Ενίσχυση της Πράσινης Οικονομίας ζητάει η Επιτροπή των Περιφερειών

4 December 2019, Bilateral meeting between CoR President, Karl-Heinz Lambertz and Isabel DÌaz Ayuso, President of the Community of MadridrBelgium - Brussels - December 2019 r© European Union / John ThysrrIsabel DÕAZ AYUSO, President of the Community of MadridrrKarl-Heinz LAMBERTZ, President of the European Committee of the RegionsrrMartina GRECH, Elected Councillor, Qormi (Malta)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) διατύπωσε τα αιτήματά της για European Green Deal, τo οποίo πιστεύει ότι πρέπει να υλοποιηθεί για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Από την ενέργεια έως την κινητικότητα, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα, την ψηφιοποίηση και την κυκλική οικονομία η ΕτΠ υποστηρίζει ότι Green Deal απαιτεί ένα σαφές σχέδιο δράσης με μετρήσιμους στόχους, στοχοθετημένες δράσεις και κατάλληλη χρηματοδότηση, επεξεργασμένες από κοινού με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές – προκειμένου η Ευρώπη να ανταποκριθεί στην “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” για το κλίμα.

Σε μια συζήτηση με τον κ. Frans Timmermans, τον νεοδιορισθέντα εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το European Green Deal, η ΕτΠ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 1,5 ° C, θεσπίζοντας μια φιλόδοξη νομοθετική και χρηματοδοτική δέσμη μέτρων που θα υποστηρίζει όλες τις περιφέρειες και τους δήμους που θα μπουν στην διαδικασία της μετάβασης, θέτοντας την αειφορία στο επίκεντρο όλων των πολιτικών τους. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες λίγο πριν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που στις 11 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει τα σχέδια της για του Green Deal. Η ΕτΠ καλεί την Ε.Ε. να κατοχυρώσει στο νόμο τη δέσμευση για την ουδετερότητα στις εκπομπές άνθρακα έως το 2050, αναβαθμίζοντας τους ενεργειακούς, κλιματικούς και περιβαλλοντικούς της στόχους και προσφέροντας επαρκή χρηματοδότηση για την υποστήριξη των περιφερειών και των δήμων.

Ο κ. Karl-Heinz Lambertz, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, δήλωσε: “Δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στην έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη να είναι αξιόπιστη, να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να προσφέρει μια σαφή πορεία προς την ουδετερότητα εκπομπών τον άνθρακα μέχρι το 2050. Η ΕΕ πρέπει να κάνει πράσινες όλες τις πολιτικές της και τις επενδύσεις της, διασφαλίζοντας μια δίκαιη μετάβαση που θα υποστηρίζει κάθε περιφέρεια και δήμο. Οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις πρέπει να αποτελούν πλήρως ανεπτυγμένους εταίρους και να υποστηρίζονται από ουσιαστικές επενδύσεις. Οι τρέχουσες προτάσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στην πολιτική συνοχής, θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες των περιφερειών και των πόλεων για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα. Ο χρόνος τελειώνει, δεν πρέπει να τον σπαταλήσουμε και πρέπει να δράσουμε μαζί. Αν η πράσινη μετάβαση δεν ξεκινήσει από τους δήμους και τις περιφέρειές, δεν θα γίνει πουθενά. “

Ο κ. Frans Timmermans, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποίησε για την αδράνεια και δήλωσε: «Όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης θα πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους εάν θέλουμε να επιτύχουμε τη διαμόρφωση του συλλογικού μας μέλλοντος: αυτό δεν είναι κάτι που οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν μόνες τους. Οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στον θεμελιώδη μετασχηματισμό που πρέπει να οδηγήσει η Πράσινη Συμφωνία: από τις εκπομπές αερίων έως την προστασία της βιοποικιλότητας, από την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, έως την οικοδόμηση των πόλεων μας και την αναδάσωση. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους του Green Deal χωρίς τοπικές και περιφερειακές αρχές. “

Νέοι εκλεγμένοι αιρετοί διατύπωσαν τις δικές τους απαιτήσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, μια ομάδα νέων εκλεγμένων πολιτικών παρουσίασε τα αιτήματά τους για την Ευρώπη στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Timmermans και στον Πρόεδρο Lambertz. Μία εκπρόσωπος του προγράμματος ‘Young Elected Politician (YEPs) United 4 Climate’ η Marina Grech, δημοτική σύμβουλος στο Qormi της Μάλτας, δήλωσε: «Εμείς, νέοι αιρετοί, εργαζόμαστε σκληρά στις τοπικές μας κοινότητες για να φτιάξουμε ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Ενωμένοι, προχωράμε μαζί ανεξαρτήτως κομμάτων και χωρών. Αν εγώ, που είμαι 19 ετών, μπορώ να αναλάβω δράση και μπορώ να σταθώ εδώ σήμερα για να κάνω τη φωνή μας να ακουστεί, μπορείτε και εσείς.

