Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2026
spot_img
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΚατάρτιση ΠΔΠ 2027-2030: Ξεκινά ο σχεδιασμός του νέου δημοσιονομικού πλαισίου – Τι...

Κατάρτιση ΠΔΠ 2027-2030: Ξεκινά ο σχεδιασμός του νέου δημοσιονομικού πλαισίου – Τι σημαίνει για τους Δήμους

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε την εγκύκλιο για την κατάρτιση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού (ΠΔΠ) 2027-2030 και του Κρατικού Προϋπολογισμού Εσόδων οικονομικού έτους 2027, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας σχεδιασμού του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας. Η εγκύκλιος καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να υποβάλουν τις προβλέψεις τους έως τις 28 Αυγούστου 2026, ενώ οι αλλαγές που εισάγει επηρεάζουν άμεσα και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων.

Το πρώτο Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα

Η φετινή διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος δημοσιονομικού σχεδιασμού που εισήχθη με τον ν. 5217/2025, σε εναρμόνιση με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης.

Το μέχρι σήμερα Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) αντικαθίσταται από τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προγραμματισμό (ΠΔΠ), ο οποίος θα καλύπτει:

  • την αποτίμηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του 2025,
  • τις εκτιμήσεις για το 2026,
  • τον προϋπολογισμό του 2027,
  • τις προβλέψεις για τα έτη 2028, 2029 και 2030.

Ρεαλιστικές προβλέψεις με βάση πραγματικά στοιχεία

Η εγκύκλιος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των προβλέψεων. Οι εκτιμήσεις των φορέων πρέπει να βασίζονται:

  • στα απολογιστικά στοιχεία του 2025,
  • στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2026,
  • στις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις,
  • στις ήδη νομοθετημένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις,
  • στην αφαίρεση τυχόν εφάπαξ εσόδων που αλλοιώνουν τη δημοσιονομική εικόνα.

Παράλληλα, κάθε σημαντική απόκλιση από προηγούμενες εκτιμήσεις θα πρέπει να αιτιολογείται αναλυτικά από τον αρμόδιο φορέα.

Τι αφορά τους Δήμους

Αν και η εγκύκλιος απευθύνεται κυρίως στους φορείς που διαμορφώνουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι Δήμοι αποτελούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι συνολικές προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Οι προβλέψεις αυτές επηρεάζουν έμμεσα:

  • τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ),
  • τις κρατικές επιχορηγήσεις,
  • τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων,
  • τη συνολική δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2027-2030.

Επιπλέον, οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων θα πρέπει να προσαρμόζονται στον νέο τρόπο οικονομικής ταξινόμησης και στις απαιτήσεις για περισσότερο αξιόπιστο και τεκμηριωμένο δημοσιονομικό σχεδιασμό.

Νέα οικονομική ταξινόμηση

Η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι εφαρμόζεται πλέον το νέο Σχέδιο Λογαριασμών του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο χρησιμοποιεί οικονομική ταξινόμηση μέχρι τον 5ο βαθμό ανάλυσης αντί του 6ου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η αλλαγή αυτή εφαρμόζεται ήδη στους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και πλέον επεκτείνεται και στην Κεντρική Διοίκηση, με στόχο την ενιαία παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών.

Αναλυτική τεκμηρίωση των προβλέψεων

Οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία δεν αρκεί να δηλώσουν απλώς τα αναμενόμενα έσοδα.

Η εγκύκλιος απαιτεί να τεκμηριώνουν:

  • το θεσμικό πλαίσιο κάθε εσόδου,
  • τον τρόπο υπολογισμού,
  • τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν,
  • τις μεταβολές της νομοθεσίας,
  • τους λόγους σημαντικών αυξήσεων ή μειώσεων,
  • καθώς και την εκτιμώμενη εισπραξιμότητα.

Για κάθε λογαριασμό εσόδου θα συμπληρώνεται ειδικό έντυπο (Π1), ενώ όταν τα προβλεπόμενα έσοδα υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ απαιτείται και μηνιαία κατανομή μέσω του εντύπου Π2, ώστε να είναι δυνατός ο καλύτερος προγραμματισμός των ταμειακών ροών του Δημοσίου.

Προθεσμία έως 28 Αυγούστου

Οι προβλέψεις όλων των αρμόδιων φορέων πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τις 28 Αυγούστου 2026, ώστε να ξεκινήσει η επεξεργασία του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού και του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2027.

Γιατί ενδιαφέρει την Αυτοδιοίκηση

Παρότι η εγκύκλιος δεν επιβάλλει νέες υποχρεώσεις αποκλειστικά στους Δήμους, αποτελεί το πρώτο βήμα για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της περιόδου 2027-2030, μέσα στην οποία θα κινηθούν και οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η έμφαση που δίνεται στις ρεαλιστικές προβλέψεις, στην ενιαία οικονομική ταξινόμηση και στην αυστηρή τεκμηρίωση των δημοσιονομικών στοιχείων προμηνύει ένα περιβάλλον μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας και ακριβέστερης παρακολούθησης των οικονομικών όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιάζονται και θα χρηματοδοτούνται οι δράσεις των Δήμων τα επόμενα χρόνια.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisment -
AdCode Διαφήμιση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Recent Comments