Με αγωνία αναμένεται η ανακοίνωση των δήμων που θα ενταχθούν στην βάση δεδομένων που θα επεξεργαστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη για την αξιολόγηση. Σε αυτήν τη φάση θα εντοπιστούν αμέσως όλα τα προβλήματα, οι αβλεψίες και οι δυσλειτουργίες στο σύστημα που μέχρι σήμερα δεν έχει και τις καλύτερες προσδοκώμενες επιδόσεις.
Το ελληνικό Δημόσιο εισέρχεται σε μια νέα εποχή, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αρχίζει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις διαδικασίες αξιολόγησης, αποτύπωσης και διοικητικής αποτελεσματικότητας. Όπως έχει γίνει γνωστό, η κυβέρνηση δρομολογεί την ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στις εσωτερικές διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας, την καταπολέμηση της αδράνειας και την αποτροπή φαινομένων “χαμένων” αξιολογήσεων.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη γραφειοκρατική, πολλές φορές τυπική και ασαφή αξιολόγηση προσωπικού σε μια πιο αντικειμενική, διαφανή και αυτοματοποιημένη διαδικασία. Τα νέα συστήματα θα βασίζονται σε ψηφιακές αναφορές, πίνακες απόδοσης, καταγραφή διοικητικών ενεργειών, καθώς και στην παρακολούθηση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω πραγματικών δεικτών (KPIs).
Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αξιολόγηση
Η τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζει σημεία που χρειάζονται ενίσχυση, θα προσφέρει προτάσεις βελτίωσης και θα διαμορφώνει εξατομικευμένες αναφορές για στελέχη, διευθύνσεις και τμήματα. Η δυνατότητα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, δίνει στην AI τη δύναμη να προσφέρει έγκαιρη και στοχευμένη πληροφόρηση στη διοίκηση, χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις που συχνά αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.
Παράλληλα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, αναπτύσσει πλατφόρμες που θα ενσωματώνουν τα συστήματα αξιολόγησης, παρακολούθησης έργου, αλλά και ψηφιακού ελέγχου παρουσίας. Μέσω αυτών των ψηφιακών εργαλείων, θα επιτυγχάνεται ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασιακής παρακολούθησης, χωρίς να καταπατώνται δικαιώματα ή να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα των υπαλλήλων.
Προκλήσεις και Αντιστάσεις
Η μετάβαση αυτή, θα είναι πολύ δύσκολα καθώς αρκετές φορές τα αποτελέσματα και τα πορίσματα θα είναι δυσνόητα. Συνδικαλιστικά όργανα εκφράζουν προβληματισμούς σχετικά με την αντικειμενικότητα των αλγορίθμων και την πιθανότητα μετατροπής της αξιολόγησης σε εργαλείο αποδόμησης της μονιμότητας. Επίσης, τίθεται το ζήτημα της ψηφιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης των στελεχών στην ορθή χρήση αυτών των συστημάτων.
Είναι σημαντικό, επομένως, να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να μην λειτουργεί ερήμην των ανθρώπων, αλλά ως εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Η αξιολόγηση πρέπει να παραμείνει ένας θεσμός ανάπτυξης και όχι επιτήρησης.
Το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης
Η εφαρμογή της AI στο Δημόσιο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού που φιλοδοξεί να προσφέρει ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο ψηφιακός “καθρέφτης” της διοίκησης, μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό θετικής αλλαγής, αρκεί να χρησιμοποιηθεί με σεβασμό στη διοικητική κουλτούρα και τις αρχές του κράτους δικαίου.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν πιλοτικές εφαρμογές σε επιλεγμένα Υπουργεία και Δήμους, ενώ η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποδοχή των ίδιων των υπαλλήλων, την ποιότητα των δεδομένων και την προσαρμοστικότητα του συστήματος στις ανάγκες κάθε υπηρεσίας.