Αντιδρά στην δημοσιονομική πειθαρχεία η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης

epitropi_perifer

Την αντίθεσή της εξέφρασε η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης στον περιορισμό σε δημοσιονομική πειθαρχεία του συμφώνου των κρατών που προέκυψε από την Ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής. Η Επιτροπή των περιφερειών της Ευρώπης πρόεδρος της οποίας είναι η Μερσεντές Μπρεσό συνήλθε τον Δεκέμβριο με σκοπό να συγκροτήσει μια ανάλυση και να καθορίσει την πολιτική του 2012.
Ο αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφκοβικ ανέλαβε την εισήγηση της ανάλυσης η οποία χαιρετίζει μεν την ανάπτυξη της διακρατικής συνεργασίας που αποσκοπεί στον στενότερο συντονισμό μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κρατών για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Σταθερότητα με ορίζοντα το 2010, εξέφρασε όμως την λύπη της ότι αυτή η συμφωνία περιορίζεται στην δημοσιονομική πειθαρχεία και δεν επεκτείνεται σε άλλους τομείς που αφορούν τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα.
Η Επιτροπή των Περιφερειών επιμένει και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει την δομή της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας σε επίπεδο θεσμών και να αναπτύξει νομοθετικό έργο που θα επιτρέπει την συνεργασία σε επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και περιφερειών.
Σ΄αυτήν την προσπάθεια καλεί προέδρους και δημάρχους να εντείνουν τις προσπάθειες τους και την επιρροή τους έτσι ώστε να αναπτυχθούν συντονισμένες δράσεις στον τομέα της απασχόλησης, της πράσινη ανάπτυξης, της εδαφικής τακτοποίησης, της αγροτικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης για να κερδίσουν και πάλι την θετική κοινή γνώμη. 
Η Επιτροπή Περιφερειών χαρακτηρίζει κοντόφθαλμη την διακρατική συνεργασία που συμφωνήθηκε και υποστηρίζει ότι δεν προάγει ενέργειες που θα οδηγήσουν στην Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη και Σταθερότητα στην προοπτική του 2014 – 2020, μειώνοντας τους προϋπολογισμούς.