ΜΕΤΑ ΟΤΑ :Όχι στις αναστολές εργασίας – Ναι στη δωρεάν διενέργεια των rapid test

Από τα μέσα Σεπτέμβρη έρχεται νέο κύμα εκβιασμών και αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών των ΟΤΑ και συνολικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιο συγκεκριμένα από τις 13 Σεπτέμβρη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και γενικότερα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του εργαζομένου, έναντι 10 ευρώ το τεστ, ενώ από τις 15 Σεπτέμβρη όσοι εργάζονται στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) θα βγαίνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, για να «συναντήσουν» τους εργαζόμενους των άλλων κοινωνικών δομών των ΟΤΑ που οι αναστολές τους ξεκίνησαν από τις 16 Αυγούστου.

Η επιβάρυνση των εργαζομένων κατά 40 ευρώ το μήνα, για τη διενέργεια των υποχρεωτικών rapid test, είναι άδικο και εκδικητικό, διαιρεί τους εργαζόμενους και στοχεύει στην οικονομική τους εξουθένωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της το ΜΕΤΑ ΟΤΑ. Είναι γνωστό ότι οι εργοδοτικές εισφορές και οι εισφορές των εργαζομένων στους ΟΤΑ, υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, είναι πάνω από το 16% των μηνιαίων αποδοχών τους. Η διενέργεια, μάλιστα, των τεστ αποκλειστικά από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης και τη στήριξη που παρέχει στους ιδιωτικούς φορείς υγείας, οι οποίοι κερδοσκοπούν καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:
Η εμμονή της κυβέρνησης για την αναστολή συμβάσεων εργασίας σε όσους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών των ΟΤΑ που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ήδη, δημιούργησε τεράστια λειτουργικά προβλήματα, τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν από 15/9/2021. Η κυβέρνηση επέλεξε την εφαρμογή ενός τέτοιου άδικου και απεχθούς μέτρου, για να «πείσει» τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν και δεν λογαριάζει τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή της η επιλογή στην αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας και στη συρρίκνωση των υπηρεσιών, που παρέχονται από τους εργαζόμενους των ΟΤΑ σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ενώ αυτή της η εμμονή ενισχύει διάφορες ανορθολογικές απόψεις και θεωρίες συνωμοσίας.

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχουμε δηλώσει εξαρχής ότι είμαστε υπέρ των εμβολιασμών, τα οποία τα θεωρούμε κατάκτηση της ιατρικής επιστήμης, που έσωσαν την ανθρωπότητα από λοιμώδεις ασθένειες και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να πείσουμε τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα όμως θα υπερασπίσουμε και το δικαίωμα που έχουν, όσοι εργαζόμενοι, για τους δικούς τους λόγους, επέλεξαν να μη εμβολιαστούν.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα και να εξυπηρετήσει τα σχέδια της κυβέρνησης, που θέλει να μεταθέσει την αποτυχία της στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του εμβολιαστικού της προγράμματος στους εργαζόμενους και στους πολίτες, κατασκευάζοντας το ψευτοδίλημμα «εμβολιασμένος – ανεμβολίαστος», όταν ο εμβολιασμός κυρίως γίνεται για την ατομική προστασία του εμβολιασμένου, αφού και οι μεν και οι δε μπορεί να είναι φορείς μετάδοσης του κορονοϊού. Κατά συνέπεια η ύπαρξη και η τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί το κύριο καθήκον όλων μας.

Η κυβέρνηση, όμως, έχει τεράστιες ευθύνες και για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ και στη διαχείριση του τουρισμού, καθώς και για την αποδυνάμωση των δημοσίων δομών υγείας και την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, καμία αναστολή εργασίας, δωρεάν τεστ σ’ όλους τους πολίτες και τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων πρέπει να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αγωνιστούν για να μην απολυθεί κανένας ή να μπει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Η οικουμενική συναίνεση των παρατάξεων της ΣΥΝΑΝ-ΔΑΣ/ΟΤΑ-ΔΑΚΕ και ΑΣΚ/ΟΤΑ στη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο να μην προκηρύσσουν ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ, από την υποχρέωση κατάθεσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, δίνει «χείρα βοηθείας» στη κυβέρνηση και ανοίγει το δρόμο της επέκτασης του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

7/9/2021 Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