Συνέδριο στην Ηλιούπολη για την Κλιματική Αλλαγή

Τεράστιας εμβέλειας Συνέδριο διοργάνωσαν ο Δήμος Ηλιούπολης, ο ΣΠΑΥ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με θέμα την Κλιματική Αλλάγη με την συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Δημαρά, και δεκάδων κορυφαίων επιστημόνων.
Το Συνέδριο περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και πτυχών πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής με διάχυτη την πεποίθηση ότι τα δύσκολα βρίσκονται προς των πυλών και πολύ γρήγορα θα αναγκαστούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Ολοι οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι μελέτες δείχνουν ένα εγγύς μέλλον που θα επηρεάσει άμεσα εκτός από την υγεία και την οικονομία, την παραγωγή, την κοινωνική συνοχή και τομείς όπως την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό.

Τα ταυτόχρονα σημείωσαν ότι δεν έχει διαμορφωθεί η ανάλογη συνείδηση τόσο από την κοινωνία όσο και από τις πολιτικές διοικήσεις έτσι ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που χρειάζονται εξειδίκευση και σε τοπικό επίπεδο.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασόπουλος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Ηλιούπολη για να διαμορφώσει όρους Βιώσιμης Πόλης ξεκινώντας από τα πεζοδρόμια και την ανακύκλωση, το φωτισμό LED, την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων μέχρι τον βιολογικό καθαρισμό νερού και την τεράστια καλλιέργεια φυτών και τις μαζικές δενδροφυτεύσεις.
Τόνισε όμως ότι για την Ηλιούπολη και ευρύτερα την Αττική, μείζονος σημασίας έργο είναι η κατασκευή της υπόγειας σήραγγας που θα συνδέει την Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με την Λ. Βουλιαγμένης καθώς αυτή εκτός του ότι θα αλλάξει ριζικά την φυσιογνωμία του αστικού ιστού της Ηλιούπολης θα συμβάλει δραστικά στην μείωση των καυσαερίων και την εκπομπή αερίων στη ατμόσφαιρα της Αττικής ειδικά με την έναρξη της λειτουργίας της επένδυσης του Ελληνικού.
Οπως αναφέρθηκε η συνεχής χωρίς στάσεις και αυξομειώσεις της ταχύτητας των αυτοκινήτων που θα εξασφαλίσει η Υπόγεια Σήραγγα μπορεί να μειώσει μέχρι και 90% την εκπομπή καυσαερίων από τα αυτοκίνητα που θα ξεπερνάει τις 50.000 ημερησίως.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου και με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, το ΓΕΩΤΕΕ διοργάνωσε Βιωματικό εκπαιδευτικό Σεμινάριο σε μαθητές Γυμνασίου.

Να σημειώσουμε τέλος ότι όπως προβλέπεται Μέχρι το 2100, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα θα έχουν ένα κόστος που θα ξεπερνά τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι δύο φορές περισσότερο από το χρέος της χώρας μας.