Οι τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, με τις αστυνομικές αρχές να καταγράφουν συνεχώς νέες υποθέσεις εξαπάτησης σε όλη τη χώρα. Οι δράστες εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη, την αγωνία και την ευαισθησία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, χρησιμοποιώντας γνωστά πλέον σενάρια, όπως δήθεν τροχαία ατυχήματα συγγενών, επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, οικονομικές εκκρεμότητες ή ψεύτικες επιστροφές χρημάτων από δημόσιες υπηρεσίες.
Η συνεχής εξέλιξη των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι καθιστά την ενημέρωση των πολιτών βασικό “όπλο” πρόληψης, με τους δήμους να αναλαμβάνουν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Παράδειγμα καλής πρακτικής από τον Δήμο Ελασσόνας
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Δήμος Ελασσόνας, ο οποίος ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο ενημερωτικών δράσεων με τίτλο «Μην την πατάς… στην απάτη», που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας μέσω του Κέντρου Κοινότητας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας.
Οι ενημερωτικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στα ΚΑΠΗ Ελασσόνας, Λιβαδίου, Βερδικούσιας και Κρανέας, δίνοντας στους ηλικιωμένους τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις πιο συνηθισμένες μορφές τηλεφωνικής εξαπάτησης, τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν.
Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν πραγματικά περιστατικά, εξήγησαν πώς αναγνωρίζεται μια ύποπτη τηλεφωνική κλήση και τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να αποκαλύπτουν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία ούτε να παραδίδουν χρήματα χωρίς προηγούμενη επιβεβαίωση των όσων τους αναφέρονται.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, όπως το Κέντρο Κοινότητας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Γραφείο ΑμεΑ, το ΚΕΠ Υγείας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενισχύοντας τη σύνδεσή τους με τις διαθέσιμες δομές κοινωνικής υποστήριξης.
Η μεγάλη συμμετοχή των μελών των ΚΑΠΗ επιβεβαίωσε ότι η προσωπική ασφάλεια αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
Γιατί οι ηλικιωμένοι αποτελούν βασικό στόχο
Οι ηλικιωμένοι συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες ομάδες απέναντι στις τηλεφωνικές απάτες. Οι δράστες βασίζονται κυρίως στη συναισθηματική φόρτιση που προκαλούν με ψευδείς ιστορίες για συγγενικά πρόσωπα, δημιουργώντας πανικό και πίεση ώστε τα θύματα να ενεργήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη.
Παράλληλα, αρκετοί ηλικιωμένοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες μεθόδους ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής απάτης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εξαπάτησης. Η απομόνωση που βιώνουν ορισμένοι, αλλά και η επιθυμία τους να βοηθήσουν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, αξιοποιούνται συστηματικά από τα κυκλώματα.
Η πρόληψη ξεκινά από την ενημέρωση
Οι δράσεις ενημέρωσης που οργανώνουν οι δήμοι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία αποκτούν πλέον ιδιαίτερη σημασία. Μέσα από παρουσιάσεις, συζήτηση πραγματικών περιστατικών και πρακτικές συμβουλές, οι ηλικιωμένοι αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αναγνωρίζουν τις απόπειρες εξαπάτησης και να αντιδρούν ψύχραιμα.
Ταυτόχρονα, οι πρωτοβουλίες αυτές ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και δημιουργούν ένα δίκτυο προστασίας γύρω από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι γνωρίζουν πλέον πού μπορούν να απευθυνθούν όταν δεχθούν ύποπτες κλήσεις.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα
Η ανάγκη προστασίας των ηλικιωμένων από τις τηλεφωνικές απάτες έχει κινητοποιήσει ολοένα και περισσότερους δήμους, οι οποίοι αναπτύσσουν δράσεις ενημέρωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τις κοινωνικές τους υπηρεσίες.
Ενδεικτικά:
- Δήμος Πατρέων: Σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου, διοργανώθηκε σειρά ενημερωτικών ημερίδων στα ΚΑΠΗ με θέμα την προστασία των ηλικιωμένων από τις απάτες. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη μεθοδολογία των δραστών, αναλύθηκαν πραγματικές υποθέσεις εξαπάτησης και δόθηκαν πρακτικές οδηγίες πρόληψης.
- Δήμος Θέρμης: Ο δήμος υλοποιεί ήδη δεύτερο κύκλο ενημερωτικών δράσεων στα ΚΑΠΗ, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θέρμης. Οι αστυνομικοί παρουσιάζουν τις πιο σύγχρονες μορφές τηλεφωνικών απατών που στοχεύουν κυρίως πολίτες της τρίτης ηλικίας.
- Δήμος Σερρών: Το ΚΑΠΗ της πόλης φιλοξένησε ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, με στόχο οι ηλικιωμένοι να μπορούν να αναγνωρίζουν ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις και να προστατεύονται αποτελεσματικά από τις απόπειρες εξαπάτησης.
- Δήμος Σπάρτης: Με αφορμή την αύξηση των περιστατικών τηλεφωνικής απάτης, ο Δήμος και η Ελληνική Αστυνομία διοργάνωσαν ειδική ενημερωτική εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Σπάρτης, παρουσιάζοντας τα συνηθέστερα τεχνάσματα των απατεώνων και τις ενδεδειγμένες αντιδράσεις των πολιτών.
- Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη: Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων στα ΚΑΠΗ της πόλης, με αποκλειστικό αντικείμενο την πρόληψη των τηλεφωνικών απατών σε βάρος ηλικιωμένων.
- Δήμος Αιγάλεω: Οργάνωσε ενημερωτικές ομιλίες στα ΚΑΠΗ για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ηλικιωμένων, καλύπτοντας τόσο τις τηλεφωνικές όσο και τις διαδικτυακές απάτες και τις περιπτώσεις προσποίησης συγγενών ή επαγγελματιών.
- Δήμος Δάφνης-Υμηττού: Εξέδωσε ειδική ενημέρωση προς τους δημότες για την αυξημένη εμφάνιση τηλεφωνικών απατών, καλώντας ιδιαίτερα τους συγγενείς να ενημερώνουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη των οικογενειών τους για τις συνήθεις μεθόδους εξαπάτησης.
- Δήμος Σάμης: Με ανακοίνωσή του προειδοποίησε τους κατοίκους για την αύξηση περιστατικών τηλεφωνικής απάτης στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι δράστες στοχεύουν κυρίως ηλικιωμένους χρησιμοποιώντας σενάρια όπως τροχαία ατυχήματα, επιδόματα και επιστροφές χρημάτων.
Η εξάπλωση αυτών των πρωτοβουλιών καταδεικνύει ότι η ενημέρωση αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο πρόληψης. Μέσα από τη συνεργασία δήμων, κοινωνικών δομών και Ελληνικής Αστυνομίας, δημιουργείται ένα ισχυρότερο δίκτυο προστασίας για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικό στόχο των οργανωμένων κυκλωμάτων τηλεφωνικής εξαπάτησης.
Καθώς οι τηλεφωνικές απάτες παρουσιάζουν συνεχή έξαρση, η πρόληψη αναδεικνύεται ως η πιο αποτελεσματική άμυνα. Οι δήμοι, αξιοποιώντας τις κοινωνικές τους δομές, τα ΚΑΠΗ και τα προγράμματα υποστήριξης ηλικιωμένων, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διάχυση της ενημέρωσης και στην προστασία των πολιτών.
Η εμπειρία του Δήμου Ελασσόνας δείχνει ότι τέτοιες συνεργασίες μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αποτελούν απλώς ενημερωτικές εκδηλώσεις, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις πρόληψης που μπορούν να αποτρέψουν οικονομικές απώλειες και να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας από ένα φαινόμενο που δυστυχώς εξελίσσεται συνεχώς.

