Απορριμματοφόρα πήρανε. Οδηγούς έχουνε;

Ο ΕΔΣΝΑ, παρέδωσε στους δήμους της Αττικής νέα υπερσύγχρονα ηλεκτρικά απορριμματοφόρα, και κλαδοτεμαχιστές για την περισυλλογή βιοαποβλήτων.

Συγκεκριμένα παραδόθηκαν τα πρώτα 37 από τα συνολικά 65 ευέλικτα ηλεκτρικά απορριμματοφόρα περισυλλογής βιοαποβλήτων, 10 ειδικά καφέ οχήματα συμβατικής τεχνολογίας που θα συνδράμουν στη μείωση της ταφής των σκουπιδιών καθώς και 5 κλαδοτεμαχιστές. Η συνολική αξία του εξοπλισμού ανέρχεται στα 58,24 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), αποτελώντας σημαντική επένδυση για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η προμήθεια και παράδοση των οχημάτων και μηχανημάτων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις επιδόσεις των Δήμων στη διαχείριση βιοαποβλήτων, αλλά και τις προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ.

Ειδικότερα:

Ηλεκτρικά απορριμματοφόρα (37 οχήματα)

Από δύο ηλεκτρικά απορριμματοφόρα παραλαμβάνουν οι Δήμοι (κατά αλφαβητική σειρά): Αγίου Δημητρίου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μοσχάτου – Ταύρου, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Παπάγου – Χολαργού, Χαλανδρίου και Ωρωπού.

Από ένα ηλεκτρικό απορριμματοφόρο παραλαμβάνουν οι Δήμοι: Αγίας Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Αίγινας, Ασπροπύργου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ελευσίνας, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Καισαριανής, Κηφισιάς, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μαραθώνα, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Παιανίας, Πειραιά, Περάματος, Πετρούπολης, Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας.

Καφέ απορριμματοφόρα για βιοαπόβλητα (10 οχήματα)

Από ένα παραλαμβάνουν οι Δήμοι (κατά αλφαβητική σειρά): Αγίας Παρασκευής, Ελευσίνας, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κρωπίας, Νέας Σμύρνης, Παπάγου – Χολαργού, Περάματος Χαϊδαρίου και Ωρωπού.

Κλαδοτεμαχιστές (5 τεμάχια)

Κλαδοτεμαχιστές πράσινων αποβλήτων παραλαμβάνουν οι Δήμοι (κατά αλφαβητική σειρά): Αίγινας, Ασπροπύργου (τον έχει ήδη παραλάβει), Μαραθώνα, Παπάγου – Χολαργού και Σπάτων – Αρτέμιδος.

Το πρόβλημα όμως είναι: έχουν οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων έργου για να τα λειτουργήσουν αυτά οι δήμοι ή θα παρουσιαστεί το φαινόμενο εποχής Δούρου, όπου αυτά θα παραμείνουν στα αμαξοστάσια μέχρι να σαπίσουν και να αχρηστευτούν;

Διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οδηγοί δεν υπάρχουν στην αγορά που να προσφέρονται για εποχιακή εργασία όπως προβλέπουν οι διάφορες διατάξεις των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την διευκόλυνση των προσλήψεων. Πολύ περισσότερο δε οι χειριστές μηχανημάτων.

Οι Δήμοι της Αττικής (και πανελλαδικά) έχουν δύο βασικούς δρόμους για την πρόσληψη οδηγών:

