Παρασκευή, 6 Μαρτίου, 2026
spot_img
ΑρχικήΘΕΣΜΙΚΑΚΕΔΚΕΠαρουσία αντιπροσωπίας της ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος...

Παρουσία αντιπροσωπίας της ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

Στη Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Ελληνικής Βουλής παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστα Κατσαφάδου, συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), προκειμένου να καταθέσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις της επί του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου «Ενεργή Μάχη: «Ολοκληρωμένη Αναμόρφωση του Συστήματος Πρόληψης, Ετοιμότητας και Απόκρισης έναντι Δασικών Πυρκαγιών και λοιπών Φυσικών, Τεχνολογικών ή Ανθρωπογενών Καταστροφών».

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν από τον Βλάσση Σιώμο Πρόεδρο Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., με την οποία εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη του, για το τελικό κείμενο του Σχεδίου Νόμου και παράλληλα τονίστηκε ότι η διαδικασία διαβούλευσης υπήρξε ουσιαστική και εποικοδομητική, με ενεργό και παραγωγική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εκπρόσωποι της Κ.Ε.Δ.Ε. απάντησαν τεκμηριωμένα σε σειρά ερωτήσεων που υπέβαλλαν προς αυτούς οι παριστάμενοι Βουλευτές μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Ελληνικής Βουλής.

Την Κ.Ε.Δ.Ε. εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης της Κ.Ε.Δ.Ε. & Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( Ι.Τ.Α.) & Δήμαρχος Παπάγου- Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α. & Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π., καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο Ειδικός Εμπειρογνώμονας της Κ.Ε.Δ.Ε Δημήτρης Μπαιρακτάρης και η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Ε.Κ.Π.Α. Ελευθερία Σταματή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με θεσμική ευθύνη και επιστημονική τεκμηρίωση, συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού πλαισίου Πολιτικής Προστασίας, ενισχύοντας την πρόληψη, την ανθεκτικότητα, την ετοιμότητα και την άμεση απόκριση απέναντι σε κάθε μορφή φυσικής, τεχνολογικής ή ανθρωπογενούς καταστροφής.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΛΑΣΣΗ ΣΙΩΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  ΑΚΡΟΑΣΗΣ  ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026

 Η ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης  του σχεδίου νόμου   με τίτλο “Ενεργή Μάχη”: Ολοκληρωμένη αναμόρφωση του συστήματος πρόληψης, ετοιμότητας και απόκρισης έναντι δασικών πυρκαγιών και λοιπών φυσικών, τεχνολογικών ή ανθρωπογενών καταστροφών επεξεργάστηκε αναλυτικά το αρχικό σχέδιο νόμου δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα αφού στο χρονικό αυτό διάστημα :

α) Συνεδρίασε στις 12/1 /2026  και ασχολήθηκε εκτενώς με το σχέδιο νόμου η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ.

β) Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 14/1/2026 συζητήθηκαν  τα βασικά σημεία του σχεδίου σε σχέση και με τις αρμοδιότητες των Δήμων.

γ) Στις 20/1 και 27/1 /2026 έγιναν δύο συναντήσεις στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο προκειμένου να συζητηθούν και να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις της ΚΕΔΕ στα πεδία του θεσμικού της ενδιαφέροντος.

δ) Στις 29/1/2026  το ΔΣ της ΚΕΔΕ  μετά την ενσωμάτωση όλων των προτάσεών της αποφασίζει ομόφωνα ότι :

 Α. Εγκρίνει τις Παρατηρήσεις – Προτάσεις της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ, επί του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο: «Ενεργή μάχη: Ολοκληρωμένη αναμόρφωση του συστήματος πρόληψης, ετοιμότητας και απόκρισης έναντι δασικών πυρκαγιών και λοιπών φυσικών, τεχνολογικών ή ανθρωπογενών καταστροφών – Πρόβλεψη μηχανισμών άντλησης επιχειρησιακών διδαγμάτων –Ενίσχυση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού – Αναβάθμιση Πυροσβεστικής Ακαδημίας – Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής –Τροποποιήσεις ν. 4662/2020, ν. 4555/2018, ν. 4797/2021 και ν. 5116/2024».

Β. Εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του με το τελικό κείμενο του καταρτισθέντος σχεδίου νόμου.

Διαπίστωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ αλλά και του όλου του ΔΣ είναι ότι είναι από τις λίγες φορές που  υιοθετήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι προτάσεις και παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ εκφράζει τις ευχαριστίες της στη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στα στελέχη του που συνέταξαν το σχέδιο νόμου και ενσωμάτωσαν τις προτάσεις μας . Μέσα από μια  θεσμοθετημένη και συντεταγμένη διαδικασία   διαβούλευσης  η ΚΕΔΕ  χαρακτηρίζει  διαδικασία αυτή ως  άμεση ουσιαστική και εποικοδομητική.

Θα θέλαμε σήμερα στη διαδικασία αυτή να μας επιτρέψετε να επισημάνουμε τέσσερα ζητήματα που ναι μεν είναι θέματα συναρμοδιότητας με άλλα Υπουργεία αλλά  θα πρέπει να τα προωθήσουμε από κοινού ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις.

  1. Σε σχέση με τις εθελοντικές ομάδες προτείνουμε να προβλεφθούν τα εξής :
  2. Να καθορισθεί ειδικός τύπος πινακίδας κυκλοφορίας για τα οχήματα και μηχανήματα που ανήκουν σε εθελοντικές ομάδες ώστε να είναι διακριτές από τις πινακίδες που φέρουν τα ιδιωτικά οχήματα και μηχανήματα.
  3. Μετά την ρύθμιση που απαλλάσσει τα οχήματα και μηχανήματα ιδιοκτησίας των Εθελοντικών Ομάδων από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, ζητάμε να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας και τα δημοτικά οχήματα που έχουν παραχωρηθεί για χρήση στις Εθελοντικές Ομάδες.
  • Επαναφέρουμε τη πρότασή μας να προβλεφθεί ρύθμιση που να δίνει τη δυνατότητα οι συμβάσεις πυρασφαλείας που συνάπτουν οι Δήμοι κατ’ έτος να είναι αντί της σημερινής ισχύουσας 5μηνης διάρκειας να μετατραπούν σε 6μηνης διάρκειας, ώστε να συμπίπτουν με το χρονικό εύρος της αντιπυρικής περιόδου.

Επιπροσθέτως θα πρέπει να μην ισχύει για τη κατηγορία αυτή των συμβασιούχων η μεσολάβηση χρονικού διαστήματος 12 μηνών για τη σύναψη νέας σύμβασης γιατί με το τρόπο αυτό οι φορείς της αυτοδιοίκησης στερούνται έμπειρο και δοκιμασμένο επιχειρησιακά ανθρώπινο δυναμικό που χρησιμοποιήθηκε κατά τη προηγούμενη αντιπυρική περίοδο.

  • Σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για την αύξηση του ποσού της ΣΑΤΑ Πυροπροστασίας  να  μετατραπεί σε ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας  και να κατανείμεται σε δύο δόσεις. Επίσης  θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων έκτακτου προσωπικού 6μηνης επίσης διάρκειας  που θα συνδέονται με τη β’ δόση της κατανομής της ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας και θα καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες  πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις  και άλλες φυσικές καταστροφές.
  • Για να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν οι Δήμοι στη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του ισχύοντος Θεσμικού πλαισίου, του παρόντος νόμου αλλά και στην εκπόνηση των νέων επιχειρησιακών σχεδίων που προβλέπονται, απαιτείται η πρόβλεψη ενός ειδικού προγράμματος υποστήριξης της εφαρμογής του νόμου που θα συνοδεύονται από κοστολογημένες δράσεις , με  διασφαλισμένη   χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ και το Πράσινο Ταμείο. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί η  τήρηση του χρονοπρογραμματισμού και της εφαρμογής των σχεδίων και των προβλέψεων του νόμου στο σύνολο των Δήμων γιατί όπως γνωρίζετε έχουμε Δήμους διαφορετικών ταχυτήτων  υποστελεχωμένους και με περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ΚΕΔΕ, ΙΤΑ και ΠΕΤΑ.

Κλείνοντας τονίζω ότι η εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με το  Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να συνεχιστεί και στη διαδικασία των δευτερογενών ρυθμίσεων και θεωρούμε δεδομένο ότι θα μας δοθεί επαρκής χρόνος και ρόλος στα θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων και λειτουργιών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης κατά τη διαδικασία σύνταξής  και οριστικοποίησης των κειμένων των δευτερογενών ρυθμίσεων στα πεδία που αναφέρονται στο παρόν σχέδιο νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Recent Comments