Το διαχρονικά σταθερό λάθος που κάνει o ΕΕΔΣΑ

Άρθρο του Δημήτρη Δαμάσκου Μηχανολόγου Μηχανικού
B.Sc(hons)mech.eng., M.Sc.envir.eng. (ΑΜ ΤΕΕ 43235)

Το διαχρονικά σταθερό λάθος που κάνει o ΕΕΔΣΑ φαίνεται ξεκάθαρα στο παρακάτω απόσπασμα της συμβουλευτικής τους επιστολής.
<<….Σήμερα υπάρχουν 10άδες δρομολογημένα έργα ΜΕΑ με δυνατότητα μετατροπής σε ΜΑΑ (ώριμα μελετητικά, ενταγμένα χρηματοδοτικά, δημοπρατημένα είτε υπό κατασκευή), τα οποία: Έχουν ωριμάσει/δημοπρατηθεί ως έργα Επεξεργασίας (ΜΕΑ) που δεν ενσωματώνουν τους στόχους του ΕΣΔΑ 2020 και του Ν.4819/2021 (δηλαδή των οδηγιών 2018 της ΕΕ για 65% επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση 10% ταφή το έτος 2035). Το γεγονός αυτό επιτάσσει την κατασκευή έργων μετατροπής τους από ΜΕΑ σε ΜΑΑ για την επίτευξη των στόχων αυτών στη γεωγραφική περιοχή εξυπηρέτησης της κάθε ΜΑΑ και συνεπακόλουθα την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης των έργων μετατροπής….>>.

Η απάντηση που τους αξίζει είναι η εξής:
κυρίες και κύριοι της ΕΕΔΣΑ,
Οι λόγοι άρνησης της κομισιόν να συν-χρηματοδοτήσει είναι θεμελιώδεις και αθεράπευτοι. Ουσιαστικά η ευρωπαική επιτροπή έχει απορρίψει όλους τους ΠΕΣΔΑ για τους εξής 2 θεμελιώδεις λόγους.

1/ Η διαστασιολόγηση των αιτουμένων για συν-χρηματοδότηση (από Ευρώπη) ΜΕΑ αθροίζεται, ανά περιφέρεια (αλλά και πανελλαδικά) , για δύο βάρδιες λειτουργίας, να είναι στο 100% των ετήσιων παραγωγών ΑΣΑ.
Πράγμα που σημαίνει ότι είναι παράνομα υπερ-διαστασιολογημένη σε σχέση με τις ευρωπαικές οδηγίες για αυξανόμενη συγκράτηση , (αρχίζοντας από το περ. 50%) από τους δήμους.

2/ Το κατασκευαστικό κόστος τους (προ-υπολογιστικά) είναι υπερβολικό (πάνω από τα 270 ευρώ ανά τόνο ετήσιας δυναμικότητας που θεωρείται με συγκριτικά ευρωπαικά δεδομένα ως μέγιστο αποδεκτό) .

Αυτά λοιπόν τα δύο δεν θεραπεύονται με αυτά που προτείνετε.
Αυτά που προτείνετε οδηγούν σε νέα αδιέξοδα και πρόσθετες χρεώσεις για τους ήδη υπερφορολογημένους κατοίκους της χώρας μας.
Αυτό που χρειάζεται είναι η απόσυρση των σημερινών ΠΕΣΔΑ και η δημιουργία νέων σε εντελώς διαφορετική βάση.
Το έργο αυτό είναι εύκολο καθώς ήδη υπάρχουν επιτυχημένα ώριμα παραδείγματα που πρέπει να αντιγραφούν….(δεν χρειάζονται ούτε πειραματισμοί ούτε ”πιλοτισμοί”).

Είναι απλό, αλλά για να γίνει πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δύσκολα αναθεωρούν και αλλάζουν, θεωρώ ότι είναι αναγκαία μια εκ βάθρων αλλαγή στην στελέχωση όλων των κέντρων διαχείρισης και αυτού του θέματος αρχίζοντας από εσάς.

ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ) στην ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
για την ΣΜΠΕ (Ιούνος 2022) της 3ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Περ.Αττικής.

Δείτε επίσης: Από μία κλωστή τα έργα μισού δις ευρώ νέων μονάδων ανακύκλωσης αποβλήτων