Εγκύκλιος: 700άρια τα εκλογικά τμήματα

Εγκύκλιο απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στον Περιφερειάρχη Αττικής με θέμα: Εκλογικοί κατάλογοι, καθορισμός εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας για τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του π.δ.26/2012, τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας ορίζονται με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, με την οποία γίνεται η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα.
Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 55 του π.δ. 26/2012, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση με το άρθρο 65 του ν.5102/2024 «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις» (Α΄55), ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων του Αντιπεριφερειάρχη για τον ορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) ημέρες, το αργότερο μετά από την ημέρα ανακήρυξης των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο δηλ. μέχρι 19 Μαΐου 2024.
Επισημαίνεται ότι, η ανωτέρω προθεσμία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να
εξαντληθεί.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης της ανωτέρω απόφασης, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών θα σας αποστείλει πρόταση για τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων στην περιοχή ευθύνης σας. Σκοπός είναι η διευκόλυνση του έργου σας, ώστε να εκτυπώνονται οι εκλογικοί κατάλογοι ανά εκλογικό τμήμα και να μην απαιτείται οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία τους εκ μέρους σας.

Στην απόφαση καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας θα μνημονεύονται απαραίτητα
 η ονομασία κάθε εκλογικού τμήματος
 η έδρα κάθε εκλογικού τμήματος
 το κατάστημα ψηφοφορίας
 τα αλφαβητικά στοιχεία των εκλογέων (βασικών, ετεροδημοτών και πολιτών κρατών
μελών της Ε.Ε.) που θα υπαχθούν στο εκλογικό τμήμα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η αρίθμηση πρέπει να είναι συνεχής από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο εκλογικό τμήμα για κάθε Εκλογική Περιφέρεια του Νομού σας. Δηλαδή, αν σε κάποια εκλογική περιφέρεια συσταθούν συνολικά για όλους τους δήμους του διακόσια (200) εκλογικά τμήματα, ο αύξων αριθμός αυτών αρχίζει από το ένα (1) και τελειώνει στο διακόσια (200).

Τέλος, η ίδια απόφαση πρέπει να γνωστοποιηθεί με προκήρυξή σας στους δήμους της περιφέρειας του νομού σας, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 3η Ιουνίου 2024, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 55 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57).

Ως προς τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
α) Σε κάθε ένα εκλογικό τμήμα θα ενταχθούν για να ψηφίσουν μέχρι επτακόσιοι (700) εκλογείς εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μη συμπεριλαμβανομένων στον αριθμό αυτό των ετεροδημοτών, των κοινοτικών εκλογέων και των εκλογέων του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012 (στρατιωτικών, κλπ.), οι οποίοι θα κατανεμηθούν συμμετρικά σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου.
Εξαίρεση αποτελούν τα τμήματα των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου η κατανομή των ετεροδημοτών, λόγω του μεγάλου πλήθους τους, συμπεριλαμβάνεται στο αρχικό πλήθος (700).

Αν μετά την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα παραμείνει μικρό υπόλοιπο εκλογέων που δεν θα δικαιολογεί τη σύσταση και άλλου εκλογικού τμήματος και κρίνετε ότι δεν θα επιφέρει δυσχέρειες και καθυστέρηση στην έγκαιρη περάτωση της ψηφοφορίας, μπορείτε να υπερβείτε τον αριθμό των επτακοσίων (700) εκλογέων.

Σε όσους δήμους εδρεύουν κέντρα μεγάλων στρατιωτικών μονάδων, στα οποία υπηρετεί μεγάλος αριθμός στρατιωτικών, παρακαλούμε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε στα εκλογικά τμήματα αυτών να ψηφίζουν και πολίτες εκλογείς σε ανάλογο αριθμό και κατά τα ανωτέρω οριζόμενα

Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο