Αποχωρεί από τον ΕΔΣΝΑ η Αθήνα

Σοκ με ευρύτερους αποδέκτες προκάλεσε η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου της Αθήνας κ. Βαρελά ο οποίος ανακοίνωσε την θέση του Δήμου Αθήνας να διαχειριστεί μόνος του τα απορρίμματα που παράγει.
Χαρακτηριστικά ο κ. Βαρελάς είπε ότι η δήμος της Αθηνας έχει δώσει από το 2001 μέχρι σήμερα 200 εκατομμύρια στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, ενώ θα μπορούσε με τα ίδια λεφτά να έχει φτιάξει δικό του εργοστάσιο.
Ομως ακόμη μεγαλύτερο σοκ προκάλεσε στο ακροατήριο όταν ανακοίνωσε ότι η Αθήνα ήδη έχει αρχίσει και βγάζει λεφτά από τα σκουπίδια.
Το 2012 εισέπραξε 88.000 ευρώ από το ανακυκλώσιμο χαρτί, ενώ έχει επεκτείνει την ανακύκλωση και την πώληση μετάλλων, ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών, εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων και παλετών.
Ετσι έχει προχωρήσει η διαδικασία δημιουργίας μια μονάδας που την ονομάζουν «διαχείρισης εμπορεύσιμων υλικών» και στην οποία θα καταλήγουν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά προς αξιοποίηση.
Η θέση της Αθήνας είπε χαρακτηριστικά είναι να διαχειριστεί μόνη της απορρίμματα μέχρι να αλλάξει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.