ζωής στην πόλη. Σε μια πόλη όπου τα δισεκατομμύρια καρκινογόνα αιωρούμενα μικροσωματίδια και το θερμικό στρες αυξάνουν κατά 25% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ευθύνονται για περίπου 1.000 πρόωρους θανάτους ετησίως, σύμφωνα με μελέτες ειδικών Σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), προτεραιότητα ορισμένων είναι το real estate στην καρδιά της πόλης και η στέρηση των κατοίκων της από έναν καταπράσινο πνεύμονα. Τους σόκαρε η λέξη ‘‘καρκίνωμα’’ που χρησιμοποιώ μεταφορικά ήδη εδώ και χρόνια, για να χαρακτηρίσω ένα άναρχο συνονθύλευμα εγκαταστάσεων στο κέντρο, που χειροτερεύει στη διάρκεια διοργανώσεων, όπως η Agrotica, όταν το κέντρο ασφυκτιά υπό το βάρος των χιλιάδων επισκεπτών και των αυτοκινήτων που επιβαρύνουν τον ήδη αφόρητο κυκλοφοριακό φόρτο του κέντρου και την πνιγηρή και άκρως ανθυγιεινή καρκινογόνα ατμόσφαιρα, όπως κατ’ έτος επισημαίνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2023 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε για την Ελλάδα μια ακόμη καταδικαστική απόφαση για συστηματικές υπερβάσεις στις τιμές των καρκινογόνων αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Όπως είναι γνωστό, κύρια πηγή των ρύπων αυτών είναι η καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, βιομηχανικές δραστηριότητες και η κυκλοφορία οχημάτων, με τις αυξημένες τιμές των μικροσωματιδίων να πλήττουν πνεύμονες και κυκλοφοριακό σύστημα του ανθρώπου».
Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης για την επεισοδιακή διακοπή του debate που οργάνωσε η ιστοσελίδα Parallaxi το βράδυ της Κυριακής στο «Ολύμπιον», με συνδιοργανωτή το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ-Γραφείο Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στον πρόεδρο της ΔΕΘ Helexpo Τάσο Τζήκα και την καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ, και μέλος της Κίνησης Πολιτών για τη Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στη ΔΕΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου με θέμα το μέλλον της ΔΕΘ.
Από τους διοργανωτές ζητήθηκε ένα σύντομο βίντεο διάρκειας δύο λεπτών από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών το οποίο επρόκειτο να προβληθεί στη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι ο πρώτος δήμος στο πολεοδομικό συγκρότημα που εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στα δυτικά, και συγκεκριμένα στη Σίνδο, και της δημιουργίας καταπράσινου μητροπολιτικού πάρκου σε όλο τον χώρο που σήμερα βρίσκεται η Έκθεση.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «στο debate που οργάνωσε χθες η Parallaxi και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, τελικά δεν ακούστηκε η άποψή μου που ζητήθηκε από τους διοργανωτές γιατί ορισμένοι αντιλαμβάνονται τον διάλογο ως μονόλογο στον οποίο μόνο η δική τους θέση έχει δικαίωμα να ακουστεί. Προφανώς δεν τους έχει περάσει από το μυαλό η σκέψη πως όταν δεν αντέχεις να ακουστεί άλλη άποψη διάρκειας ούτε δύο λεπτών, είναι βέβαιο ότι δεν είσαι σίγουρος για τη δική σου και αμφιβάλλεις για το βάσιμο των επιχειρημάτων σου. Και μάλλον αγνοούν τον Βολταίρο και τη ρήση ‘‘Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες’’ .
»Επιπλέον, αντί ο πρόεδρος της ΔΕΘ Hellexpo να υπερασπιστεί το δικαίωμα της διαφορετικής γνώμης, ή έστω το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη ένας δήμαρχος, έσπευσε να ρίξει λάδι στη φωτιά κατηγορώντας τους διοργανωτές για ‘‘στημένο debate’’. Φυσικά εδώ ισχύει το ‘‘όποιος έχει τη μύγα μυγι άζεται’’ αφού η πλειονότητα των ανθρώπων που έσπευσαν να εξασφαλίσουν τα (δωρεάν) εισιτήρια εισόδου στην εκδήλωση μάλλον κατόπιν ‘‘εσωτερικής κατεύθυνσης’’ ήταν ‘‘στελέχη’’ και εργαζόμενοι της ΔΕΘ που, σαν στρατός, ακολουθούν τον πρόεδρο της ΔΕΘ στην θέση του για τη δήθεν ανάπλαση της ΔΕΘ εκεί που βρίσκεται, προφανώς για να μην χρειαστεί να μετακινηθούν για να βρεθούν στη δουλειά τους σε περίπτωση που… κάτι δεν πάει καλά και προχωρήσει η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά. Προφανώς η σκέψη να πάρουν το λεωφορείο ή όποιο άλλο ΜΜΜ που θα υπάρχει τότε για να προσεγγίσουν την εργασία τους, όπως κάνουν χιλιάδες Θεσσαλονικείς σήμερα χωρίς να έχουν και την ασφάλεια που προσφέρει η θέση εργασίας στο δημόσιο, τους προκαλεί απέχθεια.
»Μάλιστα ο κ. Τζήκας δεν έδειξε καν τα στοιχειώδη δημοκρατικά αντανακλαστικά να επαναφέρει στην τάξη όσους στα πρώτα δευτερόλεπτα της προβολής της βιντεοσκοπημένης αναφοράς του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών αντέδρασαν με ύβρεις και φράσεις του πεζοδρομίου. Αντίθετα η ευαισθησία του ήταν μεγάλη όταν η συνομιλήτριά του στο debate Ιφιγένεια Καμτσίδου τόλμησε να χαρακτηρίσει τραμπούκους τους επιδεικνύοντες διαδοχικά, από την αρχή της εκδήλωσης, τραμπούκικες συμπεριφορές. Τότε έσπευσε να την καλέσει να ζητήσει συγγνώμη από αυτούς που χλεύαζαν, αποδοκίμαζαν και διέκοπταν έναν διάλογο».
Ο δήμαρχος υπενθυμίζει πως ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ήταν από τους πρώτους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στα δυτικά και της δημιουργίας στο κέντρο ενός καταπράσινου μητροπολιτικού πάρκου μακριά από κάθε λογική real estate. Νωρίτερα, προεδρεύοντός του στην ΠΕΔ-ΚΜ (2010-2014), υπήρξε και ομόφωνη απόφαση του Οργάνου για το ίδιο θέμα, όπως και πολλών άλλων φορέων της πόλης.
«Στόχος μας, τονίζει ο κ. Δανιηλίδης, αφενός είναι να ενισχύσουμε το πράσινο στο πολύπαθο κέντρο και να επιτύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης μας αφού η δυτική Θεσσαλονίκη και η Σίνδος, περιοχή η οποία προκρίθηκε ήδη από την περίοδο διεκδίκησης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO2008, χρειάζεται μία αναπτυξιακή απογείωση και δικαιούται να λάβει μερίδιο της όποιας οικονομικής ανάπτυξης της πόλης αντί να φιλοξενεί μόνο τη βαριά βιομηχανία της και την όχληση που προκαλεί στο περιβάλλον και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, με τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου παγκοσμίου επιπέδου, στον δημόσιο χώρο που καμιά απαλλοτρίωση δεν απαιτεί, αφού έχει προσφερθεί από το τότε ΤΕΙ και σημερινό Διεθνές Πανεπιστήμιο. Όπως συνέβη και με την επιτυχή επαναδιεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων που η χώρας μας ανέλαβε το 2004, μετά την αποτυχία του 1996, έτσι και τώρα μπορούμε -και πρέπει- να διεκδικήσουμε κάποια από τις επόμενες EXPO».
Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με ομόφωνη απόφασή του πριν λίγους μήνες, αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, κάτι που ο δήμαρχος προτείνει και στους άλλους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, στο πνεύμα του κοινού υπομνήματος που έχουν υπογράψοι οι δυτικοί δήμοι. Για δε τον δήμο Θεσσαλονίκης, καλεί τους δημότες του, που ψηφίζουν στον δήμο Θεσσαλονίκης, να ενισχύσουν την προσπάθεια συλλογής υπογραφών για τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος στο parkodeth.gr
Καταλήγοντας ο Σίμος Δανιηλίδης ξεκαθαρίζει ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα επιμείνει στη θέση του για τη μεταφορά της ΔΕΘ δυτικά ως τη μόνη βιώσιμη λύση για το κέντρο της πόλης, τον ίδιο τον θεσμό της Έκθεσης, την εθνική οικονομία αλλά και τη δυτική Θεσσαλονίκη.