Αγριος πόλεμος Πατούλη – Υπουργείου

Με πρωτοφανή επιχειρηματολογία ξεκίνησε ο «διάλογος» ΚΕΔΕ – Υπουργείου Εσωτερικών για την Αναθεώρηση Πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κορυφαίο στοιχείο η ανακοίνωση του κ. Πατούλη στην οποία αναφέρει «Στην «οικογένεια» της Αυτοδιοίκησης δεν κυκλοφορούν ούτε «μπαχαλάκηδες», ούτε  «κουκουλοφόροι» παραπέμποντας σε μια παλιά σύλληψη του γιού του Υπουργού κ. Σκουρλέτη. Αφορμή για αυτήν την “κάτω από τη μέση” δήλωση του κ. Πατούλη ήταν η έκφραση “αγάς” και “πασάς στα Γιάννενα που χρησιμοποίησε στην συνέντευξη τύπου ο Υπουργός παρουσιάζοντας το πορισμα της επιτροπής για την Αναθεώρηση.
Ο Υπουργός μιλώντας για το θέμα των αρμοδιοτήτων και συγκεκριμένα για τις περιφερειακές στρατηγικές ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Τεράστιο είναι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Θεωρώ ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την παλιά αντίληψη που ήθελε το κράτος αφέντη ουσιαστικά να ελέγχει τα πάντα. Κατ’ όνομα αυτό μπορεί να επιχειρήθηκε με τον “Καλλικράτη”. Υπήρξαν βέβαια οι διορισμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες ουσιαστικά φρέναραν αυτό που ονομάζαμε παλιά αρμοδιότητες οι οποίες έπρεπε να περάσουν στον Α’ και στο Β’ βαθμό. Αλλά, από την άλλη δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε και μια αφελή ρητορική, που λέει ότι «ο καθένας αποφασίζει για τον τόπο του». Τι σημαίνει αυτό; Στα πλαίσια της νομιμότητας, στα πλαίσια του Συντάγματος, στα πλαίσια της ευθύνης της πολιτείας που διαμορφώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία, την χωροταξική πολιτική. Δεν είναι δηλαδή κανένας αγάς στον τόπο του, δεν είναι «Πασάς στα Γιάννενα» ο κάθε Δήμαρχος. Πρέπει όμως να έχει τον πρώτο ρόλο στο επίπεδο των δικών του αρμοδιοτήτων και να είναι σαφές πως αυτές δεν θα επικαλύπτονται με το Β» βαθμό ή δεν θα στραγγαλίζεται η δική του δραστηριότητα από την κεντρική εξουσία.”
Ο ΓΓ Εσωτερικών κ. Πουλάκης απάντησε στο facebook:
“Ως εδώ και μη παρέκει. Ο κ. Πατούλης μπέρδεψε το θεσμικό του ρόλο και την πολιτική αντιπαράθεση με τις χειρότερες καφενειακές προσεγγίσεις. Και, το χειρότερο, με τα χυδαία υπονοούμενα που επιστρατεύει, παρασέρνει στον προσωπικό του κατήφορο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Οι αιρετοί που, ανεξαρτήτως άποψης, δεν συμμερίζονται τις πρακτικές του, οφείλουν να πάρουν θέση απέναντι στην αθλιότητα.”

Την ίδια ώρα της συνέντευξης ο κ. Πατούλης συναντιότανε με τον τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ  Μ. Βορίδη ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Μετά τη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Κυβέρνηση οργανώνει και τρίτη απόπειρα κομματικής άλωσης αυτή τη φορά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απλή αναλογική, αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους, άτυπα λαϊκά συμβούλια και κομισάριοι Γραμματείς στους Δήμους, συνθέτουν το σκηνικό διάλυσης και χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης, με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες.
Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην υιοθετηθούν τέτοιου είδους ρυθμίσεις».