Τη διαδικασία προμήθειας των αναγκαίων βιβλίων για τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν σε τμήματα Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate – IB) των δημόσιων Γενικών Λυκείων καθορίζει νέα κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 5568/14.09.2026.
Η απόφαση 119536/Δ6 των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζει τόσο τη διαδικασία επιλογής και παραλαβής των βιβλίων όσο και τον τρόπο χρηματοδότησης της σχετικής δαπάνης, στην οποία εμπλέκονται οι σχολικές μονάδες, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι οικείοι Δήμοι.
Έως 169.400 ευρώ η συνολική πρόσθετη δαπάνη για το 2026
Σύμφωνα με την απόφαση, για το οικονομικό έτος 2026 προκαλείται πρόσθετη δαπάνη έως 169.400 ευρώ.
Η δαπάνη θα εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των οικείων Δήμων, ωστόσο θα καλυφθεί μέσω μεταφοράς πιστώσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, οι σχετικές πιστώσεις θα μεταφέρονται από τον ΑΛΕ 2310401004 της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες στη συνέχεια θα επιχορηγούν τους αντίστοιχους Δήμους.
Πώς θα επιλέγονται τα βιβλία
Για κάθε σχολική μονάδα στην οποία λειτουργεί τμήμα International Baccalaureate, ο διευθυντής ή η διευθύντρια του σχολείου, σε συνεργασία με τον συντονιστή του προγράμματος IB και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα συγκεκριμένα τμήματα, θα εισηγούνται στον Σύλλογο Διδασκόντων τα βιβλία που απαιτούνται για τη διδασκαλία.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων θα λαμβάνει την τελική απόφαση και θα συντάσσει σχετικό πρακτικό, στο οποίο θα αναφέρονται τα βιβλία που θα προμηθευτεί η σχολική μονάδα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Η επιλογή θα γίνεται με βάση τα μαθήματα που έχουν επιλέξει οι μαθητές, ενώ ως βασικό κριτήριο τίθενται οι παιδαγωγικές, διδακτικές και μαθησιακές ανάγκες του προγράμματος.
Η απόφαση επισημαίνει ακόμη ότι πρέπει να διασφαλίζεται η ευελιξία και η ελευθερία των εκπαιδευτικών ως προς την επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού.
Μία προμήθεια για τα δύο σχολικά έτη
Τα βιβλία θα προμηθεύονται μία φορά για κάθε μαθητή και η αγορά τους θα καλύπτει και τα δύο σχολικά έτη λειτουργίας του προγράμματος International Baccalaureate.
Τα βιβλία που χορηγούνται στους μαθητές δεν θα επιστρέφονται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν μία φορά τα βιβλία που κρίνονται απαραίτητα για τη διδασκαλία των μαθημάτων τους.
Ανώτατο όριο 550 ευρώ ανά μαθητή
Η κοινή υπουργική απόφαση καθορίζει συγκεκριμένα ανώτατα όρια δαπάνης.
Για κάθε μαθητή ή μαθήτρια, το συνολικό κόστος των βιβλίων για τα δύο σχολικά έτη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 550 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Για κάθε εκπαιδευτικό, η αντίστοιχη δαπάνη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 350 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Πώς θα γίνεται η παραγγελία
Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, σε συνεργασία με τον συντονιστή του IB και τους εκπαιδευτικούς, θα μπορούν να προχωρούν σε παραγγελίες βιβλίων από διαφορετικούς προμηθευτές.
Πριν όμως αποσταλεί οποιαδήποτε παραγγελία, ο διευθυντής του σχολείου θα πρέπει να έχει προϋπολογίσει το κόστος και να επικοινωνήσει με το οικονομικό τμήμα της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πιστώσεις, θα δίνει ή όχι τη συναίνεσή της για την προώθηση της παραγγελίας.
Στη συνέχεια, το κόστος θα γνωστοποιείται στον οικείο Δήμο, ώστε να εγγράφονται οι αντίστοιχες πιστώσεις εσόδων και εξόδων στον δημοτικό προϋπολογισμό και να εκδίδονται οι απαιτούμενες αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης.
Καμία οικονομική επιβάρυνση για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Ρητά προβλέπεται ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις αφορούν αποκλειστικά την αγορά των βιβλίων και ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση ούτε για τους μαθητές ούτε για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα International Baccalaureate.
Επιτροπή παραλαβής σε κάθε σχολείο
Σε κάθε σχολική μονάδα θα συγκροτείται τριμελής επιτροπή παράδοσης και παραλαβής από μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, μαζί με τους αναπληρωτές τους.
Κατά προτεραιότητα στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο πρόγραμμα IB.
Κατά την παραλαβή των βιβλίων θα συντάσσεται σχετικό πρακτικό, στο οποίο θα αναγράφονται υποχρεωτικά ο τίτλος και η ποσότητα των βιβλίων.
Τα δικαιολογητικά που θα καταλήγουν στους Δήμους
Οι προμηθευτές θα παραδίδουν μαζί με τα βιβλία και τα προβλεπόμενα παραστατικά.
Σε αυτά θα πρέπει να αναγράφονται, μεταξύ άλλων, ο οικείος Δήμος, η διεύθυνση, το ΑΦΜ και το ΚΕΦΟΔΕ, καθώς και η σχολική μονάδα για την οποία προορίζονται τα βιβλία, ο αριθμός τους και η τιμή μονάδας.
Μετά την παραλαβή, τα παραστατικά, το πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων και το πρακτικό της επιτροπής παραλαβής θα αποστέλλονται στον Δήμο και θα αποτελούν τα δικαιολογητικά για την εκκαθάριση, ενταλματοποίηση και πληρωμή της δαπάνης.
Με τη νέα διαδικασία καθορίζεται έτσι ένα συγκεκριμένο διοικητικό και οικονομικό πλαίσιο για την προμήθεια των βιβλίων του International Baccalaureate στα δημόσια ΓΕΛ, με τις σχολικές μονάδες να έχουν την ευθύνη της εκπαιδευτικής επιλογής και τους Δήμους να αναλαμβάνουν το σκέλος της δημοσιονομικής εγγραφής και της πληρωμής, με χρηματοδότηση που μεταφέρεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.

