Υποβολή των Αναλυτικών Καταστάσεων Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων με προθεσμία 15 ημερών

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Ν. Χατζηεργάτης έστειλε έγγραφο στο δήμους με θέμα: Υποβολή των Αναλυτικών Καταστάσεων Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων του άρθρου 107 του ν. 4714/2020 για το β ́ τρίμηνο του 2021.
Όπως αναφέρει στο έγγραφο, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 107 του ν. 4714/2020 (Α ́ 148) και εν όψει της υποχρέωσής των δήμων να υποβάλλουν στο Υπουργείο τις αναλυτικές καταστάσεις ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους μηνός Ιουνίου, επισημαίνει τα εξής:

Α. Οδηγίες υποβολής των αναλυτικών καταστάσεων στο https://aftodioikisi.ypes.gr
Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει με το ως άνω α ́ σχετικό έγγραφό μας (ΣΧΕΤ: Το αρ. 38617/23-5-2021 έγγραφό μας), εφεξής η υποβολή των αναλυτικών καταστάσεων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους θα πραγματοποιείται αποκλειστικά στον ειδικό διαδικτυακό τόπο https://aftodioikisi.ypes.gr, σύμφωνα με το πρότυπο αρχείο «ARREARS2021ΧΧ_», όπου ΧΧ = μήνας αναφοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, σας εφιστούμε την προσοχή στα εξής:

➢ Η υποβολή του αρχείου γίνεται από τον/την στατιστικό/ή ανταποκριτή/τρια του φορέα χρησιμοποιώντας το μοναδικό δωδεκαψήφιο κωδικό και το password που του/της έχουν αποσταλεί.
➢ Το υποβαλλόμενο αρχείο πρέπει να φέρει την ονομασία «ARREARS2021ΧΧ» όπου ΧΧ = μήνας αναφοράς. Για παράδειγμα, για τον Ιούνιο 2021 το αρχείο θα φέρει την ονομασία ARREARS202106 , για τον Σεπτέμβριο 2021 θα φέρει την ονομασία ARREARS202109_ κ.ο.κ.. Αρχεία που δεν θα φέρουν την ανωτέρω ονομασία θα απορρίπτονται από το σύστημα κατά την υποβολή τους.
➢Μετά την παρέλευση της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο για την υποχρέωση υποβολής της κατάστασης (15η ημέρα μετά τη λήξη του ημερολογιακού τριμήνου), ο ειδικός διαδικτυακός τόπος δεν θα είναι διαθέσιμος για την ανάρτηση του πίνακα.
➢ Το υποβαλλόμενο αρχείο πρέπει να είναι σε μορφή .xlsx ή .xls, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η ανάρτησή του.
➢ Καταστάσεις που θα υποβάλλονται στην υπηρεσία μας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο θα απορρίπτονται.

Σημείωση: Οι εκθέσεις τεκμηρίωσης αδυναμίας πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υποβάλλονται στην υπηρεσία μας αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected] ή μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων ΙΡΙΔΑ.

Β. Περιεχόμενο αναλυτικών καταστάσεων – πρότυπο αρχείου
Ως προς το περιεχόμενο των αναλυτικών καταστάσεων, σας επισημαίνουμε ότι έχουν προστεθεί:

  1. Ένας (1) επιπλέον λόγος στη στήλη «Λόγοι μη εξόφλησης παραστατικών» και αφορά την περίπτωση «14. Οφειλές που νομίμως έχουν πραγματοποιηθεί και τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση / άρση».
  2. Ένα (1) φύλλο εργασίας με την επεξήγηση των λόγων μη εξόφλησης παραστατικών προκειμένου να διευκολύνονται οι συντάκτες των καταστάσεων.

Το έγγραφο και τα συνημμένα του έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στις ενότητες https://www.ypes.gr/eggrafa/ και στο σύνδεσμο https://aftodioikisi.ypes.gr/oikonomika_stoixeia_ota/index.htm, στην ενότητα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΑ ( ). Για την πρόσβασή σας θα πρέπει να έχετε αποστείλει τον ΠΙΝΑΚΑ Β του σχετικού εγγράφου (δείτε εδώ: https://www.ypes.gr/wp- content/uploads/2021/05/eggr38617-20210523.pdf).
Η υπηρεσία μας είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΕΡΓΑΤΗΣ