Συνέντευξη Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο.
Απόσπασμα από τις ερωτήσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία
Ερ: Συμμετείχατε στην 8η Σύνοδο της Παγκόσμιας Πλατφόρμας του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών στην Γενεύη. Τι συζητήθηκε και τι συμπεράσματα βγάλατε;
Στο δικό μας στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ασφαλή σχολεία – Προστασία των παιδιών από καταστροφές» ανέλυσα ότι στη χώρα μας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο καλύπτει την κατασκευή, αναβάθμιση και συντήρηση των σχολικών υποδομών. Άλλωστε το 80% των σχολικών κτιρίων έχει ανεγερθεί μετά την υιοθέτηση του αντισεισμικού κανονισμού, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι σε περισσότερες από 20.000 σχολικές μονάδες. Επίσης προσκάλεσα συζήτησα με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο κα. Hadja Lahbib για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κάλεσα να επισκεφτεί την Αθήνα, ώστε να συζητήσουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας.
Ερ: Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων λήγει στις 15 Ιουνίου. Ανακοινώσατε ότι η Πυροσβεστική θα αναλάβει τον έλεγχο των καταγγελιών για ακαθάριστα ακίνητα. Ποιος είναι ο βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;
Να μην αφήσουμε να εδραιωθεί η νοοτροπία του «σιγά, δεν πειράζει αν δεν καθαρίσω». Ένα ακαθάριστο οικόπεδο μπορεί να γίνει η σπίθα, ο επιταχυντής που θα καταστρέψει σπίτια, ζωές, δάση ολόκληρα. Το έχουμε ζήσει. Δεν επιτρέπεται πια να μιλάμε για αμέλεια. Φέτος, η Πυροσβεστική θα ελέγχει σχολαστικά κάθε καταγγελία και όπου υπάρχει αμέλεια ή αδιαφορία, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, ακόμα και ποινικές κυρώσεις για ψευδείς δηλώσεις. Δεν πρόκειται για τιμωρία, αλλά για προστασία. Το κράτος έχει καθήκον να προστατεύσει, αλλά και ο πολίτης έχει υποχρέωση να συμβάλει.
Ερ:Κύριε Υπουργέ, είναι αλήθεια ότι η κλιματική κρίση δημιουργεί πρωτόγνωρες συνθήκες και αυξάνει την επικινδυνότητα των πυρκαγιών. Όμως, μήπως αυτή η πραγματικότητα έχει αρχίσει να λειτουργεί ως εύκολη δικαιολογία για χρόνιες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού;
Η κλιματική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για κανέναν. Είναι μια πραγματικότητα που μας επιβάλλει να αλλάξουμε τον τρόπο που σχεδιάζουμε, να προσαρμόσουμε τις δυνάμεις μας, να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη και την τεχνολογία και να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες στη λογική της αυτοπροστασίας. Στη διαχείριση φυσικών καταστροφών δεν υπάρχει “τέλειο”. Υπάρχει καλύτερο. Και εμείς οφείλουμε να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι. Δεν θα σας πω ότι οι φωτιές θα εκλείψουν. Θα σας πω όμως ότι κάθε ανθρώπινη ζωή, κάθε σπίτι, κάθε δάσος που σώζεται, είναι αποτέλεσμα μιας μάχης που δίνεται οργανωμένα, με σχέδιο, με συνεργασία κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών.
Ερ:Υπάρχουν όμως τα αναγκαία μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές σε εξοπλισμό ώστε να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και πιο επικίνδυνες, πιο συχνές και πιο σύνθετες φυσικές καταστροφές ; Διότι χωρίς σημαντική ενίσχυση , δεν μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά.
Η επένδυση τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές για την Πολιτική Προστασία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι φέτος υπηρετούν 18.000 πυροσβέστες μόνιμοι και εποχικοί , άντρες και γυναίκες δηλαδή 4.000 περισσότεροι απ ότι το 2019. Παράλληλα συνδράμουν 5.000 εθελοντές Πυροσβέστες και 5.500 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας οι οποίοι είναι πολύτιμοι σύμμαχοι με τεράστια προσφορά επι του πεδίου και τους ευχαριστούμε. Εδώ θέλω να τονίσω ότι φέτος αυξήσαμε τον χρόνο στις συμβάσεις των εποχικών πυροσβεστών από 6 σε 8 μήνες ακριβώς διότι αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα και προσαρμοζόμαστε στις νέες ανάγκες.
Ερ:Ναι αλλά με τι εξοπλισμό κ Υπουργέ , με ποια μέσα θα επιχειρούν ;
Στο σύντομο διάστημα που ηγούμαι αυτής της προσπάθειας μπορέσαμε και αυξήσαμε τις νομικές δεσμεύσεις του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» από 29,7% σε 50,01%, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν μένουμε στα λόγια. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε πρόσφατα η σύμβαση προμήθειας οκτώ νέων ελικοπτέρων Super Puma πολλαπλών χρήσεων, συνολικού ύψους 312 εκατομμυρίων ευρώ. Τα δύο πρώτα ελικόπτερα αναμένεται να παραδοθούν το καλοκαίρι του 2026, ενώ παράλληλα δύο από τα υφιστάμενα Super Puma του στόλου μας αναβαθμίζονται ώστε να μπορούν να επιχειρούν και σε δασικές πυρκαγιές. Προχωρά επίσης η αναβάθμιση των επτά Canadair CL-415 σε CL-515 DHC, ενώ, επιπλέον, η χώρα μας θα προμηθευτεί επτά ολοκαίνουργια Canadair DHC-515, με τα δύο πρώτα να παραδίδονται το 2028 και τα δύο τελευταία το 2031. Στο ΑΙΓΙΣ προβλέπεται ακόμη η προμήθεια 25 αμφίβιων αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης, 3 αεροσκαφών που θα λειτουργούν ως εναέρια κέντρα επιχειρήσεων και παρακολούθησης και 1 αεροσκάφους μεταφοράς προσωπικού πρώτης απόκρισης. Τέλος, θα προμηθευτούμε 100 και πλέον drones τα οποία είναι κομβικά στον εντοπισμό και την γρήγορη οριοθέτηση των πυρκαγιών. Όλα αυτά είναι ένα μόνο μέρος του ΑΙΓΙΣ καθώς δεν υπολογίζουμε εδώ τις επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και τα εκατοντάδες επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΚΑΒ που επιχειρούν καθημερινά στην πρώτη γραμμή.