Ο νέος ρόλος και τα εργαλεία των δημοτικών συμβουλίων

Στην πολύ πετυχημένη εκδήλωση – συνάντηση των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων που πραγματοποιήθηκε στην Verde.tec, ο διευθυντής του Myota.gr Χάρης Κουγιουμτζόπουλος παρουσίασε τους νέους ρόλους που καλείται να παίξει το Δημοτικό Συμβούλιο στην νέα εποχή για την ενίσχυση της τοπικής συμμετοχικής δημοκρατίας και τα νέα εργαλεία που διαθέτει.

Ο κ. Κουγιουμτζόπουλος ανέφερε στην αρχή ότι ελάχιστοι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πώς λειτουργούν και ποιες είναι οι διαδικασίες των δημοτικών συμβουλίων και αυτό έχει δύο επιπτώσεις.

Ο πρώτος είναι η αδυναμία των δημοτικών αρχών να εφαρμόζουν αναγκαίες πολιτικές. 

Ο δεύτερος είναι η σταδιακή συρρίκνωση της εφαρμογής του άρθρου 102 του συντάγματος που αποδίδει στην Αυτοδιοίκηση το τεκμήριο των τοπικών υποθέσεων.

Ανέφερε επίσης ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί τα Ανώτατα εκπαιδευτικά ίδρυμα και συμβουλευτικοί οργανισμοί συνομολογούν ότι η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο καλής διακυβέρνησης. 

Αναφέρθηκε επίσης στην συνθήκη του Μάαστριχτ, στην συνθήκη της Λισαβόνας, στο ψήφισμα του της 24 Ιουνίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην έκθεση αξιολόγησης του Καλλικράτη όπου  καθιερώνεται ως αναγκαία η αρχή της συμμετοχικής αυτοδιοίκησης, 

Αναφέρθηκε επίσης σε χρηματοδοτικά προγράμματα και στον όρο «πληθοπορισμός» (crowdsourcing), για την ανάθεση στην αχαρτογράφητη ψηφιακή κοινότητα, καθηκόντων/λειτουργιών που έως και σήμερα γινόταν από υπάλληλους, 

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα ότι η εικόνα ενός δήμου παθητικά περιορίζεται σε τομείς όπως η καθαριότητα, οι λακκούβες, ο φωτισμός ή τα πεζοδρόμια και ότι το άγχος των προέδρων των ΔΣ είναι να διεκπεραιώσουν τις συνεδριάσεις στο τυπικό τους κομμάτι. Όμως ο ρόλος των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων είναι σήμερα πολύ ευρύτερος.

Η κατανόηση του προϋπολογισμού και του συνόλου των αναγκών των δήμων και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι από τους πολίτες είναι μείζον καθήκον ενός προεδρείου.

Αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική δημοκρατία που εγκολπώνει όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες λειτουργούν ως θετικός πόλος με στόχο την εδραίωση περαιτέρω των δημοκρατικών θεσμών, χωρίς το διαδίκτυο να αποτελεί το μόνο ενδιάμεσο μέσο. Ο πολίτης όμως χρειάζεται εκπαίδευση και συνεχείς δοκιμασίες για να φτάσουμε σε ένα θεμιτό αποτέλεσμα. 

Παρουσίασε αρκετές ψηφιακές πρακτικές συμμετοχικής δημοκρατίας που χρησιμοποιούνται σε διάφορες κοινότητες και δημόσιες αρχές παγκοσμίως όπως Ηλεκτρονική διαβούλευση, οι ψηφιακές πλατφόρμες συζητήσεων, τα διαδικτυακά δημοψηφίσματα και οι ψηφιακές πλατφόρμες συλλογής ιδεών γύρω από τις οποίες αναπτύσσεται μια ολόκληρη επιστήμη στο digital marketing ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση 

Και αναφέρθηκε βέβαια και στον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ που όπως είπε είναι η βίβλος που θα δώσει τον Οδικό Χάρτη μιας τέτοιας μετάλλαξης. Πολύ πέρα της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και του πρότυπου κανονισμού.

Η εύκολη ανάκτηση των θεμάτων, των αποφάσεων και των πρακτικών παρελθόντων συνεδριάσεων είναι το πρώτο σκαλί συμμετοχικότητας και αναβάθμισης του δημοτικού συμβουλίου. 

Και το δημοτικό συμβούλιο μέσω των αποφάσεών του παράγει εκατομμύρια μεταδεδομένα που πρέπει όμως να συλλεχτούν προτυποποιημένα.

Για να μπορέσουμε σύντομα να αξιοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με την οποία η Συμμετοχική Δημοκρατία αποκτά και νέα εργαλεία αλλά και νέα μεθοδολογία διαχείρισης. 

Δείτε το video της παρουσίασης