«Σωστή Διατροφή & Απώλεια Βάρους στην εποχή της παχυσαρκίας» στα ΚΑΠΗ Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Το 2019 για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι από παχυσαρκία απ’ ότι από ασιτία. Μια μάστιγα που πλήττει τον δυτικό κόσμο και οδηγεί σε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, τεράστιο πρόσθετο κόστος περίθαλψης και θεραπείας και μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού σε αδυναμία εργασίας.
Η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι καθαρά θέμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου καθώς ο σημερινός τρόπος ζωής και το μοντέλο παραγωγής των τροφών κρύβουν πολλές παγίδες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα έχει βάλει την υγιεινή διατροφή και στις πράσινες δημόσιες συμβάσεις.
https://circabc.europa.eu/ui/group/44278090-3fae-4515-bcc2-44fd57c1d0d1/library/9cd7f542-d33c-43f6-91af-b3838c08c395/details
Οι δήμοι σύμφωνα με το άρθρο 75 του νόμου 3463/2006 έχουν αρμοδιότητα την εκπόνηση προγραμμάτων για την υγεία των δημοτών τους.
Μια καλή πρακτική αποτελεί η δράση Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη όπου πραγματοποιεί μια σειρά ενημερωτικών δράσεων για τη «Σωστή Διατροφή & Απώλεια Βάρους στην εποχή της παχυσαρκίας» κάθε Παρασκευή στα ΚΑΠΗ της πόλης από τις 22 Μαρτίου έως τις 31 Μαϊου, στις 10.30 το πρωί με είσοδο ελεύθερη. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Ισότητας και Τρίτης Ηλικίας με ομιλητές τους Μαρία Μεσίσκλη ιατρός και Αλέξης Σωτηρόπουλος , Παθολόγος- Διαβητολόγος ειδικός στην παχυσαρκία.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης αναφέρει:
Στόχος μας είναι μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για τα οφέλη της σωστής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής. Στις ενημερώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα ΚΑΠΗ της πόλης μας, ειδικοί γιατροί θα υποδείξουν έξυπνες πρακτικές υγιεινής διατροφής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πολλών χρόνιων παθήσεων. Δυστυχώς η χώρα μας συγκαταλέγεται στους παγκόσμιους πρωταθλητές της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στις νεώτερες ηλικίες και αυτή είναι μια κατάσταση που οφείλουμε να αντιστρέψουμε».