Κι άλλα 11 εκ ευρώ για τα λύματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε νέα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανεπαρκή επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ζητώντας μάλιστα από το Δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμα με ένα κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 11.514.081 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 47. 462 ευρώ, έως ότου τηρηθούν οι υποχρεώσεις.

Τον Οκτώβριο του 2007, το Δικαστήριο είχε ήδη αποφανθεί ότι η Ελλάδα δεν τηρούσε την υποχρέωσή της όσον αφορά την ορθή επεξεργασία και διάθεση των αστικών λυμάτων, καθώς 23 οικισμοί σε ολόκληρη τη χώρα δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, έξι χρόνια μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, έξι οικισμοί δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με τα πρότυπα της Ε.Ε. Ειδικότερα, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, το 2007, σημειώθηκε σχετική πρόοδος και 17 από τους οικισμούς που δεν τηρούσαν τα πρότυπα συμμορφώθηκαν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στους υπόλοιπους έξι. Τα κατασκευαστικά έργα σε τρεις οικισμούς της Ανατολικής Αττικής, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από την 1η Απριλίου του 2014 στο Μαρκόπουλο, τα τέλη του 2015 στο Κορωπί και τα μέσα του 2017 στη Ν. Μάκρη.

‘Εχει αρχίσει η κατασκευή έργου στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, αλλά για δύο άλλους οικισμούς της Αττικής (Αρτέμιδα και Ραφήνα) δεν έχει ακόμα αποφασιστεί σε ποιον χώρο θα κατασκευαστούν οι σχετικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., τα εν λόγω έργα θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχουν ολοκληρωθεί το 2005.

«Έχοντας πλήρη συνείδηση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Επιτροπή πιστεύει ότι, αν δεν γίνουν τώρα οι επενδύσεις αυτές, θα υπάρξει υψηλότερο κόστος για την Ελλάδα στο μέλλον», όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΠΗΓΗ: Localit.gr