Ενημέρωση Παπαστεργίου στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

100 εκατομμύρια χρηματοδότηση επιπλέον και εκτός ΚΑΠ, εξασφάλισε το Υπουργείο Εσωτερικών για τους Δήμους από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως προέκυψε από την συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Αν. Υπουργό κ. Πέτσα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου στο Δ.Σ.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για τα οικονομικά των δήμων και την μη βιώσιμη κατάσταση όπως την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος. Τα χρήματα αναμένονται για τις αρχές Ιουνίου, να μπουν στα ταμεία των δήμων, αλλά έχει προκύψει ένας προβληματισμός για το πως θα κατανεμηθούν μεταξύ των δήμων.
Υπάρχει το πρώτο σενάριο: η κατανομή να γίνει απολογιστικά, μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι έτσι θα επαναληφθεί η μη ορθολογική κατανομή, όπως στην περίπτωση του Covid. O κ. Παπαστεργίου εξέφρασε τους φόβους ότι με αυτό το σενάριο θα υπάρξουν σοβαρές και άδικες απώλειες για πολλούς δήμους.
Το δεύτερο σενάριο που υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι η κατανομή να γίνει με τον αλγόριθμο των ΚΑΠ.

Στο θέμα των ΔΕΥΑ δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, αν και μεσοσταθμικά η αύξηση του κόστους λειτουργίας λόγω ρεύματος, έχει φτάσει περίπου 2,5 φορές πάνω. Αυτό όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος σημαίνει ότι στο εξάμηνο τελειώνουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί. Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να κόβεται το ρεύμα, ακόμη και για τις υγιείς μέχρι σήμερα ΔΕΥΑ.
Διεκδίκηση της ΚΕΔΕ είναι: όπως στηρίχθηκαν πολλές άλλες κατηγορίες καταναλωτών της αγοράς να γίνει το ίδιο και με τις ΔΕΥΑ και να αυξηθεί το όριο της χρηματοδότησης για πιο μεγάλες καταναλώσεις.

Για τις καθυστερήσεις στο Αντώνης Τρίτσης, ο Πρόεδρος αυτήν την φορά έδωσε και μια άλλη διάσταση λέγοντας ότι: «Τα παιχνίδια που παίζονται, δεν τιμούν κανέναν. Αυτοί που θυμήθηκαν κάποια νομικά ζητήματα, κατόπιν εορτής θα πρέπει να σταματήσουν»
Διευκρίνισε όμως εν αναμονή του πρακτικού της Επιτροπής της 23ης Μαρτίου, ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί το ποσό των χρημάτων που μένουν εκτός Φιλόδημου και να δοθεί προτεραιότητα στους 20 με 25 περίπου δήμους που μένουν κάτω από 40% της χρηματοδότησης. Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη και μεγάλοι δήμοι που βρίσκονται στο 10% – 15% χωρίς να φταίνε και ότι θα πρέπει να προταχθούν. «Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν δήμο πίσω» ανέφερε.
Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να μπει σε λειτουργία και η Επιτροπή Παρακολούθησης και μετά να βρεθούν χρήματα και για τα υπόλοιπα έργα.
Τέλος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στη διαχειριστική αρχή που είναι μονοψήφιοι σε πλήθος, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις της αξιολόγησης.

Για τις συμβάσεις Covid είπε ότι πολλοί έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν μέχρι 31/5/22
Σημείωσε όμως ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες όσοι αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορούν και να μονιμοποιηθούν όσοι δούλεψαν σ΄αυτές τις δομές και συμπλήρωσε ότι από εβδομάδα αναμένεται να έρθουν τα νέα οκτάμηνα.

Για την κινητικότητα σημείωσε ότι η κατάσταση «δεν αντέχεται πιά».
Τα νούμερα είπε, μπορεί να δείχνουν ποσοστά 15% αλλά αυτό αφορά μια γενική εικόνα. «Τι θα κάνει ο δήμος Λάρισας όπου του φεύγουν 25 άτομα το 1/3 από τη καθαριότητα; Ο δήμος θα πρέπει να παρέχει και το 1/3 της καθαριότητας;» έθεσε το ερώτημα και σημείωσε ότι ο δήμος θα κάνει 25 χρόνια για να τους αντικαταστήσει.
Σημείωσε επίσης ότι όλοι γνωρίζουν ότι η δουλειά σε έναν δήμο είναι πολύ δύσκολη και ότι υπάρχουν πολύ πιο εύκολες δουλειές στο δημόσιο.
Παρατήρησε ότι είναι ακατανόητη η στάση των αρμοδίων Υπουργών να μην μπορούν να κατανοήσουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι.

Για τους ναυαγοσώστες σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει απολογιστικά συμπληρωματικό ποσό πέραν των 7 εκατομμυρίων, όπως και το ότι βγήκε ποσό 310.000 ευρώ για τους δήμους που έχασαν κάποια έσοδα λόγω του ότι οι παραλίες τους παραχωρήθηκαν στα Λιμενικά Ταμεία.
Υπάρχει όμως και πρόβλημα επάρκειας ναυαγοσωστών.

Για την χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι πέραν του ότι 7 δήμοι έμειναν από λάθος εκτός λίστας, τα χρήματα για την πυροπροστασία είναι ελάχιστα.
«Με 50.000 ευρώ χρηματοδότηση ας κρατήσει το κράτος την αρμοδιότητα» είπε και τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, να βγει ένας αλγόριθμος που να δίνει την χρηματοδότηση σε κάθε δήμο ανάλογα με τις ανάγκες του.

Από την συνάντηση που είχε με το Υπουργείο Εργασίας και την κα Δόμνα Μιχαηλίδου βγήκε το συμπέρασμα ότι τα ΚΔΑΠ και η «Εναρμόνιση» έχουν εξασφαλισμένα τα χρήματα και μάλιστα εμπροσθοβαρή από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ. Η ΚΕΔΕ ζητάει να κατέβει το όριο από 2,5 στα 2 χρόνια και ταυτόχρονα να γίνει πιο σωστή κατανομή στα Voucher που πάνε χαμένα σε περιοχές χωρίς θέσεις.

Για την Αναθεωρήσεις των τιμών των έργων αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργείου και σημείωσε ότι πέραν των προβλεπόμενων υλικών ασφάλτου, pvc και πολυαιθυλένιο, υπάρχει πρόβλημα και με τα μέταλλα, είπε ότι το νομοσχέδιο έχει πάρει τον δρόμο για την βουλή και θύμισε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο κυρίως στους μικρούς εργολάβους που δουλεύουν με τους δήμους και δεν έχουν περιθώρια ρευστότητας.

Για το Τέλος Ταφής είπε ότι δεν ικανοποιεί το ότι θα δοθούν τα χρήματα λίγο αργότερα και ότι το θέμα πρέπει να κρατηθεί ψηλά στην ατζέντα διεκδικώντας να πληρώσει το κράτος που φταίει.

Τέλος για τις ΥΔΟΜ είπε ότι έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά για να τελειώνουν οι παρατάσεις, έγινε μελέτη και αξιολόγηση για τις ανάγκες κάθε Υπηρεσίας ανάλογα με το πόσες άδεις βγήκαν και δημιουργήθηκαν δείκτες για την κατανομή προσωπικού.
Σημείωσε δε ότι οι Δήμοι που θα υποστηρίξουνε τους υπόλοιπους πρέπει να έχουν μικρό όφελος.