Η ΕτΠ θα είναι παρούσα στην COP25 στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα για να προωθήσει τον ρόλο των πόλεων και των περιοχών στην επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα.
Η ΕτΠ στην σελίδα της παρουσιάζει πληθώρα πρωτοβουλιών των δήμων της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Πράσινη Συμφωνία σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές: Βασικές επιδιώξεις

Αύξηση των στόχων και φιλοδοξιών της ΕΕ

Περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5 ° C, νομική δέσμευση για την ουδετερότητα άνθρακα στην ΕΕ μέχρι το 2050 και αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55%, στόχο ενεργειακής απόδοσης έως 40% και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 40% έως το 2030.

2030 στόχοι αποβλήτων: ανακύκλωση αστικών αποβλήτων στο 70%, μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 50% και υγειονομική ταφή κατ ‘ανώτατο όριο 5%.

Κύρια αρχή βιωσιμότητας η συνεργασία με τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις

Σαφές σχέδιο: Πρόγραμμα πράσινης διαπραγμάτευσης με μετρήσιμους στόχους και στοχοθετημένες δράσεις και χρηματοδότηση, προετοιμασμένες από κοινού με τις πόλεις και τις περιφέρειες στο πλαίσιο της εφαρμογής των SDG των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόοδος θα πρέπει να παρακολουθείται μέσω της διαδικασίας της Ένωσης της Ένωσης.

Εκκίνηση πολυεπίπεδων διαλόγων για το κλίμα και την ενέργεια: Συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, καταγράφοντας τις τοπικές και περιφερειακές καθορισμένες συνεισφορές.

Νέο φόρουμ πράσινης διαπραγμάτευσης: Η ΕτΠ θα ξεκινήσει ένα φόρουμ των τοπικών και περιφερειακών αρχών που θα συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη για την αναθεώρηση της εφαρμογής της πράσινης συμφωνίας.

Αειφόρος ανάπτυξη της ΕΕ: Η αειφορία ενσωματώνεται σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, τις μακροοικονομικές προτεραιότητες και τα χρηματοδοτικά μέσα, το ευρωπαϊκό εξάμηνο και τους προϋπολογισμούς της ΕΕ μετά το 2020.

Εμπόριο: Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ αξιολογούνται σε σχέση με το στόχο της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και την αειφορία.

Αειφόρος γεωργία: ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και στους δύο πυλώνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Κινητικότητα: Μέτρα της ΕΕ για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης των φορολογικών ρυθμίσεων για ορισμένα καύσιμα.

Περιβαλλοντική μετάβαση: Πρόσκληση για ένα 8ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον που να ευθυγραμμίζεται με την Πράσινη Συμφωνία. Η ΕΕ χρειάζεται πιο φιλόδοξες πολιτικές για την ποιότητα του αέρα και των υδάτων, τις επικίνδυνες χημικές ουσίες και τα φυτοφάρμακα, προκειμένου να επιτευχθεί μηδενική ρύπανση από την ΕΕ.

Χρηματοδότηση της Πράσινης Συμφωνίας

Νέοι πόροι: υποστήριξη των συνόρων άνθρακα, επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών και φορολογικής ων καυσίμων αεροπορίας.

Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης: νέοι πόροι εκτός από τα ταμεία της πολιτικής για τη συνοχή της ΕΕ.

Πράσινος προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020: τουλάχιστον 30% του προϋπολογισμού της ΕΕ μετά το 2020 που προορίζεται για δράση για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα. Τα κονδύλια για την πολιτική συνοχής να παραμείνουν ίδια.

Ταμεία έκτακτης ανάγκης: οικονομική στήριξη για την πράσινη διαπραγμάτευση εάν ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν έχει συμφωνηθεί έως το 2020.

Κρατικές ενισχύσεις: αύξηση της επιτρεπόμενης κρατικής ενίσχυσης και της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας για την προώθηση καυσίμων χαμηλών εκπομπών.

Οι επιδοτήσεις της ΕΕ, τα προγράμματα βοήθειας και στήριξης που βλάπτουν το περιβάλλον θα πρέπει να καταργηθούν.

Χρηματοδότηση ανακαίνισης κατοικιών: Πρόσκληση για ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για προσιτή στέγαση για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, μαζί με ένα φιλόδοξο σχέδιο χρηματοδότησης για την ανακαίνιση των κατοικιών.

Επικοινωνία με τους πολίτες
Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνδιοργανώσει διάλογους πολιτών με την ΕτΠ, με επίκεντρο την Πράσινη Συμφωνία και την κλιματική αλλαγή.