Καπνός οι κλήσεις

kapnisma

Με νέα εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί το ένστολο προσωπικό κάθε δημοτικής αστυνομίας να εντείνει τους ελέγχους που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην απαγόρευση του καπνίσματος. Και ήδη το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε μεγάλο κύμα εφόδων σε μαγαζιά και όγκο προστίμων των 1200 ευρώ. Είχαμε βέβαια και πολλές διαμαρτυρίες για διακρίσεις που έγιναν. Οπως είναι φυσικό αλλού έπεσε η πέλεκυς του νόμου και αλλού έγιναν τα στραβά μάτια. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα όπου κόπηκαν κλήσεις στα μαγαζιά κια δεν κόπηκαν αντίστοιχες κλήσεις σε καπνιστές.
Η εφαρμογή όμως των διατάξεων που αφορούν στην απαγόρευση του καπνίσματος σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι αποτελεί θέμα δημοσίου συμφέροντος η προστασία της δημόσιας υγείας. Οι μαγαζάτορες όμως της γειτονιάς μιλάνε για μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που ευνοούνται.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 3730/2008, όπως ισχύει, απαγορεύτηκε η
χρήση προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς δημόσιους, με εξαίρεση τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική, για τα οποία η απαγόρευση ισχύει από 1-6-2011.
Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του νόμου
3730/2008 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 17 του νόμου 3868/2010 “Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής του παρόντος, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων είναι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η δημοτική αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους”.
Ηδη όμως είχαμε πολλές διαμαρτυρίες ότι οι παραπάνω υπηρεσίες δεν κάνουν σωστά και κυρίως δίκαια την δουλειά τους.