  1. Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ – μόνιμες ή εποχικές
    – Υπάρχουν εκκρεμείς προκηρύξεις που προβλέπουν θέσεις οδηγών (τρέχουσες ή παλιότερες). Για παράδειγμα:
    • Η προκήρυξη 8Κ/2024 του ΑΣΕΠ για 342 μόνιμους οδηγούς.
    • Ο Δήμος Χαϊδαρίου ανακοίνωσε πρόσληψη δύο οδηγών ΔΕ (διπλώματος Γ’/C’).
    – Παράλληλα, οι Δήμοι καλύπτουν εποχιακές ανάγκες (π.χ. καθαριότητα) μέσω συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) – πολλές από αυτές περιλαμβάνουν και οδηγούς.
    • Παράδειγμα: Δήμος Πειραιά – 5 θέσεις ΔΕ οδηγών για εποχική κάλυψη.
    👉 Συμπέρασμα: Ουσιαστικά οι Δήμοι μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκες λόγω στοιχείων όπως νέα ηλεκτρικά οχήματα (π.χ. απορριμματοφόρα), είτε μέσω ΑΣΕΠ για μόνιμους/συμβασιούχους, είτε με ΣΟΧ για άμεση, εποχική κάλυψη.
  2. Νομοθετικό πλαίσιο – συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ για έκτακτες ανάγκες)
    – Το άρθρο 36 του Ν.4065/2021 (επαναδιατυπωμένο ως Ν.4765/2021 με τροποποίηση από Ν.4940/2022) δίνει τη δυνατότητα σε ΟΤΑ και νομικά τους πρόσωπα:
    • Να προσλάβουν προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου για έως 8 μήνες, αν υπάρχει «απρόβλεπτη ή επειγουσα ανάγκη» (π.χ. πυρκαγιές, πλημμύρες, έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες).
    • Οι Δήμοι έχουν ήδη χρησιμοποίησει αυτή τη διάταξη για να επιστρατεύσουν οδηγούς/συνοδοί απορριμματοφόρων.
    – Ο Ν.5197/2025 (ΦΕΚ 76/16.05.2025) περιλαμβάνει ρυθμίσεις για οχήματα ΟΤΑ (αγορά, κυκλοφορία, κράτηση, χρήση, ακόμα και ειδικά σήματα/επιδοτήσεις ηλεκτροκίνησης), αλλά και για πρόσληψη προσωπικού οδήγησης στις υπηρεσίες αυτοκινητοκίνησης τους.
    👉 Συμπέρασμα: Το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει άμεσες, βραχυπρόθεσμες προσλήψεις ειδικού προσωπικού (όπως οδηγοί ηλεκτρικών/ειδικών οχημάτων) με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.

✅ Τι να κάνει κάθε Δήμος:

  1. Ελέγχει αν υπάρχουν ανοιχτές ή επικείμενες προκηρύξεις ΑΣΕΠ για οδηγούς.
  2. Ενεργοποιεί το άρθρο 36 Ν.4765/2021 μέσω της Δημοτικής Επιτροπής, αν συντρέχει έκτακτη ανάγκη (καθαριότητα, νέα οχήματα, περιβάλλον).
  3. Σχεδιάσει και αιτηθεί πρόσληψη, συνοπτικά μέσω ΣΟΧ, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 6 8 μηνών).
  4. Ολοκληρώσει τη διαδικασία πρόσληψης και εντάξει τους οδηγούς στην οργανωτική δομή ώστε να τεθούν σε κυκλοφορία τα νέα ηλεκτρικά οχήματα.

🔚 Συμπερασματικά
Υπάρχει νόμιμο και λειτουργικό πλαίσιο για την πρόσληψη οδηγών στους Δήμους, ειδικά όταν υπάρχουν αναγκαιότητες λόγω εισαγωγής νέων οχημάτων (π.χ. ηλεκτρικά απορριμματοφόρα). Απαραίτητο «εργαλείο» είναι είτε προκήρυξη ΑΣΕΠ, είτε συμβάσεις ΣΟΧ με βάση το άρθρο 36 (Ν.4765/2021). Η γνώση αν οι Δήμοι έχουν ή όχι τους κατάλληλους οδηγούς εξαρτάται από την πραγματική λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Να θυμίσουμε δε ότι το σύστημα της συλλογής των βιαποβλήτων είναι κακοσχεδιασμένο και έχει αποτύχει πλήρως. Ενώ τα βιοαπόβλητα αντιπροσωπεύουν το 45% των αστικών οικιακών αποβλήτων ο ΕΔΣΝΑ να συλλέγει μόνο το 2,3% και αυτή είναι και η δυναμική της υπάρχουσας μονάδας επεξεργασίας. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι τα βιοαπόβλητα χρειάζονται συλλογή πόρτα – πόρτα, διότι μέσα στα σπίτια παράγονται οι τεράστιες ποσότητες. Οι μεγάλοι κάδοι των 1200 λίτρων και τα μεγάλα απορριμματοφόρα, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Από την άλλη όμως για τα κηπαία και για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, αν οι δήμοι βρουν οδηγούς, θα αποτελέσουν μια λύση. Όμως τα κηπαία σε μεγάλες ποσότητες δεν παράγουν κομπόστ αλλά RDF.