Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τις τελευταίες μέρες έχει αναφερθεί από πολίτες προσπάθεια εξαπάτησης, κυρίως ηλικιωμένων πολιτών, από άγνωστους που επικαλούνται ότι είναι υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Ο Δήμος ενημερώνει ότι η κοινωνική υπηρεσία, με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς που διαθέτει, πραγματοποιεί επισκέψεις σε σπίτια πολιτών, μόνο κατόπιν αιτήσεώς τους για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είτε για την ένταξη τους στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι (η οποία πραγματοποιείται στα γραφεία της υπηρεσίας Μ.Ασίας 143), είτε μετά από εισαγγελική εντολή όταν υφίσταται κάποιος λόγος.
Ο Δήμος επισημαίνει: «Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί δεν θα σας ζητήσουν ποτέ κωδικούς e–banking, καρτών και τραπεζικών λογαριασμών.
Καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώνουν άμεσα την αστυνομία για παρόμοια περιστατικά».
Τα τελευταία χρόνια –και με αυξημένη ένταση το τελευταίο διάστημα– παρατηρείται σε πολλούς δήμους της χώρας ένα ανησυχητικό φαινόμενο: άγνωστοι επιχειρούν να εξαπατήσουν κυρίως ηλικιωμένους πολίτες, προσποιούμενοι υπαλλήλους κοινωνικών υπηρεσιών δήμων, κοινωνικούς λειτουργούς ή συνεργάτες προγραμμάτων πρόνοιας.
Το μοτίβο είναι σχεδόν πανομοιότυπο σε όλες τις περιπτώσεις. Οι επιτήδειοι επικαλούνται δήθεν ελέγχους, επικαιροποίηση στοιχείων ή ένταξη σε κοινωνικά προγράμματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή το «Βοήθεια στο Σπίτι», με στόχο να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα, τραπεζικούς κωδικούς ή ακόμη και χρήματα.
Παρόμοια περιστατικά σε άλλους δήμους
Σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους, αρκετοί δήμοι έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες για αντίστοιχες απόπειρες εξαπάτησης:
- Κηφισιά: Ο δήμος είχε ενημερώσει για άγνωστα άτομα που τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους, δηλώνοντας ότι είναι κοινωνικοί λειτουργοί και ζητούσαν τραπεζικά στοιχεία «για επιδόματα».
- Γλυφάδα: Καταγράφηκαν περιπτώσεις επίσκεψης κατ’ οίκον από άτομα που προσποιούνταν δημοτικούς υπαλλήλους, με στόχο την είσοδο σε σπίτια ηλικιωμένων.
- Θεσσαλονίκη: Δημοτικές υπηρεσίες και η Ελληνική Αστυνομία προχώρησαν σε κοινές ανακοινώσεις μετά από καταγγελίες πολιτών για τηλεφωνικές απάτες με αναφορά σε κοινωνικά προγράμματα.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι δήμοι ξεκαθάρισαν ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες λειτουργούν με αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και δεν ζητούν ποτέ ευαίσθητα προσωπικά ή οικονομικά δεδομένα.
Τι ισχύει πραγματικά για τις κοινωνικές υπηρεσίες
Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων:
- Πραγματοποιούν επισκέψεις κατ’ οίκον μόνο κατόπιν αιτήματος του πολίτη ή με εισαγγελική εντολή.
- Εξυπηρετούν την ένταξη σε προγράμματα (όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι») μέσα από τα γραφεία των υπηρεσιών και όχι αιφνιδιαστικά σε σπίτια.
- Δεν ζητούν ποτέ κωδικούς e-banking, αριθμούς καρτών, PIN ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.
Οποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω αποτελεί σαφή ένδειξη απάτης.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες
Οι δήμοι και η Ελληνική Αστυνομία συνιστούν:
- Να μην ανοίγουν την πόρτα και να μην δίνουν στοιχεία σε αγνώστους.
- Να διασταυρώνουν κάθε πληροφορία επικοινωνώντας απευθείας με τον δήμο.
- Να ενημερώνουν άμεσα την αστυνομία σε περίπτωση ύποπτης κλήσης ή επίσκεψης.
- Να ενημερώνουν συγγενείς και γείτονες, ιδίως όταν πρόκειται για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι.
Ένα φαινόμενο που απαιτεί εγρήγορση
Η επανάληψη τέτοιων περιστατικών σε διαφορετικούς δήμους δείχνει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα συμβάντα, αλλά για οργανωμένες πρακτικές που εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη και την ευαλωτότητα των ηλικιωμένων. Η συνεχής ενημέρωση, η συνεργασία δήμων και αστυνομίας και –κυρίως– η επαγρύπνηση των πολιτών αποτελούν το πιο αποτελεσματικό ανάχωμα απέναντι σε αυτές τις πρακτικές.
Η πρόληψη, τελικά, ξεκινά από τη γνώση.
Διαβάστε σχετικό άρθρο
Πρωτοβουλίες Δήμων για τις απειλές απάτης εναντίον ηλικιωμένων

