Σγουρός πρέπει να εφαρμοστεί ο περιφεριεακός σχεδιασμός στα Σκουπίδια

sgouros_liakopoulos2

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ερωτώμενος από δημοσιογράφο για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα  της εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, δήλωσε:
«Όπως προβλέπει ο Καλλικράτης, μετά την 1η Ιουλίου η Αιρετή Περιφέρεια θα κληθεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» των σκουπιδιών.
Πρέπει να γίνει σαφές πως όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό της ώρας αλλά ούτε και ένα ευρώ  για χάσιμο.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, όπως έχω δηλώσει, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Το τονίζω: Αυστηρά μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζονται. Ο κίνδυνος που παραμονεύει είναι διπλός: Η Αττική θα πνιγεί στα σκουπίδια και τα χρήματα όχι μόνο δεν θα αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών αλλά θα χαθούν.
Να επικαιροποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Να αναπροσαρμοστεί με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Έτσι θα  γίνει ασφαλής και  φιλικός για το περιβάλλον και τους πολίτες.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, χρονική περίοδο για τους πολίτες, γίνεται επιτακτική ανάγκη η απόλυτη και ουσιαστική συνεργασία όσων εμπλέκονται σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα.
Σεβόμαστε τις αποφάσεις του οργανωμένου Κράτους, σεβόμαστε τον διάλογο.
Στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να τεθούν όλες οι προτάσεις και όλες οι προϋποθέσεις.
Ιδανική λύση είναι η φιλικότερη προς το περιβάλλον και η οικονομικότερη.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων πρέπει ασφαλώς να βασίζεται στην γνωστή ιεράρχηση.
Δηλαδή πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση – ανάκτηση – διάθεση.
Να δοθεί βάρος στη ενεργειακή αξιοποίηση.
Επιπλέον  υπάρχει ανάγκη αλλαγής στα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη.
Πιστεύουμε πως μόνο έτσι θα έχουμε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αυτό έχει ανάγκη η Αττική. Αυτό περιμένουν οι πολίτες της.
Αρκετά πια με τα λόγια, αρκετά πια με τον παραλογισμό και την αντίδραση, αρκετά με τις μολότοφ και την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης. Πρέπει να αποφευχθεί η σύγχυση που προκαλείται στους πολίτες από την υπέρ-πληροφόρηση που καταλήγει να γίνει παραπληροφόρηση.