Τεράστιο πρόβλημα με τις κατασχέσεις

dimarxeio_pallinis

Μέσα σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, η διάταξη του νόμου που επιτρέπει την κατάσχεση των λογαριασμών των δήμων εις χείρας τρίτων έρχεται να τινάξει στην κυριολεξία τα ταμεία στον αέρα. Υπάρχουν οι δίκαιες υποθέσεις όπου προμηθευτές και εργολάβοι έχουν πέσει στην κυριολεξία θύματα ασυνάπειας δημοτικών αρχών οι οποίες έχουν κάνει έργα και κάνουν τα κορόιδα, αλλά υπάρχουν και οι υποθέσεις όπου πραγματικά η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν καλλικρατικοί δήμοι οι οποίοι κληρονόμησαν τις σπάταλες πολιτικές του παρελθόντος από τους πρώην δήμους που συνενώθηκαν. Αν και βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρεή τους οι λογαριασμοί τους μπλοκάρονται και ακινητοποιούνται. Πρώτη το χορό έσυρε στην υπόθεση η ΕΥΔΑΠ η οποία ξαφνικά και απροειδοποίητα κατάσχεσε λογαριασμούς δύο και τριών εκατομμυρίων που μεταφέρονταν από το 2.000. Η ΕΥΔΑΠ είχε συνηθίσει τους δήμους να μην πληρώνουν επί χρόνια και δεκαετίας. Ξαφνικά ανάγκασε τους δήμους να πληρώσουν άμεσα τους λογαριασμούς τους αδειάζοντας στην κυριολεξία τα ταμεία και από λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συμβασιοποιημένων έργων.
Οι ΕΥΔΑ αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα πανελλαδικά καθώς τα χρεή των πρώην δήμων έχουν μεταφερθεί στους καλλικρατικούς.
Ακραίο παράδειγμα και αυτό της Παλληνης όπου κατασχέθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ από κατασκευαστική εταιρεία για απαλλοτρίωση του 2001 που τελικά δεν έχει γίνει. Εκεί μιλάμε για την απόλυτη τρέλα. Η εταιρεία δεν θέλει το οικόπεδο πίσω το οποίο είναι δασική έκταση και κατόρθωσε στο δικαστήριο να βγάλει τιμή μονάδος και έτσι να προχωρήσει στην κατάσχεση. Ο Δήμος προσέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα το οποίο κέρδισε, όμως τα λεφτά είναι μπλοκαρισμένα αν και είναι δεσμευμένα εήδη σε συμβασιοποιημένα έργα. Ετσι ο Δήμος Παλλήνης που θεωρείται από τους πιο εύρωστους της Ελλάδας με ταμειακά αποθέματα της τάξεως των 6 εκατομμυρίων ευρώ θα αναγκαστεί να προσφύγει στον δανεισμό για να λειτουργήσει.
Το Υπουργείο προβληματίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει θέσει η ΚΕΔΕ, όμως από τη άλλη έχει προγραμματίσει ένα κονδύλι 800 εκατομμυρίων ευρώ με το νέο δανεισμό που περιμένει από την τρόικα για να υποχρεώσει τους δήμους να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές και να  κινηθεί η οικονομία.
Σε πολλές όμως περιπτώσεις αυτά τα λεφτά θα πάνε σε απαιτητές που δεν δικαιούνται να τα πάρουν ενώ χρεώνουν με υπέρογκα επιτόκια τους δήμους.