Δεν μπόρεσε να πείσει η Περιφέρεια για τα απορρίματα

Οχι μόνο δεν μπόρεσε να πείσει, αλλά έβαλε και σε τεράστιες υποψίες στο κοινό, για μια φορά ακόμη η Περιφέρεια Αττικής μέσω του εκπροσώπου της κ. Οικονομόπουλου που δεν απάντησε τελικά σε καίρια ερωτήματα στην συζήτηση που διοργανώθηκε από την παράταξη Κοινωνία Δημοτών στο δημαρχείο Παπάγου Χολαργού.
Απαντώντας ο κ. Οικονομόπουλος στα ερωτήματα
α) γιατί επιλέγουμε μια τεράστια επένδυση που θα φτάσει στα 1,1 δις αφού η δουλειά μπορεί να γίνει με πολύ καλύτερο και περιβαλλοντικό τρόπο με λιγότερα από 200 εκατομμύρια;
β) Γιατί δεν συνυπολογίζεται στην επένδυση η ανακύκλωση που μπορεί από το 5% που βρίσκεται σήμερα με πολύ λίγη προσπάθεια να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα;
γ) Γιατί υπολογίζουμε 1,3 εκ τόνους απορριμμάτων αφού τελικά θα παράγουμε 700.000;
δ) Γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το υπόλειμμα της επεξεργασίας RDF κλπ που θα φτάσει τους 600.000 τόνους;
ε) Γιατί ο σχεδιασμός βασίζεται σε στοιχεία της δεκαετίας πριν το 2003, ενώ σήμερα δέκα χρόνια μετά όλα έχουν αλλάξει;
Ο κ. Οικονομόπουλος στο πρώτο μέρος της ομιλίας του έκανε μια περιγραφή του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής που προσπαθούν να τον υλοποιήσουν από το 2003. Εβαλε όπως πάντα το μικρό χρόνο που υπάρχει και τα πρόστιμα που θα πληρώσει η Ελλάδα αν δεν κάνει κάτι. Είπε για τα τέσσερα εργοστάσια που κατασκευάζονται και για την νομιμότητά τους. Επί της ουσίας δεν έθιξε κανένα από τα ζητήματα που έχουν βάλει όλοι σχεδόν οι συνομιλητές της υπόθεσης στην δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται εδώ και τρία χρόνια.
Εντπωσιακή όμως ήταν η στάση του μετά τον πρώτο κύκλο ομιλιών όπου οι υπόλοιπι ομιλητές του έβαλαν με πολύ σαφή τρόπο τα παραπάνω ερωτήματα. Ο κ. Οικονομόπουλος αρκέστηκε στο να πει ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις, και ότι την επένδυση την ενέκρινε η αρμόδια Ευρωπαική Επιτροπή και ότι δεν μπορούμε να βασίσουμε σε πρόσευχες για την ανακύκλωση.

Πραγματικά σοκαριστική ήταν η έκβαση της συζήτησης που διοργανώθηκε από την Κοινωνία Δημοτών και στην οποία Συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κ. Οικονομόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Κιρκίτσος, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Αθήνας κ. Βαρελάς, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Παπάγου Χολαργού κ. Αυγουστάκης και ο μηχανικός σε θέματα απορριμμάτων κ. Κρομύδας.
Ο κ. Οικονομόποουλος περιέγραψε τον Περιφερεικό Σχεδιασμό της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια στο θέμα των απορριμμάτων όπου προβλέπεται να δημιουργηθούν 4 μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Εδώ και τρία χρόνια περίπου έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα πρώτον διότι έχει επιλεγεί η διαδικασία της σύμπραξης με ιδιώτες και δεύτερον διότι η διαδικασία ανάθεσης που ακολουθείται είναι μια νέα μέθοδος Ανταγωνιστικού Διαλόγου όπως λέγεται η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε προσφορές για την μέθοδο διαχείρισης, ούτε οικονομική προσφορά από τους διαγωνιζόμενους αλλά αυτή καθορίζεται μετά κα αφού επιλεγούν οι ανάδοχοι.
Αυτή όλη η κατάσταση έχει βάλει σε μεγάλες υποψίες όσους παρακολουθούν την ιστορία που έχει ξεκινήσει από το 2003 περίπου ειδικά διότι στους διαγωνισμούς συμμετέχουν και εκδοτικά συμφέροντα.

Στην παρέμβαση του λοιπόν ο κ. Κιρκίτσος πρόεδρος της Εληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης έκανε μια απλή αριθμητική. Φέτος είπε η παραγωγή απορριμμάτων θα είναι γύρω στους 2 εκατομμύρια τόνους. Από αυτά 300.000 τόνοι πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Υπάρχει ήδη το ΕΜΑΚ που είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο Μηχανικής Επεξεργασίας στον πλανήτη, το οποίο είναι δυναμικότητας 400.000 τόνους. Αρα από τους δύο τόνους μένουν 1,3 εκ τόνοι. Μα τα τέσσερα εργοστάσια που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή έχουν δυναμικότητα 1,35 εκ τόνους άρα δεν έχουμε σκουπίδια ούτε για τα 4 εργοστάσια που σχεδιάζουμε επεσήμανε ο κ. Κιρκίτης. Επιπλέον σχεδιάζονται και τρία μικρά εργοστάσια κομποστοποίησης 160.000 τόνων. Και σήμερα έχουμε ανακύκλωση μόνο στο επίπεδο του 5,5% των απορριμμάτων, ενώ υπάρχουν τεράστια περιθώρια μέχρι το 50% που επιτυγχάνουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αρα είπε ο κ. Κιρκίτσος, τί τα χρειαζόμαστε όλα αυτά;
Επίσης λόγω της κρίσης πέρσι είχαμε μείωση των σκουπιδιών 14% και φέτος αναμένεται άλλη μία πτώση της τάξεως του10%. Αρα οι ανάγκες μας τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία θα μειωθούν κι άλλο.

Ο κ. Κιρκίτσος όμως έβαλε και μια ακόμη διάσταση. Από τη επεξεργασία θα παράγονται 600.000 τόνοι υπολείμματα προς καύση κάθε χρόνο. Ο περιφερειακός σχεδιασμός που έγινε το 2003 δεν περιλαμβάνει τίποτα για αυτήν την διαδικασία η οποία θα χρειαστεί κι άλλες εγκαταστάσεις και υποδομές και με συνολικό κόστος 1,1 δις.  Ο κ. Κιρκίτσης επεσήμανε ότι η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει προτείνει πολύ μικρότερης δυναμικότητας εργοστάσια και ένα αποκεντρωμένο σύστημα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών που θα στοιχήσει λιγότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ και επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ατιτικής δεν έχει συμπεριλάβει στην πρόβλεψή της τους 600.000 τόνους ετησίως υπολειμμάτων μετά την μηχανική επεξεργασία την οποία θα πρέπει να την πηγαίνει σε άλλη μονάδα καύσης και η οποία υπολογίζεται να έχει ετήσιο κόστος λειτουργίας 250 εκ ευρώ.
Τέλος ο κ. Κιρκίτσης επεσήμανε ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που έγινε το 2003 δεν περιλαμβάνει τους όρους που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την οδηγία του 2008 και προβλέπει ανακύκλωση κατά 50%.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός τόσο στον κ. Κιρκίτση, όσο και στους υπόλοιπους ομιλητές που υποστήριξαν τις ίδιες απόψεις και έκαναν τις ίδιες προβλέψεις και αναλύσεις, δεν μπόρεσε να απαντήσει ο κ. Οικονομόπουλος.