2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καραγκιόζη στη Νέα Ιωνία

Τη Δευτέρα στις 12/6/2017 στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε από το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, το Δήμο Νέας Ιωνίας και τον Οργανισμό Πολιτισμού Άθλησης & Νεολαίας του Δήμου Νέας Ιωνίας, η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου σχετικά με το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών (Π.Σ.Θ.Σ.) με γενικό τίτλο: «Ένα σπίτι για τον Καραγκιόζη – Αναγκαιότητα διάσωσης και διάδοσης της πολύπλευρης παραδοσιακής τέχνης του Ελληνικού Καραγκιόζη» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας και το 6ο φεστιβάλ Καραγκιόζη Νέας Ιωνίας.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν κατ’ αλφαβητική σειρά οι ομιλητές που θα συμμετάσχουν στο  συνέδριο (αξιόλογοι πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών και πολλοί άλλοι) καθώς και ο τίτλος της ομιλίας τους ως εξής:  
– Αγραφιώτης Θωμάς, Καραγκιοζοπαίχτης – Δάσκαλος – Ερευνητής Θεάτρου Σκιών, «Δέκα χρόνια Εφημερίδας “Ο Καραγκιόζης μας”»
– Αλιμπέρτης Άγγελος, Καραγκιοζοπαίκτης – Αγιογράφος,  Καλ/κός Διευθυντής Εθνικής Σκηνής Θεάτρου Σκιών του Π.Σ.Θ.Σ., “Ο Καραγκιόζης μας και οι Ήρωες της Ρωμιοσύνης”
– Γεωργουσόπουλος Κώστας, Συγγραφέας – Κριτικός, “Καραγκιόζης και θέατρο – Οι ρίζες”
– Ιωαννίδης Γιάννης, Δρ. Πολιτ/κής Διαχ/σης,  Δ/ντης Πολ/σμου Ο.Τ.Α , “Προφορικός Πολιτισμός και Θέατρο Σκιών”
– Καζάκος Κώστας, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός -Καλ/κός Δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, “Ο ρόλος του Καραγκιόζη στον λαϊκό μας πολιτισμό”
– Καπετανίδης  Πάνος, Καραγκιοζοπαίχτης – Πρόεδρος Πανελ. Σωματείου Θεάτρου Σκιών, «Το 2ο Συνέδριο – Ένα σπίτι για τον Καραγκιόζη»
– Κοτσορές Σωκράτης, Καραγκιοζοπαίχτης Β’ Αντιπρόεδρος Π.Σ.Θ.Σ. , «Οι ληστρικές παραστάσεις στο θέατρο σκιών»
– Κούζης Αναστάσιος (Κούζαρος), Καραγκιοζοπαίχτης – Φιλόλογος, “Ο Καραγκιόζης στη Νέα Ιωνία,  1933 – 1972”
– Κουτσουμπλής  Κωνσταντίνος, Καραγκιοζοπαίκτης – Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, “Ελληνικό Θέατρο Σκιών,  Διάσωση ή Διάδοση; Ένα Σπίτι για τον Καραγκιόζη,  Εφικτό ή Ουτοπία;”
– Μαρκόπουλος Στάθης, Μαριονετίστας Εκπρόσωπος του Ελ. Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου UNIMA-ΕΛΛΑΣ, «Οι λαϊκές κουκλοθεατρικές παραδόσεις και η σημερινή τους δυναμική”
– Μαρωνίτης Γιάννης, Πρόεδρος Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, “Ανάδειξη της τέχνης ως πολιτιστική & άϋλη κληρονομιά”
– Μελά Εύα, Πρόεδρος Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, “Γιατί Καραγκιόζης Σήμερα;”
– Μελίδη Ελένη, Διευθύντρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης – Αρχαιολόγος-ιστορικός, “Από τον Μπερντέ στην Προθήκη: Η μετεξέλιξη ενός Εργαλείου Ψυχαγωγίας σε Μουσειακό Έκθεμα” “
– Παπαγεωργίου Ελένη, Ποιήτρια – Ζωγράφος, “Ο Καραγκιόζης στην Παράδοσή μας”
– Παπανδρέα Σωτηρία, Νηπιαγωγός, “Ο Καραγκιόζης Μέσα από τα Μάτια των Παιδιών”Σκλάβος Πωλ,  Σκηνοθέτης – Κινηματογραφιστής,  “Σινεμά και Καραγκιόζης”
– Σπαθάρη Μένια, Κόρη Ευγένιου Σπαθάρη – Διευθύντρια μουσείων Δήμου Αμαρουσίου, “Το όνειρο του Καραγκιόζη”
– Φανάρας Δημήτρης, Ερευνητής, “Καραγκιόζης και δημόσια προϊόντα”
– Φιλελές Δημήτρης, Δάσκαλος-Δ/ντης 2ου Δημ. Σχολείου Ταύρου, Η   παιδαγωγική λειτουργία του Καραγκιόζη στο Δημοτικό Σχολείο
– Χατζάκης Μιχάλης, Δρ. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου,  “Η ποιητική διάσταση του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών”
– Χατζής Γιάννης, Καραγκιοζοπαίχτης – Ερευνητής Θεάτρου Σκιών, “Δικαίωμα στο όνειρο”
– Ψυχραιμίας Κώστας, Συγγραφέας, «Παυσίλυπα θεατρίσματα του 19ου αιώνα». Η κάθε ομιλία θα έχει διάρκεια 10’λεπτών και στο τέλος των ομιλιών μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις από το κοινό διάρκειας 3’ λεπτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο, θα λειτουργήσει έκθεση με σπάνιο υλικό από φιγούρες, σκηνικά και εργαλεία, που έχει στην κατοχή του το Π.Σ.Θ.Σ. Έναρξη συνεδρίου και εγκαίνια έκθεσης στις 10:00 π.μ. (Στη 13:00 θα πραγματοποιηθεί διάλλειμα και θα προσφερθεί μπουφές). Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι και το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 (παράλληλα με το Φεστιβάλ).
Το ποιοτικά αναβαθμισμένο «6ο Φεστιβάλ Καραγκιόζη Νέας Ιωνίας» θα είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο καραγκιοζοπαίχτη Δημήτρη Μόλλα (σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Νέας Ιωνίας και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας), θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου μέχρι το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 (στο γηπεδάκι της πλατείας Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον ΗΣΑΠ) με είσοδο ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Ώρα έναρξης 8:45 μ.μ. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παραμείνει ανοικτή και η έκθεση με το σπάνιο υλικό από φιγούρες, σκηνικά και εργαλεία καθημερινά από τις 8:00-10:00 μ.μ. μέχρι και το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 (στο Συνεδριακό Κέντρο Δ. Ν. Ιωνίας).
Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Π.Σ.Θ.Σ. και το «6ο Φεστιβάλ Καραγκιόζη Νέας Ιωνίας» τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού με χορηγική υποστήριξη επικοινωνίας:  ΕΡΤ, 2ο Πρόγραμμα 103,7 FM και Επικοινωνία 94 FM.