Ο Δήμος Πωγωνίου απαντά στην πρόκληση της λειψυδρίας με “έξυπνο” δίκτυο ύδρευσης

Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο ανεπαρκούς διαθεσιμότητας νερού, όπως καταγράφεται στην πρόσφατη μελέτη του World Resources Institute, η ανάγκη για σύγχρονες, βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων καθίσταται επιτακτική.

Ο Δήμος Πωγωνίου δίνει το δικό του παράδειγμα, εισάγοντας ένα πρότυπο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης, που συνδυάζει την τεχνολογία με την περιβαλλοντική ευθύνη και την κοινωνική μέριμνα.
Πολύ σημαντικό είναι ότι οι διαρροές στα δίκτυα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην λειψυδρία. Μέσω της υπογραφής της σύμβασης του έργου «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών», ο Δήμος αξιοποιεί το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για να επενδύσει πάνω από 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα του δικτύου και μειώνουν την απώλεια νερού.

Ψηφιακή διαχείριση με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Η λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ) θα επιτρέπει τον τηλεέλεγχο και την αυτοματοποίηση των δεξαμενών και αντλιοστασίων, ενώ οι έξυπνοι υδρομετρητές και τα λογισμικά συλλογής δεδομένων θα προσφέρουν συνεχή παρακολούθηση και πρόληψη διαρροών, εξοικονομώντας πολύτιμο νερό και ενέργεια.
Όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Έργων, κ. Στυλιανός Κουκουλάρης:
«Με σύγχρονα μέσα χτίζουμε έναν Δήμο πιο ανθεκτικό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Επενδύουμε σε υποδομές που θεμελιώνουν ένα βιώσιμο αύριο και προστατεύουν τους φυσικούς πόρους, που δεν είναι ανεξάντλητοι».

Το νερό ως κοινό αγαθό και πολιτική προτεραιότητα
Η πρωτοβουλία του Δήμου Πωγωνίου συνδέεται ευθέως με την ευρύτερη ανάγκη να αντιμετωπιστεί το νερό ως κοινωνικό και δημόσιο αγαθό, και όχι ως εμπόρευμα. Στο ίδιο πλαίσιο, το φεστιβάλ που διοργανώνεται για το νερό και τα κοινά αγαθά (όπως αναδεικνύει το myota.gr) στέλνει ισχυρό μήνυμα για την κοινωνική δικαιοσύνη στη διαχείριση των φυσικών πόρων, την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις και την προώθηση συνεργατικών, συμμετοχικών λύσεων.

Η συζήτηση για το μέλλον του νερού αγγίζει κρίσιμα ζητήματα:
• Τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης
• Την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καθαρό και επαρκές νερό
• Την ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές που δεν θυσιάζουν τη βιωσιμότητα στο βωμό του κόστους
Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή για την κλιματική ανθεκτικότητα
Σε αντίθεση με μοντέλα ιδιωτικής εκμετάλλευσης ή αναμονής για κεντρικές παρεμβάσεις, ο Δήμος Πωγωνίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να πρωτοστατεί σε περιβαλλοντικές λύσεις, με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και τη διαγενεακή αλληλεγγύη.

Η επένδυση αυτή αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής, όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για όλη την Ελλάδα, ειδικά ενόψει της επικείμενης κλιματικής και υδρολογικής κρίσης. Αντί να περιμένει την επιδείνωση του προβλήματος, ο Δήμος επιλέγει τη δράση, τη γνώση και την τεχνολογία ως ασπίδα απέναντι στην απώλεια ενός από τα πολυτιμότερα κοινά αγαθά: του νερού.

Η προμήθεια του Δήμου Πωγωνίου περιλαμβάνει:
• Προμήθεια και εγκατάσταση όλων των σταθμών ελέγχου (εννέα (9) Τοπικοί Σταθμοί Ελέγχου (ΤΣΕ), πέντε (5) Τοπικοί Σταθμοί Ελέγχου Πίεσης – Παροχής (ΤΣΕΠ-Π), ένας (1) Κεντρικός Σταθμός Ελέγχου (ΚΣΕ)) .
• Προμήθεια και εγκατάσταση των λογισμικών των Σταθμών τα οποία περιγράφονται στα αντίστοιχα κεφάλαια
• Προμήθεια και εγκατάσταση των λογισμικών του ΚΣΕ.
• Προμήθεια και εγκατάσταση 1.976 υδρομετρητών και συστήματος αυτόματης καταγραφής και αποστολής μέτρησης, με τα κατάλληλα λογισμικά καταγραφής, απεικόνισης και διαχείρισης μετρήσεων (Σ.Ε.Δ.Ε.Δ.Υ).
• Προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού επικοινωνιών του συστήματος.
• Προμήθεια, εγκατάσταση, παροχή ισχύος και καλωδίωση για όλα τα τμήματα του εξοπλισμού του ΚΣΕ.
• Προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού των σταθμών καθώς και των καλωδιώσεων, σωληνώσεων, και της προστασίας από υπερφορτίσεις όπως περιγράφεται στα αντίστοιχα κεφάλαια, τόσο για τη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων υπό προμήθεια υλικών οργάνων και εξοπλισμού, όσο και για τη σύνδεση με τα υφιστάμενα όργανα.
• Προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων (μετρητές στάθμης, πίεσης, ροής, υπολειμματικού χλωρίου κλπ).
• Προσαρμογές και μετατροπές σε ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις όπου απαιτείται, για την πραγματοποίηση του έργου.
• Εργοστασιακές δοκιμές αποδοχής και δοκιμές αποδοχής επί τόπου του έργου.
• Δοκιμές ολοκλήρωσης εργασιών και παράδοσης του συστήματος.
• Παράδοση σχεδίων.
• Παράδοση εγχειριδίων λειτουργίας και συντήρησης.
• Παράδοση τεκμηρίωσης.
• Εκπαίδευση του προσωπικού της υπηρεσίας στις λειτουργίες, την υποστήριξη και τη συντήρηση του νέου συστήματος.
• Εγγύηση καλής λειτουργίας και παροχή υπηρεσιών συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.